Kalyvas-18

O Καλύβας είναι ένα σουβλατζίδικο στον πεζόδρομο της Γ. Ολυμπίου στο Κουκάκι από τα λίγα στην Αθήνα -αν όχι το μόνο- που έχει τόσο μεγάλη ποικιλία από τυλιχτά: με κοντοσούβλι από κοτόπουλο ή χοιρινό, κοκορέτσι και φρυγαδέλι (συκώτι μοσχαρίσιο τυλιγμένο σε μπόλια αρνιού), παραδοσιακά κρέατα σούβλας δηλαδή και γεύσεις που θυμίζουν μια άλλη εποχή. «Η ιδέα αυτή προέκυψε όταν οι ξενύχτηδες που κατέφευγαν στον Καλύβα για το καθιερωμένο σουβλάκι μετά τα ποτά άρχισαν να πειραματίζονται με τις σούβλες που είχε από πάντα το ψητοπωλείο». Η ιδέα εξαπλώθηκε και ο Καλύβας καθιέρωσε τα ασυνήθιστα τυλιχτά του και απέκτησε πελάτες που έρχονται μόνο για αυτά, ακόμη και από την Πάτρα.

Ο Καλύβας είναι ένα ψητοπωλείο πολύ γνωστό στο Κουκάκι χρόνια τώρα. Οι κάτοικοι της περιοχής το προτιμούν γιατί έχει ποιοτικά κρέατα που ψήνονται στα κάρβουνα και επειδή βρίσκεται σε πολύ όμορφο σημείο, που ειδικά το καλοκαίρι, είναι ό,τι πρέπει για να αράξεις και να πιεις την μπύρα σου ή το κρασί σου. Παραδοσιακά πράγματα.

Kalyvas-01 Kalyvas-02 Kalyvas-03 Kalyvas-04 Kalyvas-05

Η ψυχή του μαγαζιού είναι η κυρία Ιωάννα. Από το 1993 που άνοιξαν όλα περνάνε από τον έλεγχό της. Το μαγαζί το δουλεύουν οι τρεις γιοι της, αλλά αυτή κρατάει τις ισορροπίες. Τα τρία αδέλφια έχουν χωρίσει τα πόστα ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Ο Θύμιος, ο μεγαλύτερος, είναι υπεύθυνος για τις σούβλες, ο Δημήτρης ο μεσαίος είναι στα τυλιχτά και ο Κώστας είναι υπεύθυνος για το service και για το νταραβέρι, όπως μας λέει ο ίδιος. Ο Δημήτρης μας υποδέχτηκε στο μαγαζί, μας έκανε το τραπέζι καιμας διηγήθηκε την ιστορία τους.

«Η οικογένεια Καλύβα είναι από τα Τρίκαλα. Την δεκαετία του 1970 οι γονείς μου έφυγαν μετανάστες στην Γερμάνια και μετά επέστρεψαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο Κουκάκι», λέει και μας προτρέπει να δοκιμάσουμε την τυροκαυτερή τους που την φτιάχνουν οι ίδιοι μόνο με φέτα και καυτερή πιπεριά. Είναι όπως ακριβώς θα έπρεπε: νόστιμη, με γεύση φέτας και πικάντικη. «Το ψητοπωλείο Καλύβας άνοιξε το 1993, αλλά η φήμη του κρατάει από 1977. Η μητέρα μου -κυρία Ιωάννα- με την αδελφή της ξεκίνησαν ένα σουβλατζίδικο σε μία τρύπα εδώ στο Κουκάκι, στην οδό Δράκου. Είχε μόνο ένα παράθυρο και κάθε βράδυ μαζευόταν μία ατελείωτη ουρά από κόσμο. Ηθοποιοί και διάφοροι άλλοι γνωστοί της Αθήνας, καθόντουσαν από έξω σε κάτι τελάρα -γιατί δεν είχε τίποτα άλλο- και έτρωγαν στην λαδόκολλα το τυλιχτό με το κρέας, την ντοματούλα και το κρεμμυδάκι. Το 1980 η μητέρα μου ξεκίνησε και ένα μαγαζί με δίπλες και ο κόσμος ερχόταν στο Κουκάκι από όλες τις περιοχές της Αθήνας μόνο για τις δίπλες.Το 1993 αποφασίσαμε να ανοίξουμε το ψητοπωλείο ο Καλύβας. Εκείνη την εποχή στον πεζόδρομο υπήρχαν μόνο τρία μαγαζιά. Τώρα έχει γεμίσει και είναι πολύ ωραίο αυτό. Το Κουκάκι έχει ένα καλό, δεν αλλάζει και πολύ με τα χρόνια. Μπορεί από το 1990 και μετά να έχει προσελκύσει πολύ νεαρό κόσμο, αλλά έχει και τον λαϊκό κόσμο», λέει ο Δημήτρης και σταματάνε για λίγο οι ερωτήσεις γιατί έχουν έρθει τα περιβόητα τυλιχτά.

Kalyvas-07 Kalyvas-08 Kalyvas-09 Kalyvas-10 Kalyvas-11 Kalyvas-12 Kalyvas-13Kalyvas-15 Kalyvas-16 Kalyvas-17

Μπορεί να έχεις συνηθίσει το καλό σουβλάκι με γύρο ή χοιρινό καλαμάκι, το σουβλάκι με κοντοσούβλι, κοκορέτσι και φρυγαδέλι, όμως, τους βάζει τα γυαλιά. Δυνατές γεύσεις, παραδοσιακές και ένα σουβλάκι ιδιαίτερο που δεν το συναντάς εύκολα σε ψητοπωλεία, πρέπει να είναι και λίγο μερακλής ο ιδιοκτήτης και να του αρέσουν τα πειράματα.

«Τα φαγητά μας τα προσέχουμε και η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε είναι άριστη», λέει ο Δημήτρης. «Δουλεύουμε μόνο με κάρβουνο και μπρικέτα -για όσους ξέρουν, διατηρεί το κάρβουνο περισσότερη ώρα. Βάζουμε κάθε μέρα σούβλες και ό,τι μείνει πάντα το πετάμε, για αυτό μάλλον και έχουμε τόσο πιστούς πελάτες. Και φυσικά έχουμε την μητέρα μας που είναι η κολόνα μας. Ζυμώνει τους κιμάδες, φτιάχνει τα μπιφτέκια, τα φρυγαδέλια, τα πάντα και δεν φεύγει από το μαγαζί αν δεν σιγουρευτεί ότι όλα είναι στην εντέλεια», λέει περήφανα. Έχουμε πελάτες που έρχονται μόνο για το φρυγαδέλι. Ήμασταν πάντα φημισμένοι για τα ψητά μας και τις σούβλες και τώρα φεύγει πιο πολύ το τυλιχτό. Μπορεί να είναι και λόγω της κρίσης, έρχεται ο άλλος και με δύο ευρώ τρώει το τυλιχτό του και χορταίνει. Στον Καλύβα δεν κατεβάσαμε ποτέ τις τιμές για να μην χαλάσουμε την ποιότητα.

Kalyvas-19 Kalyvas-21 Kalyvas-22 Kalyvas-23 Kalyvas-24 Kalyvas-25 Kalyvas-26 Kalyvas-27 Kalyvas-28

Έρχονται και πολλοί τουρίστες, προφανώς επειδή τους στέλνουν κάποια ξενοδοχεία. Θυμάμαι στην Ολυμπιάδα είχε έρθει το συνεργείο του BBC. Στην αρχή ήρθαν τέσσερα άτομα, την επόμενη ήρθαν οχτώ, μετά εικοσιοχτώ και την τελευταία μέρα ήρθαν πενήντα άτομα και μας έφεραν τέσσερα χρυσά μετάλλια με κάρτα στην οποία μας ευχαριστούσαν για το service και για το φαγητό. Αυτό είναι το πιο ωραίο κομπλιμέντο που μπορεί να γίνει σε ένα μαγαζί», λέει καθώς τρώμε τις τελευταίες μπουκιές από τα σουβλάκια.

Kalyvas-06Kalyvas-20

Ψητοπωλείο, “Ο Καλύβας”, Γεωργ. Ολυμπίου 10, Κουκάκι, τηλ:210923 1257