Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό που έχει ταυτιστεί με τη Σαρακοστή και τις νηστείες και η φήμη του έχει φτάσει εδώ και χρόνια στα γκουρμέ εστιατόρια του εξωτερικού λόγω της θρεπτικής του αξίας. Μια μικρή μονάδα χωμένη κάπου στα Καμίνια με το όνομα Αργουδέλη φτιάχνει εξαιρετικό χαλβά για πολλές δεκαετίες, στο ίδιο πάντα σημείο και με τα ίδια αγνά υλικά, με καθημερινό μόχθο και πολύ μεράκι. Η Ροζίνα Σταθοπούλου, -τέταρτη πλέον γενιά της οικογένειας χαλβαδοποιών από τη Μυτιλήνη- μας μιλάει για το πιο popular γλυκό της Ελλάδας.

εργοστάσιο Αργουδέλης03 εργοστάσιο Αργουδέλης04 εργοστάσιο Αργουδέλης05 εργοστάσιο Αργουδέλης06 εργοστάσιο Αργουδέλης07

Πόσα χρόνια φτιάχνετε χαλβάδες;
Χαλβά φτιάχνουμε επίσημα από το 1919. Είναι η χρονιά που ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο στον Πειραιά. Ο προ-προ πάππος μου ξεκίνησε να μαθαίνει την τέχνη του σουσαμιού στη Μυτιλήνη το 1860. Αργότερα οι απόγονοι του περιπλανήθηκαν στις Κυκλάδες. Πέρασαν από Σύρο, Τήνο, Μύκονο και με αυτόν τον τρόπο έκτισαν το «know how» στο λουκούμι και στα γλυκά του κουταλιού. Έτσι με την τέχνη και το μεράκι που είχαν συλλέξει ήρθαν εδώ στον Πειραιά, ο Νικόλαος και η Άννα Αργουδέλη, και δημιούργησαν το πρώτο τους εργοστάσιο στα Καμίνια. Πλέον το εργοστάσιο το έχουμε τρία ξαδέλφια. Ενεργοί είμαστε δύο. Ο Βασίλης Αργουδέλης έχει αναλάβει την διοίκηση της παραγωγής και εγώ το marketing και τις πωλήσεις.

Πού μπορεί κάποιος να βρει τον χαλβά Αργουδέλη;
Μπορεί να έρθει εδώ στο εργοστάσιο ή στο πρατήριο μας. Σε μεγάλα supermarket αλυσίδες δεν έχουμε μπει, γιατί το προϊόν είναι χειροποίητο και δεν μπορούμε να καλύψουμε την παραγωγή που θα μας ζητήσουν. Μόνο στα νησιά, που εκτιμούν περισσότερο το προϊόν, έχουμε κάποιους πελάτες supermarket. Αυτό που θέλουμε είναι να κρατήσουμε την ποιότητά μας και όχι να δημιουργήσουμε κάτι μαζικό. Σκοπός μας είναι να κρατήσουμε την τέχνη του χαλβά έτσι όπως ήταν. Αυτός που θα το αγοράσει θα πει ‘έφαγα κάτι και ήταν ξεχωριστό’.

Πόσα κιλά χαλβά βγάζετε κάθε μέρα;
Εξαρτάται. Την περίοδο της μεγάλης ζήτησης μέσα στη μέρα μπορεί να βγάλουμε 600 με 800 κιλά. Τις υπόλοιπες υπολογίζουμε με βάση τη ζήτηση και τις παραγγελίες. Δεν κάνουμε μεγάλη παραγωγή επειδή θέλουμε το προϊόν που δίνουμε να είναι πάντα φρέσκο. Βέβαια πάντα εξασφαλίζουμε να υπάρχουν προϊόντα στο πρατήριο στο λιμάνι, μιας και πάει αρκετός κόσμος.

Ποια είναι τα υλικά και τα στάδια παραγωγής του χαλβά;
Ο χαλβάς είναι ένα παράγωγο του σουσαμιού. Είμαστε από τους λίγους παραγωγούς στην Αττική που φτιάχνουμε χαλβά από δικό μας ταχίνι. Εισάγουμε μόνοι μας σουσάμι από το Σουδάν και την Αιθιοπία, που θεωρούνται από τα καλύτερα και πιο ακριβά. Το σουσάμι καθαρίζεται εξοχυνιστικά, πλένεται, αποφλοιώνεται, ψήνεται, ξανακοσκινίζεται και στη συνέχεια αλέθεται για να γίνει ταχίνι. Μετά το βάζουμε στο μπασίμι, ένα μεγάλο δοχείο για το πλάσιμο μαζί με καραμέλα από γλυκόζη και ζάχαρη και τσουένι ή αλλιώς και χαλβαδόριζα, μια ρίζα από τον Καύκασο που δίνει την χαρακτηριστική γεύση στον χαλβά. Ο μάστορας, ένας ιδιαίτερα δυνατός και μυώδης άντρας, αναλαμβάνει να αναμίξει τα υλικά. Ο δικός μας δουλεύει ένα μπασίμι χωρητικότητας 80 κιλών και το φέρνει βόλτες σε ένα κυλινδρικό στήριγμα για μισή ώρα με 45 λεπτά. Αυτή είναι μια δουλειά που θέλει πολύ προσοχή και υπομονή γιατί, αν δεν γίνει σωστά, σπάνε οι ίνες της ζάχαρης. Και εκεί διαφέρει ο χειροποίητος χαλβάς από τον βιομηχανικό όπου το αυτόματο ζυμωτήριο διασπά τις ίνες και αλλάζει την τελική υφή του.

εργοστάσιο Αργουδέλης08 εργοστάσιο Αργουδέλης11 εργοστάσιο Αργουδέλης09 εργοστάσιο Αργουδέλης12 εργοστάσιο Αργουδέλης10 εργοστάσιο Αργουδέλης13 εργοστάσιο Αργουδέλης14 εργοστάσιο Αργουδέλης15

Υπάρχει χαλβάς χωρίς ζάχαρη;
Φυσικά και υπάρχει. Έχουμε χρησιμοποιήσει μαλτιτόλη, ένα παράγωγο του καλαμποκιού που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Υπάρχει μια μικρή διαφορά βέβαια στη γεύση, καθώς δεν είναι τόσο γλυκός, αλλά μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικούς ή άτομα που βρίσκονται σε δίαιτες και δεν θέλουν να καταναλώνουν ζάχαρη.

Πιστεύετε πως ο Έλληνας αγαπά ακόμα τα παραδοσιακά γλυκά;
Οτιδήποτε έρχεται σαν νέα τάση δεν είναι κακό, το θέμα είναι πόσο όμως αυτή η τάση μένει στη συνείδησή σου. Πιστεύω πως όλα αυτά τα νέα γλυκά όπως donuts και cupcakes κάποια στιγμή θα παρέλθουν. Αντιθέτως ο χαλβάς, τα γλυκά του κουταλιού και το λουκούμι θα μείνουν για πάντα στις μνήμες μας σαν κάτι που μάθαμε από τους παππούδες μας και τα τρώμε σε ιδιαίτερες περιστάσεις. Το γεγονός πως ο χαλβάς καταναλώνεται πλέον στην Ελλάδα για πάνω από 90 χρόνια δεν είναι τυχαίο. Ο νέος το βλέπει σαν στοιχείο της παράδοσης. Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να κάνω τους καταναλωτές να δουν πως δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό γλυκό αλλά και κάτι υγιεινό που αξίζει να μπει στην καθημερινότητά τους.

Πέρα από τον χαλβά, τι άλλο προτιμούν οι καταναλωτές;
Έχουμε όλα τα παραδοσιακά γλυκά όπως λουκούμια, γλυκά του κουταλιού, υποβρύχια και μαρμελάδες. Αυτό που έχει όμως μεγάλη ζήτηση είναι το ταχίνι μας, καθώς έχει μεγάλη διαφορά στη γεύση και την υφή λόγο της διαδικασίας παραγωγής. Μάλιστα πολλές γυναίκες το ζητούν για κοσμητικούς λόγους καθώς το χρησιμοποιούν σαν μάσκα προσώπου.

Εργοστάσιο: Ν.Φραγκούλη 38, Καμίνια-Πειραιάς
Τηλ.: 210 4812880210 4824521
Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 07:00-15:00
Σάββατο κλειστά

Πρατήριο: Δ.Γούναρη 21-23 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς
Τηλ.: 210 4179469210 4174597
Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 07:00-15:00
Σάββατο 07:00-14:00

εργοστάσιο Αργουδέλης16 εργοστάσιο Αργουδέλης17 εργοστάσιο Αργουδέλης18 εργοστάσιο Αργουδέλης20εργοστάσιο Αργουδέλης20rr εργοστάσιο Αργουδέλης01 εργοστάσιο Αργουδέλης02

Κείμενο:
Φωτογραφίες: