Τον τελευταίο καιρό βρίσκουμε όλο και περισσότερα παλιά έπιπλα στα σκουπίδια και πολύ στεναχωριόμαστε. Δηλαδή δεν στεναχωριόμαστε ακριβώς γιατί τα μαζεύουμε εμείς και τα κάνουμε πολύ ωραία πράγματα, αλλά είναι κρίμα να μην δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε παλιά έπιπλα που μπορούν κυριολεκτικά να μεταμορφωθούν με λίγο κόπο και έξοδα. Όπως αυτή η παλιά συρταριέρα

Τα υλικά που χρειαστήκαμε για αυτή την ολική μεταμόρφωση είναι:

– Γυαλόχαρτο σε σφουγγαράκι ή λεπτό γυαλόχαρτο
– 2 πινέλα πλατιά, μεγάλα
– Βελατούρα για ξύλο
– Χρώμα ριπολίνης νερού σατινέ σε χρώμα που σας αρέσει
– Διάφανο βερνίκι νερού σατινέ

DSC07746

 

Εάν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται κινέζικα μπορείς να ζητήσεις να σε βοηθήσουν στο χρωματοπωλείο από όπου θα προμηθευτείς τα υλικά σου.

Επίσης, θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου οτι ανάλογα με το υλικό και την επεξεργασία ή τη φθορά που μπορεί να έχει το έπιπλό σου, μπορεί να χρειαστείς και κάτι επιπλέον. Π.χ. το δικό μας επιπλάκι δεν είχε χρώμα επάνω και λίγα μόνο υπολείμματα από παλιό βερνίκι, οπότε δεν χρειαζόταν και πολύ τρίψιμο. Εάν το έπιπλο έχει κάποιο χρώμα επάνω τότε θα πρέπει να το τρίψεις πολύ καλά, αλλά μπορεί να μην χρειαστεί να το περάσεις με βελατούρα… κτλ. Μην ξεχάσεις να καθαρίζεις τα πινέλα σου όταν τελειώνεις κάθε φάση με απλό νερό και σαπούνι για να μην μείνουν επάνω τους υπολείμματα και χαλάσουν.

Για μια πιο ολοκληρωμένη ανανέωση προτείνουμε να καθαρίσεις πολύ καλά και το εσωτερικό των συρταριών και να στρώσεις μέσα αυτοκόλλητο κάλυμμα συρταριών σε χρώματα που να σου αρέσουν.

Ξεκινάς καθαρίζοντας με ένα πανάκι και λίγο νερό και βγάζεις τα συρτάρια για να ξεκινήσεις.

Πρώτη κίνηση γυαλόχαρτο. Με αυτό το σφουγγαράκι γυαλόχαρτο βολευτήκαμε πολύ. Είναι λίγο πιο ακριβό αλλά βοηθάει πολύ. Τρίβεις πολύ καλά όλες τις επιφάνειες!

DSC07751

Δεύτερη φάση, περνάς με το πινέλο σου ένα χέρι βελατούρα. Η βελατούρα είναι λευκή και θα πρέπει να φροντίσεις να καλύψεις πολύ καλά με αυτή όλη την επιφάνεια του επίπλου. Παντού! Συνήθως ένα χέρι αρκεί. Αφήνεις να στεγνώσει πολύ καλά. Δες και τις οδηγίες στη συσκευασία για τον χρόνο που χρειάζεται.

DSC07753

Τώρα είσαι έτοιμος να περάσεις το χρώμα σου. Με άλλο πινέλο από αυτό που χρησιμοποίησες πριν περνάς το πρώτο χέρι μπογιάς. Φρόντισε να καλύπτεις όσο το δυνατόν καλύτερα τα κενά. Αφήνεις να στεγνώσει πάλι πολύ καλά και επαναλαμβάνεις με δεύτερο ή και τρίτο χέρι εάν χρειαστεί.

Αφού στεγνώσει πολύ καλά το χρώμα σου, με το γυαλόχαρτο μπορείς να ξύσεις λίγο το χρώμα, ώστε να δίνει το έπιπλό σου την αίσθηση του παλιού. Προσοχή μόνο μην το παρακάνεις! Μπορείς να ξύσεις τα χερούλια ή τις άκρες και τις γωνίες του επίπλου! Τέλος, μπορείς προαιρετικά να περάσεις για λόγους ανθεκτικότητας το έπιπλο σου και με ένα χέρι απλό βερνίκι νερού! Αφήνεις και πάλι να στεγνώσει καλά και αποφασίζεις που θα βάλεις το καινούργιο σου έπιπλο!

DSC07760

Είμαστε σίγουρες οτι μετά από αυτό δεν θα ξαναδείς τα παλιά έπιπλα με το ίδιο μάτι.

Το Ftiaxto.gr κάνει guest edit στο ΓΚΡΕΚΑ για αυτό το Σαββατοκύριακο

 

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag