syntagh 1-02

Αρνί ή κατσίκι; Αν είσαι χριστιανός ορθόδοξος και δεν έχεις απαρνηθεί το κρέας [για τους γνωστούς trendy λόγους] δεν έχεις και πολλά περιθώρια να αυτοσχεδιάσεις πασχαλιάτικα, ούτε κοτόπουλο μπορείς να βάλεις στη σούβλα, ούτε μοσχαρίσια μπριζόλα στα κάρβουνα, η μέρα απαιτεί κατσίκι ή αρνί και μάλιστα σουβλιστό.

Αφού ψηφίσαμε και με δημοκρατικές διαδικασίες καταλήξαμε στο αρνί [χωρίς να υποτιμάμε το κατσίκι, αλλά αυτό θα θυσιαστεί προσεχώς σε επόμενο θέμα] αποφασίσαμε να μην το σουβλίσουμε [λίγο δύσκολα μπορείς να σουβλίσεις ολόκληρο αρνί σε μπαλκόνι των Εξαρχείων], αλλά να το διαμελίσουμε και να μαγειρέψουμε τα διάφορα μέρη του με τρόπους δημιουργικούς και παραδοσιακά ελληνικούς. Το δημιουργικό κομμάτι και την μαγειρική ανέλαβε η Εύα η Funky Cook επειδή:
α) την αγαπάμε πολύ
β) επειδή είναι φανταστική μαγείρισσα
γ) επειδή είναι από τη Λειβαδιά και ξέρει από καλό κρέας και
δ) επειδή είναι από τις λίγες νέες μαγείρισσες που δεν έχουν το κόμπλεξ της πρωτευουσιάνας [που δεν τρώνε πατσά, δεν τρώνε μαγειρίτσα, δεν δοκιμάζουν ποδαράκια βραστά, δεν τρώνε εντόσθια -δεν ξέρουν τι χάνουν και καλά να πάθουν αλλά δεν είναι αυτές το θέμα μας].

syntagh 2-03

Τέλος πάντων, της ζητήσαμε να μαγειρέψει κάθε κομμάτι ξεχωριστά, το έκανε καταπληκτικά και στο ΓΚΡΕΚΑ κάναμε Πάσχα μια εβδομάδα νωρίτερα, σαν γιορτινή εκπομπή κονσέρβα. Αν είχαμε γυρίσει και βίντεο θα είχαμε τσουγκρίσει κι αυγά και θα είχαμε πει και χριστός ανέστη. Ευτυχώς δεν είμαστε εκπομπή. Τουλάχιστον ακόμα.

Βρεθήκαμε λοιπόν πρωί-πρωί στον χασάπη μας στα Εξάρχεια [κρεοπωλείο Τάκης Μέλλος, Καλλιδρομίου 91] κόψαμε το αρνί που διάλεξε σε κομμάτια και πήγαμε στο σπίτι της Εύας για να ξεκινήσει η ολοήμερη διαδικασία του μαγειρέματος. Να μαγειρέψει δηλαδή η Εύα, εμείς δοκιμάσαμε τα πιάτα και πλύναμε μόνο μερικά μαρούλια.

Το πράγμα ήταν πολύ απλό. Η Εύα μας ρώτησε τι λιγουρευόμαστε, κοίταξε και ξανακοίταξε τα υλικά της και σύντομα είχε στο νου της όλο το μενού. Σε κανένα από τα πιάτα δεν μας μύρισε το αρνί –εντάξει, ήταν και πολύ καλό το αρνί- και όλα όσα έφτιαξε μάς έκαναν να παραμιλήσουμε. Σε αυτό το post βάλαμε τις δυο κορυφαίες συνταγές για το πασχαλιάτικο αρνί και έρχονται κι άλλες, πιο παραδοσιακές αλλά και πιο hardcore. Stay tuned.

syntagh 1-03

Σιφνιώτικο μαστέλο
2 κιλά αρνί κομμένο σε κομμάτια (μπούτι ή χεράκι)
1 ματσάκι άνηθο
Κόκκινο κρασί
Αλάτι
Πιπέρι

Το μαστέλο είναι το Πασχαλινό φαγητό της Σίφνου. Οι Σίφνιοί το φτιάχνουν στο ειδικό πήλινο σκεύος, το μαστέλο –αλλά μπορείς να το φτιάξεις και σε γάστρα- και το ψήνουν όλο το βράδυ στους φούρνους της γειτονιάς. Όλη η Σίφνος το Μεγάλο Σάββατο μοσχομυρίζει! Η διαδικασία είναι πάναπλη. Πλένουμε το κρέας με κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
Στρώνουμε στο μαστέλο ή σε μια γάστρα κλαδιά από αμπέλι -κληματσίδες, αν έχουμε. Κάνουμε στρώσεις από κρέας και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο. Περιχύνουμε με ένα ποτήρι κρασί και σκεπάζουμε με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά και τρώμε το κρέας λουκούμι! Βασικά, όχι απλά λουκούμι, παραμιλήσαμε με αυτό το πιάτο.

syntagh 1-04syntagh 1-05syntagh 1-06syntagh 1-07syntagh 1-08syntagh 1-09 syntagh 1-10 syntagh 1-11syntagh 1-12 syntagh 1-13 syntagh 1-14

Γεμίδια (Φάρσαλα) της Εύας Βουτσινά
1 συκωταριά
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
Τυρί φέτα
Παξιμάδια
Ελαιόλαδο
Ζεματάμε την συκωταριά σε άφθονο νερό και την ψιλοκόβουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι τηγανίζουμε την συκωταριά, μόλις ροδίσει προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν και αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα, σπασμένο παξιμάδι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

syntagh 2-01 syntagh 2-02syntagh 2-04 syntagh 2-05 syntagh 2-06 syntagh 2-07syntagh 2-08 syntagh 2-09 syntagh 2-10 syntagh 2-11 syntagh 2-12

Ευχαριστούμε το κρεοπωλείο Τάκης Μέλλος για την ευγενική χορηγία του αρνιού.

Συνταγές: Εύα Ολοχάρη Funk (http://www.funkycook.gr/)

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.