Το Microu Lee είναι το πιο φτηνό κινέζικο take away της Αθήνας. «Έχουμε της χαμηλότερες τιμές σε όλη την Ελλάδα», μου λέει ο Βασίλης πίσω από το ταμείο. Βρίσκεται στην Στουρνάρη στα Εξάρχεια ανάμεσα στο Πολυτεχνείο και την πλατεία Εξαρχείων και το έβγαλαν έτσι επειδή πραγματικά μικρό και στην αρχή δεν το πιάνει το μάτι σου και εύκολα το προσπερνάς. Θα το προσέξεις από τις ουρές των φοιτητών που περιμένουν για να φάνε ζεστό ρύζι ή noodles. Τα πιάτα του είναι απλά: noodles με κοτόπουλο, μοσχάρι, λαχανικά ή γαρίδες και ρύζι με ίδιες επιλογές. Έχει σούπες λαχανικών ή hot & sour, έχει και wonton και spring rolls. Έχει όμως και σούπερ τιμές. Το ρύζι με κοτόπουλο -που είναι το χιτ πιάτο τους- κάνει μόνο 2 ευρώ. Το πιο ακριβό έδεσμα του καταλόγου είναι η παραδοσιακή κινέζικη ομελέτα με cranberries και λαχανικά. Κοστίζει 4 ευρώ!

Το τρέχουν 5 νέα παιδιά, ο Μπάμπης, ο Βασίλης, ο Θοδωρής και ο Μήτσος. Και ο Λευτέρης που είναι ο μάγειρας.

kinkin_1 kin_2 kin_3 kin_4 kin_5kinekine_3kine_4kine_5kine_6

«Σαν ιδέα ξεκίνησε από το Soho στην Chinatown του Λονδίνου που είναι όλα τα κινέζικα εστιατόρια όπου μόνο ένα είχε ξεχωριστό κομμάτι take away. Θέλαμε να πάμε κόντρα στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα και γενικά σε όλη τη φιλοσοφία που υπάρχει ότι το κινέζικο είναι ακριβό. Το μαγαζί είναι μικρό και ευέλικτο και δεν υπάρχει στην περιοχή κάτι αντίστοιχο», αναφέρει ο Βασίλης.

Και πραγματικά, κάνει λίγο πιο εξωτική γευστικά την πλατεία Εξαρχείων που δεν της λείπουν τα σουβλατζίδικα, οι κρεπερί και τα τυροπιτάδικα. Το μαγαζί είναι μια πολύ πρόσφατη προσθήκη. Άνοιξε στις 9 Φεβρουαρίου.

«Υπάρχουν συναισθηματικοί λόγοι που διαλέξαμε τα Εξάρχεια. Ασχολούμαστε με την σκηνοθεσία και εδώ πέρα βγαίνουμε και τριγυρνάμε και έχουμε όλους τους φίλους μας. Είμαστε πολύ καινούργιοι. Παλεύαμε έξι μήνες για να μπορέσουμε να το ανοίξουμε. Μιάμιση εβδομάδα που είμαστε ανοιχτά έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Η κλασική ατάκα που ακούμε είναι ότι έλειπε ένα τέτοιο μαγαζί από εδώ πέρα. Αυτό όμως που τους έχει ικανοποιήσει και τους έχει προσελκύσει είναι το value for money. Τα χρήματα που δίνουν για το φαγητό που παίρνουν. Η φιλοσοφία του είναι το έτοιμο φαγητό. Στην ουσία είμαστε μαγειρείο, αλλά προσαρμοσμένο στην κινέζικη κουζίνα. Υπάρχουν βασικές γεύσεις που έχουν να κάνουν με κοτόπουλο, μοσχάρι και γαρίδες και από εκεί και πέρα έχουμε βάλει και εμείς ορισμένα πράγματα από την πιο street food κουλτούρα της Κίνας. Είναι πολύ σημαντικό ότι κάθε γεύση έχει τη δικιά του συνταγή. Το κοτόπουλο, η γαρίδα, το μοσχάρι. Δεν κάνουμε την ίδια για όλα. Κάθε γεύση είναι εντελώς ξεχωριστή». Τα υλικά στην γενναία δόση από μοσχάρι με noodles που δοκιμάζω δεν έχουν καμιά σχέση με το αντίστοιχο πιάτο με το κοτόπουλο όπως παρατηρώ. Και το καλό είναι ότι δεν είναι τόσο λαδερό και λιπαρό όπως συχνά συναντάς σε άλλα κινέζικα μαγαζιά. Είναι αρκετά ελαφρύ αλλά σε γεμίζει.

kin_6 kin_7 kin_8 kin_9 kin_10 kin_11kine_1 kine_2

«Τα υλικά τα βρίσκεις πια πολύ εύκολα. Υπάρχουν τρεις εταιρίες που κάνουν εισαγωγή από την Ασία. Όλα τα κρέατα και τα λαχανικά είναι νωπά και ντόπια. Το μόνο κατεψυγμένο που χρησιμοποιούμε είναι οι γαρίδες. Όλα τα άλλα είναι φρέσκα και τα φτιάχνουμε εμείς και όλα γίνονται επιτόπου. Ο Έλληνας είναι εξοικειωμένος με την κινεζική κουζίνα ιδεολογικά και ψυχολογικά. Οικονομικά δεν είναι. Όπως βλέπω και από τον εαυτό μου, πάντα λάτρευα το κινέζικο αλλά πήγαινα να φάω μια φορά στους 2 μήνες λόγω κόστους. Γιατί να μην πιο προσιτό εφόσον τα υλικά μας επιτρέπουν να βγάλουμε ένα κοστολόγιο σχετικά χαμηλό;».

Και στο τέλος το πιο σημαντικό: στα φέρνουν αμέσως και στο σπίτι σου!

Μicrou Lee Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, 210 3800672
https://www.facebook.com/microulee

kin_12 kin_13kin_15 kin_16