Ο Βασίλης Καγκελάρης το πρωί εργάζεται ως τραπεζικός υπάλληλος και μόλις γυρίσει σπίτι, οι κουτάλες και οι κατσαρόλες παίρνουν φωτιά. Στον ελεύθερό του χρόνο –όταν δεν πίνει ρακόμελα- μαγειρεύει και μελετά νέες τεχνικές και συνταγές. Εμείς τον συναντήσαμε για να μας φτιάξει τα περίφημα macarons του.

«Ο πατέρας μου έχει μεγάλη αγάπη για τη μαγειρική και από εκεί αγάπησα το ‘άθλημα’. Είναι, βέβαια, πολύ πιο παραδοσιακός από μένα και όταν ακούει συνδυασμούς ψημένων κρεάτων με φρούτα ή ξηρούς καρπούς, βγάζει καντήλες. Εγώ τρελαίνομαι για γλυκόξινα γεύματα, αλλά εκείνος δεν θέλει ούτε να τα μυρίσει. Στα τραπέζια που οργανώνουμε, καθένας έχει τον τομέα του, αφού στα παραδοσιακά φαγητά, τα ‘μαμαδίστικα’ δηλαδή, δεν τον φτάνω με τίποτα.

macarons-01macarons-04 macarons-05macarons-10 macarons-06 macarons-07 macarons-08

Το φαγητό είναι η απόλυτη απόλαυση. Δεν θα μπορούσα με τίποτα να στερηθώ γεύσεις και λιχουδιές. Προτιμώ ένας γιατρός -χτύπα ξύλο- να μου κόψει το τσιγάρο και ό,τι άλλο θέλει, αλλά τρέμω στην ιδέα να χρειαστεί να στερηθώ τη δυνατότητα να δοκιμάζω και να τρώω ό,τι θέλω.

Θέλω να τα μάθω όλα για την μαγειρική. Μου αρέσει και σαν επιστήμη, οπότε το ρίχνω στο διάβασμα πολύ συχνά. Στο σπίτι μαγειρεύω εγώ. Ζητάω από την κοπέλα μου να μου πει τι θέλει να της κάνω, ακούω αυτό που θέλει και σκέφτομαι κάτι αντίστοιχο και λίγο πιο δικό μου. Μια φορά ήθελε χοιρινό με μήλα και εγώ της έκανα ρολό κιμά, γεμιστό με μήλα και καραμελωμένα κρεμμύδια. Ήταν πολύ καλό και το ανέβασα στο blog την ίδια μέρα. Αυτό είναι το ξεχωριστό με το cookmeup. Δεν είναι απλά άλλο ένα blog με συνταγές, είναι ένα ημερολόγιο -ας πούμε- με φαγάκια και γλυκάκια που κάνω για την φίλη μου/

Για να μάθεις να μαγειρεύεις κάτι καινούργιο, για να μάθεις μια νέα τεχνική, δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο –έως απίθανο- να βρεις μια πηγή που να στα λέει όλα ή να στα εξηγεί όλα έτσι ώστε να τα καταλάβεις. Πρέπει να ψάξεις πολλές πηγές. «Αφού λοιπόν το έχω ψάξει» σκέφτηκα, ‘γιατί να το ψάξει και ο επόμενος;’. Είπα να γράψω όσα έμαθα και μαθαίνω και να τα έχω online για όλους. Έτσι, έφτιαξα το cook me up. Ήθελα φυσικά και να έχω το προσωπικό μου συνταγολόγιο για φίλους και συγγενείς. Η κοπέλα μου και ο φίλος μου Γιάννης Μπούρος που έφτιαξε το site, είναι οι βασικοί άνθρωποι που με παρότρυναν να το ξεκινήσω όλο αυτό.

Το φαγητό ήταν πάντα της μόδας, ειδικά στην Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουμε σαν διασκέδαση το να αράζουμε και να τρώμε. Για τον Έλληνα μετράει πολύ η ποιότητα και τον ενθουσιάζει που η ελληνική κουζίνα έχει τόση ποικιλία. Ο Έλληνας δοκιμάζει πράγματα. Θα δεις πολύ κόσμο να τρώει σούσι και την επόμενη μέρα σουβλάκι με την ίδια ευχαρίστηση.

Αν με ρωτήσεις ποιος απολαμβάνει περισσότερο το φαγητό, θα σου έλεγα τους Μεξικάνους. Οι τύποι έχουν σαν εθνικά πιάτα finger foods και street foods, όπως έχουμε εμείς το σουβλάκι. Γενικά πιστεύω ότι αν ακούς μόνο εστιατορικού επιπέδου πιάτα ως εθνικά ενός λαού, μάλλον αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι τρώνε συμβατικά, δηλαδή την ώρα που πρέπει, την μερίδα που πρέπει. Αντίθετα, στην Ελλάδα θα περάσεις ό,τι ώρα θες και θα αρπάξεις ένα σουβλάκι. Είσαι λιχούδης και σου αρέσει, το απολαμβάνεις και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

macarons-09macarons-11 macarons-12 macarons-13 macarons-14 macarons-15

Αγαπημένη μου κουζίνα είναι η ιταλική. Τρελαίνομαι για μακαρόνια. Τώρα τελευταία, έχω σκαλώσει με τα φρέσκα ζυμαρικά. Από μάγειρες, λατρεύω τον Gordon Ramsay. Έχει καταπληκτική τεχνική. Επίσης, τον Νίκος Καραθάνο, με ενθουσιάζει η φαντασία του».

«Ποιο είναι το αγαπημένο σου στέκι για φαγητό στην Αθήνα;». «Με διαφορά όπου έχει ρακόμελα. Τρελαίνομαι για αυτό το τρεντ των τελευταίων χρόνων που ο κόσμος απλά αράζει και τα λέει και γελάει τρώγοντας φοβερά μεζεδάκια και πίνοντας ρακί. Η Λαυρίου στο Αιγάλεω είναι σίγουρα ένα μέρος που θα με δεις πολύ συχνά».

Συνταγή για Μακαρόν μανταρίνι

70γρ. ασπράδι σε θερμοκρασία δωματίου
70γρ. αμύγδαλο σκόνη
125γρ. ζάχαρη άχνη
25γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50γρ. βούτυρο
100γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα και λίγο χυμό από μανταρίνι

Ζυγίζουμε το ασπράδι από δύο αυγά. Τρίβουμε το αμύγδαλο σε multi μέχρι να γίνει σκόνη. Έπειτα, το κοσκινίζουμε και κρατάμε την ίδια ποσότητα με τα ασπράδια. Για παράδειγμα, δύο ασπράδια από μεγάλα αυγά είναι 70 γραμμάρια άρα θέλουμε 70 γραμμάρια κοσκινισμένο τριμμένο αμύγδαλο.  Χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μαρέγκα. Μέχρι να σφίξει, σταδιακά προσθέτουμε ζάχαρη κρυσταλλική και μια πρέζα αλάτι. Μόλις είναι έτοιμη, προσθέτουμε χρώμα. Αναμειγνύουμε το αμύγδαλο με ζάχαρη άχνη και όλο μαζί, το ομογενοποιούμε σιγά-σιγά (και με απαλές κινήσεις) με την μαρέγκα. Τοποθετούμε το μίγμα μας σε κορνέ ζαχαροπλαστικής. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψάκι και με το κορνέ φτιάχνουμε μικρά μακαρόν. Χτυπάμε το ταψί με ορμή για να βγει ο αέρας από τα μακαρόν. Θα σχηματιστούν μικρές φουσκάλες. Αφήνουμε έτσι τα μακαρόν για να ξεραθεί λίγο η επιφάνειά τους για περίπου σαράντα λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς και τα ψήνουμε για 18 με 20 λεπτά.

macarons-16 macarons-18macarons-17macarons-21 macarons-22macarons-20

Για την γέμιση, χτυπάμε αρκετή ώρα το βούτυρο στο μίξερ και προσθέτουμε ζάχαρη άχνη και το άρωμα που θέλουμε. Εδώ βάλαμε ξύσμα μανταρίνι, χυμό και λίγο πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής. Απλώνουμε στον πάτο των μισών μακαρόν γέμιση και καπακώνουμε με τα υπόλοιπα. Με δύο αυγά θα κάνουμε περίπου 15 με 17 μακαρόν και θα κοστίσει περίπου 2 με 3 ευρώ. Για την ιστορία, μια μέση τιμή σε ζαχαροπλαστεία είναι 0.70 ευρώ το ένα.

http://cookmeup.gr/

macarons-19macarons-00macarons-03