bread and roses-01

Σε μια μικρή στοά της Πανεπιστημίου, δίπλα στην πλατεία Ομονοίας και σε σημείο που δεν το παίρνει και εύκολα το μάτι σου, βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος για κάθε καλοφαγά. Όσο για το «καλοφαγάς», δεν υπάρχει λόγος να τρομάζεις, αφού στο Bread and Roses μπορείς να φας και να χορτάσεις με τριάμισι ευρώ. Value for money.

Η Αθηνά, ο Μηνάς και ο Ηλίας φοράνε τις ποδιές τους, μας χαμογελούν πλατιά και κάθονται μαζί μας όσο δοκιμάζουμε τα φαγητά τους. Στα τραπεζάκια γύρω-γύρω, όλοι μιλούν μεταξύ τους, λένε στην Αθηνά ποιο πιάτο θέλουν να φτιάχνει πιο συχνά, της ζητάνε να τους πει τη συνταγή για την πρασόπιτα που είναι sold out και την ρωτάνε τι θα μαγειρέψει αύριο. «Πολλοί νομίζουν πως είμαστε οικογένεια» μας λέει η Αθηνά. «Ουσιαστικά είμαστε μια «οικογενειακή» κολεκτίβα. Όλοι τα κάνουμε όλα. Δεν έχουμε καθαρίστριες ή αφεντικά. Είμαστε αφεντικά του εαυτού μας».

bread and roses-02 bread and roses-03 bread and roses-04 bread and roses-05 bread and roses-06

Το όνομα το σκέφτηκε ο Μηνάς και προέρχεται από το κίνημα των καθαριστριών «ψωμί και τριαντάφυλλα» και από την ομώνυμη ταινία που προέκυψε από το κίνημα. Το Bread and Roses ξεκίνησε ως πολυχώρος στην ταράτσα της πολυκατοικίας όπου τα παιδιά οργάνωναν από μουσικά live μέχρι εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα yoga και Feldenkrais. Αυτό είναι το Roses κομμάτι του Bread and Roses. «Πέρσι οργανώσαμε ένα φεστιβάλ jazz μουσικής. Ήταν η πρώτη φορά που γινόταν φεστιβάλ στην Ομόνοια» λέει ο Μηνάς. Τέσσερις μήνες μετά, αποφάσισαν να ανοίξουν το εστιατόριο, το Bread κομμάτι του Bread and Roses. Στόχος ήταν το ποιοτικό, γευστικό και φτηνό φαγητό για όλους. Στα τραπέζια του μαγαζιού βλέπουμε φοιτητές, δικηγόρους, ανθρώπους της γειτονιάς, παρέες που μόλις σχόλασαν ή κάνουν το διάλειμμά τους. «Έρχονται όλοι όσοι ψάχνουν να φάνε κάτι καλό, φτηνό και μη τυποποιημένο. Η Ομόνοια έχει όλο τυρόπιτες και σουβλάκια. Έτσι, σκεφτήκαμε να υπάρχει και μαγειρευτό φαγητό με 3,40 και 5,80 ευρώ» λέει η Αθηνά και γεμίζει δυο πιάτα όσο πιο πολύ μπορεί. Είναι για delivery και θέλει πάντα να είναι σίγουρη ότι δεν θα μείνει κανείς πεινασμένος.

Η Αθηνά είναι η βασική μάγειρας του μαγαζιού και πριν ασχοληθεί με το μαγαζί, εργαζόταν στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και σε άλλα φεστιβάλ. Της άρεσε όμως πάντα να μαγειρεύει στο σπίτι και σε φίλους και να δοκιμάζει διαφορετικά πιάτα στα ταξίδια της. Έτσι, μια μέρα αποφάσισε να αναλάβει την κουζίνα του Bread and Roses και με τη βοήθεια των υπολοίπων, να βρουν μαζί την χρυσή τομή μιας δημιουργικής κουζίνας. «Η ιδέα ήταν συνεργατισμός για ευνόητους λόγους. Σκεπτόμενοι την κρίση και τις ανάγκες του κόσμου, επενδύσαμε στην κολεκτίβα το χρόνο και τη διάθεσή μας. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας είμαστε εδώ. Αποκαλούμε πλέον ο ένας τον άλλο Αστραχάν» λέει η Αθηνά και γελάνε. «Μόνο τις Κυριακές κλείνουμε για να κοιμηθούμε».

bread and roses-07 bread and roses-08 bread and roses-09bread and roses-11 bread and roses-12 bread and roses-13 bread and roses-14 bread and roses-15 bread and roses-16

Το μενού κάθε μέρα είναι διαφορετικό και ανακοινώνεται στη σελίδα του μαγαζιού στο facebook. Έχει πέντε περίπου διαφορετικά κυρίως πιάτα, τρεις σαλάτες και τέσσερα συνοδευτικά. Τα Σάββατα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία. Οι τρεις τους επιλέγουν τι θα μαγειρέψουν ανάλογα με το τι λιγουρεύονται και με το τι ζητάει ο κόσμος. «Γίνομαι και λίγο μάνα της υπόθεσης» λέει η Αθηνά. «Προσπαθώ να βρω έναν τρόπο για να μπορούν όλοι να φάνε τα πάντα με όσο το δυνατόν περισσότερους συνδυασμούς. Φτιάχνω ας πούμε ρεβίθια με γάλα καρύδας και κάρυ, χειροποίητα spring rolls, πίτες και ραβιόλια. Γενικά, προσπαθώ να πειραματίζομαι με ήδη υπάρχουσες συνταγές, ελληνικές και μη.».

Ο Μηνάς μου εξηγεί πως πολλά Σάββατα έρχονται στο μαγαζί ξένοι μάγειρες και φτιάχνουν παραδοσιακά πιάτα της χώρας τους. «Στηρίζουμε τους μετανάστες και θέλουμε να δοκιμάζει ο κόσμος με λίγα λεφτά, πιάτα από όλο τον κόσμο. Ο κόσμος έχει όντως οικονομικό πρόβλημα και αυτό που κάναμε εδώ δίνει μια άλλη νότα στη ζωή. Ξέρουμε τι συμβαίνει γιατί και εμείς περνάμε δύσκολα. Εγώ ήμουν τεχνολόγος τροφίμων, σκέφτηκα πως ασχολιόμουν με τα τρόφιμα από την λάθος πλευρά και αποφάσισα να ασχοληθώ με το Bread and Roses. Ο Ηλίας ήταν αθλητικογράφος και είναι το καινούργιο μέλος της κολεκτίβας. Δεν είμαστε στημένη κολεκτίβα. Είμαστε αληθινή, πέντε στο σύνολο άτομα που συνεργαζόμαστε με ένα κοινό στόχο». Και τα πάνε πολύ καλά so far.

facebook

bread and roses-17 bread and roses-18 bread and roses-19 bread and roses-20 bread and roses-21 bread and roses-22 bread and roses-23 bread and roses-24 bread and roses-25 bread and roses-26 bread and roses-27