Κλείσε τα μάτια σου και κάνε εικόνα… Είναι Κυριακάτικο μεσημεράκι καλοκαιριού και το μόνο που ακούγεται γύρω είναι ο μονότονος, αλλά αγαπημένος ήχος από τα τζιτζίκια. Η ζέστη είναι γλυκιά κι εσύ στρώνεις το μεσημεριανό τραπέζι στη βεράντα σου. Είναι όλα έτοιμα και το φαγητό είναι σερβιρισμένο στα πιάτα.

Μέχρι να μαζευτεί όμως όλη η παρέα στο τραπέζι, κάνουν την εμφάνισή τους οι ενοχλητικές μύγες που ξεκινούν τις επιδρομές στο μοσχομυριστό φαγητό! Εσύ παλεύεις να τις διώξεις κουνώντας τα χέρια σου ή καλύπτεις τα πιάτα με χαρτοπετσέτες που τελικά κολλάνε επάνω στο φαγητό. Τέτοιες δύσκολες στιγμές τι μπορείς να κάνεις; Μα φυσικά να φτιάξεις τα δικά σου εύκολα καλοκαιρινά καλύμματα για τα πιάτα σου!

Για τα δικά σου πρωτότυπα καλύμματα για τα πιάτα θα χρειαστείς:

Για το σκελετό

Μαλακό σύρμα, κοφτάκι για σύρμα και μπόλικη υπομονή για να του δώσεις το σωστό σχήμα. Εάν δεν θέλεις να παιδευτείς και προτιμάς να κάνεις τη ζωή σου εύκολη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σιδερένιο σκελετό από παλιό φωτιστικό σε διάμετρο αρκετά μεγάλη, ώστε να καλύπτει τα πιάτα σου, ή ακόμη και να το αγοράσεις από κάποιο κατάστημα με καπέλα φωτιστικών όπως κάναμε κι εμείς. Προσοχή! Το καπέλο θα πρέπει να είναι για φωτιστικό οροφής, για να μη χρειάζεται να κόψεις τις ακτίνες που στηρίζουν την τρύπα για τον λαμπτήρα.

Για τη διακόσμηση

Ύφασμα στο χρώμα της επιλογής σου, κατά προτίμηση γάζα ή τούλι, βελόνα και κλωστή σε χρώμα που να ταιριάζει με το ύφασμα, κορδέλα, πλαστικά λουλούδια, χάντρες ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει.

Ξεκινάς μετρώντας το ύφασμα, τυλίγοντάς το γύρω από το καπέλο ή το σκελετό σου. Το κόβεις υπολογίζοντας τουλάχιστον 5 εκατοστά παραπάνω από τη διάμετρο του καπέλου και 15 εκατοστά παραπάνω στο ύψος του.

DSC00672

Στη συνέχεια, το σιδερώνεις καλά και τυλίγεις τις άκρες του στις 4 πλευρές τουλάχιστον 2 φορές προς τα μέσα για να μη σου ξεφτίσει, ιδιαίτερα εάν το ύφασμα που διάλεξες είναι από γάζα. Στερεώνεις με τις καρφίτσες και ράβεις γύρω γύρω για να φτιάξεις το τελείωμα.

DSC00690
DSC00697

Ενώνεις το ύφασμα με καρφίτσες, ώστε να έχεις ένα κυλινδρικό σχήμα. Δοκιμάζεις εάν περνάει από πάνω από το σκελετό ή το καπέλο και στη συνέχεια το ράβεις.

Περνάς το ραμμένο ύφασμα από πάνω από το σκελετό ή το καπέλο και το στερεώνεις με καρφίτσες, με τρόπο, ώστε το ύφασμα να τυλιχτεί γύρω γύρω από τη βάση του καπέλου.

Στη συνέχεια ράβεις το ύφασμα στη θέση που το έχεις σταθεροποιήσει. Σουρώνεις το ύφασμα που περισσεύει στην επάνω πλευρά του σκελετού ή του καπέλου σου και το δένεις σφιχτά με μια κορδέλα σε χρώμα της επιλογής σου.

Τέλος, στολίζεις το κάλυμμά σου με ό,τι σου αρέσει: λουλούδια, κοχύλια, χάντρες κτλ.

ΤαΤάν! Έτοιμο το κάλυμμα σου! Καλή όρεξη!

DSC00763 DSC00769

Το Ftiaxto.gr κάνει guest editing στο ΓΚΡΕΚΑ για αυτό το Σαββατοκύριακο.