Όταν γνώρισα τον Κυριάκο δεν ήξερα ότι είναι στρατιωτικός στις παραμεθόριες περιοχές. Το έμαθα λίγες εβδομάδες μετά, πάνω από ένα κιλό κρασί. Η ζωή του Κυριάκου είναι σπίτι-δουλειά και δουλειά-σπίτι και από τις συζητήσεις μας ξέρω ότι έχει βαρεθεί να διακινδυνεύει την ζωή του για ψωροδεκάρες. Ο ίδιος όμως λέει ότι «στην Ελλάδα του 2015 δεν έχεις και πολλές επιλογές για την επαγγελματική σου αποκατάσταση» και όσο και αν διαφωνώ, δέχομαι την άποψή του και ακούω προσεκτικά όσα μου διηγείται για την ζωή στα παράκτια σύνορα. Δυστυχώς, φωτογραφικό υλικό δεν μπορούσαμε να έχουμε γιατί απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση φωτογραφικής σε αυτές τις περιοχές. Δεν του επιτρέπεται να έχει ούτε καν κινητό με κάμερα, το κινητό του είναι μια «μπακατέλα».

assets_LARGE_t_420_54143156

Το πρώτο πράγμα που ρωτάω τον Κυριάκο είναι πώς και αποφάσισε να ασχοληθεί με τον στρατό. «Κοίτα, κανείς δεν είναι τέλειος» μου λέει και γελάει. «Ήμουν στην ηλικία των δεκαεννιά όταν έπρεπε να πάρω αποφάσεις μιας ολόκληρης ζωής για το τι θα κάνω επαγγελματικά. Είπα στον εαυτό μου πως «από την στιγμή που πρέπει να υπηρετήσεις την πατρίδα, γιατί να μην το δεις και σαν επαγγελματική αποκατάσταση, αφού δυστυχώς η Ελλάδα έχει ακόμη αυτό το σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων που ό,τι γράψεις γίνεσαι, άσχετα αν σου αρέσει ή όχι;».

«Πώς είναι η μέρα εκεί;». «Πότε ζέστη, πότε κρύο. Οι υποχρεώσεις είναι πολλές. Δεν είναι μια δημόσια υπηρεσία όπως όλες οι άλλες. Θα κάνεις τα πάντα ανάλογα το πρόγραμμα και τις συνθήκες, οι όποιες εμφανίζονται από την μια μέρα στην άλλη. Σήμερα μπορεί να κάνεις δουλειές γραφείου, αύριο μπορεί να είσαι πάνω σε μια βραχονησίδα και να φυλάς μέρα νύχτα τα σύνορα ως άγρυπνος φρουρός. Να μην ξεχάσω το ωράριο στον στρατό που είναι κάτι σχετικό. Πληρωνόμαστε για οχτώ ώρες και δουλεύουμε πολύ περισσότερες.

Εκεί κάνουμε τα πάντα και όταν λέω τα πάντα εννοώ τα πάντα. Στον στρατό δεν υπάρχει το «πρέπει να καλέσουμε έναν υδραυλικό να μας φτιάξει αυτό που χάλασε» ή το «πρέπει να φωνάξουμε έναν ελαιοχρωματιστή να μας βάψει τον τάδε τοίχο». Εδώ χρησιμοποιείς και προσαρμόζεις τις δυνατότητες σου σε ό,τι χρειαστεί η υπηρεσία, από δουλειές γραφείου μέχρι οικοδομικές εργασίες».

assets_LARGE_t_420_54143159

«Πώς αντιμετωπίζεις τους λαθρομετανάστες;». «Οι συνθήκες γίνονται πολύ περίπλοκες διότι μπερδεύονται τόσο πολύ τα συναισθήματά σου, που δεν ξέρεις πώς να λειτουργήσεις. Κάθε φόρα είναι και μια ειδική περίπτωση. Συνήθως είναι νύχτα, δεν ξέρεις αν αυτοί που έρχονται είναι λαθρομετανάστες ή ακόμη και τζιχαντιστές, αν είναι άμαχοι, αθώοι, ταλαίπωροι άνθρωποι ή αιμοβόρα κτήνη που θέλουν να σε καθαρίσουν, αν είναι οπλισμένοι ή όχι. Η στάση που πρέπει να κρατάς είναι πολύ ιδιαίτερη. Είναι στιγμές όπως αυτές που βλέπεις παιδιά και γυναίκες και τρέχεις να βοηθήσεις. Έχουμε πέσει στην θάλασσα να σώσουμε λαθρομετανάστες που δεν ήξεραν μπάνιο και πάνω στην απόγνωσή τους αλλά και την δική μας, κοντέψαμε να πνιγούμε. Δεν μας ένοιαζε όμως. Εκείνη την ώρα δεν σκέφτεσαι κάτι άλλο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την φόρα που προσπαθήσαμε να συλλάβουμε έναν λαθρέμπορο και έβγαλε όπλο, μας έριξε και μας βοήθησε ένας λαθρομετανάστης στην σύλληψή του.

Όσον αφορά στα παιδιά και τις γυναίκες, είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάμε. Τους δίνουμε ζεστές κουβέρτες, φαγητό, γάλα και τους παρέχουμε ιατρική περίθαλψη. Σκέψου όμως ότι για να γίνει όλο αυτό, πρώτα πρέπει όλοι να υποστούν σωματικό έλεγχο. Αυτό συμβαίνει διότι ακόμη και σε ένα αθώο παιδί μπορεί να έχουν κρύψει ό,τι μπορείς να φανταστείς, ποντάρουν σε αυτό»!

Ζητάω από τον Κυριάκο να μου εξηγήσει αναλυτικά την διαδικασία όταν βρίσκουν ένα καράβι με λαθρομετανάστες. «Μόλις το εντοπίσουμε μέσω ραντάρ, ειδοποιούμε το λιμενικό σκάφος της περιοχής ώστε να αποφύγει την παράνομη προσέλευση στην χωρά. Αν τώρα δεν είναι κοντά το λιμενικό σκάφος και πατήσουν σε ελληνικό έδαφος, πρέπει να ακολουθήσουν οι εξής διαδικασίες: σωματικός έλεγχος, έλεγχος ταυτότητας, ιατρική περίθαλψη αν κάποιος έχει πρόβλημα υγείας, φαγητό, νερό, ειδική στέγαση και με την πρώτη ευκαιρία να έρθει να τους παραλάβει η αστυνομία ή το λιμεναρχείο για τις περαιτέρω διαδικασίες. Δυστυχώς, είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν, που δεν ξέρω ποσά χρόνια θα μας πάρει. Το καλό είναι ότι ο έλληνας στρατιωτικός αγαπάει αυτό που κάνει και τα δίνει όλα ακόμη και στην ειρήνη. Εγώ ποντάρω στην θέληση και στα ανοιχτά μυαλά για να αλλάξει η κατάσταση».

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 6

Οι φωτογραφίες είναι από εδώ και εδώ.