Παραγγέλνεις σουβλάκια, πας γήπεδο, είσαι στην παραλία, θες να πιείς μια μπύρα σε ένα μπαρ (αν αυτό δεν είναι μπυραρία ή ενημερωμένο), τότε η μόνη σου λύση είναι στην καλύτερη μια επιλογή ανάμεσα σε τρείς, τέσσερις Lager. Αυτές τις γνωστές. Τις ξανθές. Δεν το λέω υποτιμητικά, αλλά μπουχτισμένα. Βέβαια τα μέρη και οι καταστάσεις που ανέφερα παραπάνω είναι ιδανικά για τις Lager.

Τι είναι όμως η Lager. Πρόκειται για μια μπύρα που χρησιμοποιείται βυθοζύμωτη μαγιά. Η παραγωγή της γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα συστατικά της είναι κυρίως νερό, λυκίσκος, μαγιά και δημητριακά. Συνήθως χρησιμοποιείται κριθάρι, υπάρχουν όμως Lager που έχουν και ρύζι, αραβόσιτο ή και στάρι στα συστατικά τους. Στην πλειοψηφία τους είναι ξανθές, ωστόσο δεν αποκλείονται οι κόκκινες και σκουρόχρωμες. Το όνομα προέρχεται από την γερμανική λέξη lagerung, που σημαίνει φύλαξη, αποθήκευση, εξαιτίας της μεθόδου που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν όταν δεν υπήρχαν ψυγεία, για να διατηρηθούν.

Uncle Billys Flight-2-g

Η πατρίδα τους είναι η Γερμανία. Το σπίτι τους ο κόσμος όλος. Κάθε καταναλωτής μπύρας είχε ή έχει μια Lager στο σπίτι του. Στην χώρα μας και ειδικά στα Μεσογειακά κλίματα, οι Lager βοηθούν ιδιαίτερα το καλοκαίρι, κάθε διψασμένο να νιώσει στιγμές δροσιάς. Βέβαια, έχουμε φτάσει στο άκρο, αντί να την απολαμβάνουμε στους 4-6ΟC, όπως θα ήταν η ιδανική θερμοκρασία, να την πίνουμε σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, αφού την βγάζουμε από την κατάψυξη σε μορφή γρανίτας ή την «απολαμβάνουμε» από ένα παγωμένο ποτήρι! Στην περίπτωση αυτή χάνουμε την γεύση και τα αρώματα, χάνουμε την αίσθηση και μπορεί να νιώθουμε ακόμα και πόνο στα δόντια και τα ούλα από τον βαθμό ψύξης. Αλλά τα περί γούστου… Lager.

000 planet lager 01 red-g

Η Lager, συνοδεύει κάθε στιγμή μας. Από το μεσημέρι μέχρι αργά την νύχτα. Με φαγητό ή χωρίς. Η Lager είναι η πρώτη μπύρα που πίνουμε συνήθως. Υπάρχει μια περίπτωση να έχουμε δοκιμάσει μια Pilsner πρώτα. Αλλά και η Pilsner ουσιαστικά Lager είναι.. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος που δεν πίνει Lager έστω για να δοκιμάσει μια νέα ετικέτα, ανεξάρτητα το φανατισμό ή όχι, που τον διακατέχει για κάποιο είδος.

Μπορούμε να τις βρούμε παντού, σε όλο τον κόσμο. Στην χώρα μας θα τις συναντήσουμε στην γειτονία μας, περίπτερα και supermarket, στις κάβες αλλά και τους χώρους εστίασης. Η Ελλάδα λογίζεται ως μια χώρα των Lager, γιατί χρόνια τώρα κατανάλωνε μόνο Lager και παρήγαγε κυρίως Lager. Την τελευταία δεκαπενταετία, τα πράγματα κινούνται σε άλλη κατεύθυνση εξαιτίας της ανάπτυξης της μικροζυθοποιίας. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα παράγουμε πάνω από 20 ελληνικές και ξένες Lager, ανοιχτόχρωμες και σκούρες. Πλέον η μόδα δείχνει Ale και ειδικά IPA. Η Lager όμως είναι μια σταθερή αξία. Είναι το στυλ της μπύρας που ανέπτυξε την ζυθοποιία και στο οποίο μεγάλες ζυθοποιίες επένδυσαν και κατέκτησαν τον κόσμο. Ένα στυλ που μάθαμε και αγαπούμε όχι μόνο γιατί το πίνουμε αλλά και γιατί το βρίσκουμε παντού και το μεταχειριζόμαστε καλώς ή κακώς με όποιον τρόπο θέλουμε και κανείς δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση.

bierkeller-1-big-g bayreuther-katakomben-03-g

Οι BeerBartender κάνουν για ένα Σαββατοκύριακο guest στο site του ΓΚΡΕΚΑ.