Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο. Τα ταξίδια είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να γίνει. Η μοναδική που σε κάνει πλουσιότερο άμεσα. Σε εμπειρίες.

BeFunky_DSC03530.jpg

Οι εμπειρίες είναι τελικά και το ζητούμενο σε αυτή την ζωή. Τι θα διάλεγες να έχεις όταν φτάσεις τα βαθιά γεράματά σου; Ένα σακούλι γεμάτο χρυσά νομίσματα ή γεμάτο με εμπειρίες; Μάλλον το δεύτερο. Κι όσο κι αν το ταξίδι σε μια μεγαλούπολη είναι το πιο εύκολο, το πιο λογικό, το πιο επιβεβλημένο και το πρώτο που θα κάνει κάποιος επισκεπτόμενος μια ξένη χώρα, ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο ή μηχανή στην επαρχία της, στα χωριά της, στην φύση της, είναι αυτό που θα σε κάνει να την γνωρίσεις πραγματικά, να νιώσεις τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, τους ρυθμούς της, τις παραξενιές της, τις ιδιαίτερες ομορφιές της, το φυσικό της περιβάλλον, να γίνεις με λίγα λόγια για λίγο ένας από αυτούς. Ποιο Λονδίνο, Άμστερνταμ και Βερολίνο δηλαδή. Η μαγεία είναι στο road trip. Ξέφυγε λίγο από την λογική αεροπλάνο προς πρωτεύουσα της εκάστοτε χώρας και πάλι πίσω. Βγες λίγο έξω απ’ το τα τετριμμένα. Σίγουρα θα στοιχίσει λίγο παραπάνω -πραγματικά λίγο- ειδικά αν η παρέα είναι άνω των δύο ατόμων, αλλά είχες τα λεφτά να πας μέχρι εκεί, κάνω λάθος; Κι επειδή ο χρόνος θα είναι λογικά περιορισμένος, εκτός κι αν έχεις την οικονομική δυνατότητα και την άνεση να λείπεις απ’ τη δουλειά όσο θες, τότε το όλο εγχείρημα πρέπει να οργανωθεί καλά, ώστε το κέρδος να είναι το μέγιστο. Είπαμε, το κέρδος σε εμπειρίες.

BeFunky_DSC05856.jpgBeFunky_DSC05579.jpg

Οργάνωση
Πάντα στην αρχή είναι τα αεροπορικά εισιτήρια. Αλλά αυτό το ξέρεις ήδη. Ίσως να θέλεις βέβαια να ξοδέψεις και κάποιες μέρες στη μεγαλούπολη. Τα ταξίδια καλό είναι πάντως να γίνονται με την καλοκαιρινή ώρα, ώστε να έχεις περισσότερο χρόνο με φως στην διάθεσή σου. Κι αυτό ειδικά στις βόρειες χώρες είναι κάτι παραπάνω από καταλυτικό. Δεν θα ήθελες να πας πρώτη φορά σε ξένη χώρα και να νυχτώνει στις τέσσερις το απόγευμα, ε;

Η οργάνωση του road trip ξεκινάει από την στιγμή που θα αποφασίσεις να εγκαταλείψεις την πρωτεύουσα. Δες πόσες μέρες θα είσαι on the road και κάνε την ανάλογη κράτηση στο μεταφορικό μέσο. Τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων είναι πολλά και όλα on-line φυσικά. Ιδιαίτερα στο εξωτερικό θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό από την οργάνωσή τους. Ναι, καμιά σχέση με την ενοικίαση ενός σάπιου Matiz στην Μύκονο. Το αμάξι που θα νοικιάσεις θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ολοκαίνουριο και η εξυπηρέτηση των υπαλλήλων θα είναι κάτι παραπάνω από επαγγελματική. Το μόνο που πρέπει να κάνεις εσύ την σωστή κράτηση πριν το ταξίδι σου. Τα γραφεία στα αεροδρόμια είναι ανοιχτά όλη την ημέρα, συνεπώς δεν θα έχεις να ανησυχείς αν την ώρα που σε βολεύει να παραλάβεις το αυτοκίνητο θα είναι ανοιχτά ή όχι. Και πιο σημαντικό, αν θα είναι ανοιχτά την ώρα που θα το παραδώσεις, που θα είναι λογικά λίγο πριν φύγεις για το ταξίδι του γυρισμού. Κάνεις το road trip, φτάνεις στο αεροδρόμιο πριν την πτήση, αφήνεις το αμάξι, αεροπλάνο, πίσω. Τι πιο απλό;

Επόμενο βήμα είναι ένας πρώτος σχεδιασμός της διαδρομής που θα ακολουθηθεί, ώστε να μπορεί να γίνει και η αντίστοιχη αναζήτηση και κράτηση των δωματίων που θα διανυκτερεύσεις. Μπορεί να είναι σε μια άλλη μεγάλη πόλη της χώρας ή σε ένα χωριό. Αν μάλιστα είναι κάποια πόλη που αξίζει, τότε μπορείς να μείνεις πάνω από μια μέρα εκεί, έχοντας την ως βάση για εξορμήσεις στα περίχωρα, ή κάνοντας ένα διάλειμμα από το road trip και εξερευνώντας την. Αν πάλι βέβαια είσαι πολύ ελεύθερο πνεύμα, τότε μπορείς να ξεκινήσεις το road trip χωρίς κάποια πρότερη κράτηση, βλέποντας και κάνοντας, όπου σε βγάλει ο δρόμος. Ο σχεδιασμός όμως ενός πλάνου τουλάχιστον για τα μέρη διανυκτέρευσης, σε γλιτώνει από πολύ χαμένο χρόνο, από τον ήδη περιορισμένο και πολύτιμο χρόνο των διακοπών σου. Και φυσικά από το όποιο άγχος μπορεί να έχεις για το πού και αν θα βρεις κάπου να μείνεις.

Κι αυτό ήταν. Ήρθε η ώρα για το fun part. Την προετοιμασία και φυσικά την προσμονή για το ταξίδι.

BeFunky_IMG_0067.jpg

Προετοιμασία
Έχεις πάρει τα εισιτήριά σου, έχεις κάνει τις κρατήσεις σου, είσαι έτοιμος για το ταξίδι. Σχεδόν. Το πρόγραμμά σου λέει απλώς πού θα κοιμηθείς το βράδυ. Ενδιάμεσα πρέπει να διανύσεις κάποια χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο που νοίκιασες. Εδώ αρχίζει και η εξερεύνηση για το τι ενδιαφέρον υπάρχει μέσα σε αυτά τα χιλιόμετρα. Αλλιώς η πιθανότητα να γυρίζεις σαν την άδικη κατάρα μέχρι να φτάσεις στον επόμενο προορισμό σου είναι ορατή. Όλο και κάτι θα υπάρχει ενδιάμεσα. Ένα κάστρο στην Σκωτία, ένα μεσαιωνικό χωριό στην Ισπανία, μια αρχαία πόλη στην Ιταλία, παραδοσιακό τοπικό κρασί στην Γαλλία ή έστω ένα χωράφι με τουλίπες στην Ολλανδία. Σημείωσε σε ένα χάρτη τα μέρη που θα ήθελες να επισκεφτείς και υπολόγισε πόσο περίπου χρόνο θα ξοδέψεις στο καθένα. Από αυτά μπορείς να δεις τα πάντα, ή και τίποτα. Όλα επαφίενται στην διάθεση της στιγμής και τον χρόνο. Το μόνο που σε περιορίζει είναι ο επόμενος σταθμός, αν βέβαια έχεις κάνει κράτηση κάπου. Και το βασικότερο όλων: Έχε μαζί σου GPS. Θα σε βγάλει από μεγάλες δυσκολίες και θα σε γλιτώσει από πολύ χαμένο χρόνο σε μια ξένη χώρα, όπου δεν ξέρεις καλά την γεωγραφία και δεν ξέρεις για παράδειγμα ότι για να πας από το Μόναχο στο Βερολίνο, στην αρχή ακολουθείς ταμπέλες για Νυρεμβέργη και μετά για Λειψία. Κι αν το GPS είναι στο κινητό σου, ξέρεις, φορτιστής αυτοκινήτου επιβάλλεται.

Εκτέλεση
Με αυτά και με αυτά έφτασε η στιγμή του ταξιδιού. Η ώρα που θα μαζέψεις εμπειρίες. Έχεις τις πληροφορίες που έχεις συγκεντρώσει εκτυπωμένες, ή στο κινητό σου, έχεις το GPS σου, έχεις την μουσική σου και ξεκινάς για το road trip. Προσπάθησε να μένεις εντός χρονοδιαγράμματος όσο θα είσαι στον δρόμο, δες και κάνε τα πιο σημαντικά από αυτά που έχεις σημειώσει ώστε να έχεις τον χρόνο να τα απολαύσεις. Και βεβαίως να είσαι στην ώρα σου στα check in στα ξενοδοχεία ή στα διάφορα τουρ που μπορεί να έχεις κανονίσει, κρατώντας έτσι την διάθεσή σου στο ζενίθ. Έστω κι αν χρειαστεί να κάνεις μια δεκαπλή προσπέραση σε επαρχιακό δρόμο. Και μην αφήνεις το ρεζερβουάρ να αδειάσει μέχρι να βάλεις βενζίνη γιατί δεν ξέρεις που θα σε βγάλει ο δρόμος και αν θα υπάρχει βενζινάδικο, γλιτώνοντας έτσι από μια πιθανή πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Τα οποία βενζινάδικα, πολλά από αυτά, λειτουργούν αποκλειστικά με πιστωτική κάρτα, οπότε έχε την και αυτή εύκαιρη. Θα σου χρειαστεί και για τα διόδια. Πολιτισμός…

Και πάνω απ’ όλα μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί την καλή σου διάθεση. Αναποδιές σε τέτοια εγχειρήματα πάντα θα υπάρχουν και προσθέτοντας την κούραση, ίσως υπάρξουν στιγμές που ξενερώσεις και μετανιώσεις που βρίσκεσαι στο δρόμο. Αυτά που θα δεις και οι εμπειρίες που θα κερδίσεις όμως σίγουρα θα σε ανταμείψουν.

BeFunky_IMG_1030.jpg

Κείμενο: Μανώλης Κατράκης

Οι koukides.gr κάνουν guest editing αυτό το Σαββατοκύριακο στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag