Η Πάστα Φλώρα [aka Ιωάννα Χαλμούκη] μαγειρεύει από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Όταν ήρθε να μείνει μόνιμα στην Αθήνα από το Αγρίνιο ξεκίνησε να μαγειρεύει συστηματικά γλυκά και φαγητά. Τα τελευταία χρόνια φτιάχνει περισσότερο γλυκά γιατί της αρέσει πολύ να τα στολίζει. Τα γλυκά που φτιάχνει τα φωτογραφίζει και χωρίς να έχει γνώσεις φωτογραφίας οι εικόνες που ανεβάζει στο blog της είναι εξαιρετικές -σε ομορφιά και σε τεχνική. Οι διακοσμήσεις που κάνει η Ιωάννα στα γλυκά της είναι απίστευτες και της αρέσει πολύ να φτιάχνει κέικ. Η ίδια δεν θεωρεί τον εαυτό της blogger γιατί δεν το ανανεώνει συχνά, όπως λέει.

vasilopita-09  vasilopita-07

Το pasta-flora λειτουργεί από το 2011 και έχει επισκέπτες κυρίως από το εξωτερικό και ειδικά από Αμερική. Πριν ξεκινήσει το blog της η Ιωάννα δούλευε ως διακοσμήτρια και όταν άρχισαν να πέφτουν οι μισθοί άρχισε να το σκέφτεται. Να συνεχίσει να κάνει κάτι με χαμηλό μισθό ή να κάνει κάτι που αγαπάει πολύ χωρίς να είναι σίγουρη για το πως θα πάει. Τελικά επέλεξε το δεύτερο και σήμερα είναι πολύ χαρούμενη και περήφανη με την απόφασή της. Πουλάει τα γλυκά της σε διάφορα μαγαζιά στην Αθήνα και φτιάχνει πολύ συχνά και για τους φίλους της. «Δεν είναι όλα ρόδινα, έχει και πολύ κούραση αλλά είναι ωραία, το απολαμβάνω», μας λέει η Ιωάννα που μας κάλεσε στο σπίτι της, μας κέρασε μία πεντανόστιμη βασιλόπιτα με πορτοκάλι και μας έδωσε την συνταγή.

vasilopita-06 vasilopita-05vasilopita-03

Βασιλόπιτα

Η συνταγή για βασιλόπιτα είναι παραδοσιακή από το Αγρίνιο.

3 1/2 κούπες αλεύρι
3κ.γλ. baking powder
1/2 κ.γλ. αλάτι
250γρ. βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
6 κρόκοι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κούπα γάλα
100 γρ. αμύγδαλο τριμμένο και λίγο φιλέ για την επιφάνεια
ζάχαρη άχνη

Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι το μπέικιν και το αλάτι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους. Προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το γάλα ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Ρίχνουμε και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και στρώνουμε τα αμύγδαλα φιλέ. Ψήνουμε για 45′ περίπου. Αφού κρυώσει καλά την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε όπως θέλουμε.

vasilopita-19 vasilopita-18 vasilopita-17 vasilopita-16 vasilopita-15 vasilopita-14 vasilopita-13 vasilopita-10vasilopita-11vasilopita-12

Καλή Χρονιά!

http://pasta-flora.com/

Κείμενο:  Μαρίνα  Πετρίδου
Φωτογραφίες:  Elizabeth
Rovit