Πώς ξεχωρίζει ένας επαγγελματίας λάτρης της μπύρας από τον ερασιτέχνη; Όταν του φέρνουν την μπύρα κορίτσια με καυτά μίνι οι πρώτοι κοιτάνε το ποτήρι με την μπύρα και οι δεύτεροι τα πόδια των κοριτσιών. Στα BeerBartender awards μία εκδήλωση που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα από το beerbartender.gr οι πρώτοι ήταν οι περισσότεροι. Επαγγελματίες που δοκιμάζουν μπύρες, μελετάνε την ιστορία της, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να γνωρίσουν τα διάφορα είδη και τις ποικιλίες και επιλέγουν τις καλύτερες – ζηλεύω και μόνο στην σκέψη. Στην εκδήλωση έπιναν τις μπύρες σε μικρές γουλιές, στριφογύριζαν τα ποτήρια για να αναδείξουν τα αρώματα και τα σήκωναν στο φως για να δουν το χρώμα τους. Είχε και «απλό» κόσμο στο BeerBartender, πιο εναλλακτικό που είχαν έρθει για να ενημερωθούν, να δοκιμάσουν νέες μπύρες και να συζητήσουν με άλλους φίλους της μπύρας για… μπύρα.

beer awards-01beer awards-04 beer awards-05 beer awards-06 beer awards-07

Στις εκδηλώσεις για τα βραβεία μπύρας εκτός από την ανακοίνωση των νικητών είχε σεμινάρια και παρουσιάσεις για διάφορα θέματα που αφορούσαν την μπύρα και τα διάφορα είδη της. Μας άρεσε πολύ η παρουσίαση για το πώς συνδυάζεται η μπύρα με το φαγητό και η παρουσίαση για τα ποτήρια μπύρας και το πόσο επηρεάζουν την γεύση της. Η Guinness πάει τέλεια με θαλασσινά, το ποτήρι που αναδεικνύει την μπύρα είναι το βρετανικό pint, ενώ το παγωμένο ποτήρι μπύρας είναι έγκλημα, γιατί αλλοιώνει τη γεύση και κάνει την μπύρα νερουλή.

Μία από τις κατηγορίες στα βραβεία ήταν ο καλύτερος Bar Tender της χρονιάς. Οι διαγωνιζόμενοι πέρασαν από την δοκιμασία μπροστά στα μάτια όλων. Κάθε διαγωνιζόμενος εξεταζόταν από την κριτική επιτροπή ως προς τον τρόπο του σερβιρίσματος, τις γνώσεις του στην μπύρα και τα είδη της και το κατά πόσο άνετος ήταν με την διαδικασία. Μας έκανε φοβερή εντύπωση το άγχος που είχαν τα παιδιά που διαγωνίζονταν και κλαίγαμε για τα λίτρα μπύρας που πήγαιναν χαμένα μετά το τέλος κάθε επίδειξης. Νικητής αναδείχτηκε ο Γιάννης Βλάχος που με την άνεση του, το στιλ του – φορούσε ένα χαρακτηριστικό καπέλο – και τις ικανότητές του, κέρδισε τους κριτές.

Στο τέλος της βραδιάς, κι αφού είχαμε δοκιμάσει ένα σωρό μπύρες, ανακοινώθηκαν οι νικητές. Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που έγινε στο Beerbartender.gr ψήφισαν 1100 άτομα από 25-35 χρονών και αποφάσισαν τα εξής:

beer awards-08 beer awards-09 beer awards-10 beer awards-11 beer awards-12 beer awards-13 beer awards-14 beer awards-15 beer awards-16 beer awards-17 beer awards-18 beer awards-19 beer awards-20

Καλύτερη νέα μπύρα για το 2014 ψηφίστηκε η ΔΙΩΝΗ από την Πατραϊκή Ζυθοποιία.

Οι άλλες υποψήφιες ήταν οι εξής: ΖΗΤΑ (Θεσσαλική Ζυθοποιία), ΘΗΤΑ (Θεσσαλική Ζυθοποιία), Alexander The Great Black (Unibrau), Amstel Free (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), Alfa Weiss (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), Fix Royale (Ολυμπιακή Ζυθοποιία), Marea (ΕΛΙΞΗ), Nissos 7 Beaufort (Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο), Septem Wet Hop (Μικροζυθοποιία Septem), Volkan Grey (First Lomax), Voreia Pils (Μικροζυθοποιία Siris), Voreia IPA (Μικροζυθοποιία Siris), Voreia Stout (Μικροζυθοποιία Siris)

Καλύτερη Ελληνική Μικροζυθοποιία: ΠΑΤΡΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

Καλύτερη Ελληνική Εταιρεία Μπύρας: Ok Athens – Β.Σ. Καρούλιας (Mary Rose)

Καλύτερη Συσκευασία Μπύρας: Σειρά Marea

Καλύτερο Cider (Μηλίτης): Somersby

Καλύτερο e-shop για μπύρα: Greek Beer Shop.gr

Γεια μας!

beer awards-21 beer awards-23 beer awards-24 beer awards-25 beer awards-26 beer awards-27 beer awards-28 beer awards-29 beer awards-30 beer awards-31 beer awards-32 beer awards-33 beer awards-34beer awards-03