Once upon a time, in region far far away… Ήταν διάφορος κόσμος που φορούσε κάποια δέρματα ζώων για ρούχα, δεν ήξερε τι θα πει αυτοκίνητο, email, κινητό. Ήξερε όμως να ζει ωραία, αν και αρκετά δύσκολα. Τα χρόνια πέρασαν, τα σώματα ντύθηκαν, η επικοινωνία έχει γίνει απρόσωπη και ηλεκτρονική και οι μετακινήσεις σταμάτησαν να γίνονται με το πεζό2 αλλά κυρίως με τροχοφόρα. Η ζωή όμως παραμένει ωραία και βέβαια δύσκολη για την εποχή.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο ωραία την ζωή; Μα η μπύρα! Και που οφείλεται αυτό; Στις μαγικές της ιδιότητες.. Έτσι πίστευαν μέχρι πριν από πολλές δεκαετίες. Ήταν τέλη του 18ου αιώνα όταν ανακαλύφθηκε η μαγιά και η αλκοολική ζύμωση η οποία προκαλείται από αυτήν από τον Λουι Παστέρ και τότε εξηγήθηκαν αρκετά πράγματα. Χρειάστηκαν χρόνια ερευνών και πειραματισμών για να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και «να λάμψει η μαγική αλήθεια».

shutterstock_96114542-g

Πριν από 10.000 πίστευαν ότι ο ζωμός που δημιουργήθηκε από μουσκεμένο ψωμί ήταν δώρο θεού. Θεοί της μπύρας βαφτίστηκαν κάποιοι από τους πιο γνωστούς αρχαίους θεούς, ποιήματα γράφτηκαν και βέβαια η διαδικασία παραγωγής επαναλαμβανόταν συνεχώς. Έχει σίγουρα διαφορά με την σημερινή, το αποτέλεσμα όμως ήταν το ίδιο. Ένα χαμόγελο σχηματιζόταν στο πρόσωπο αυτού που την κατανάλωνε. Ο πόνος ξεχνιόταν και το μόνο που ήθελε ο άνθρωπος εκείνης της εποχής ήταν να ξαναπιεί αυτό που τον έκανε χαρούμενο. Αγνοούσε σαφώς το φαινόμενο της μέθης που ήταν υπεύθυνο για αυτήν την χαρά, πόσο μάλλον την αλκοολική ζύμωση που προκαλούνταν για να έχει αυτόν τον καλό-μαγικό ζωμό.

Αργότερα, τα πράγματα σοβάρεψαν. Οι επιστήμονες της εποχής και κυρίως οι μοναχοί, μετά από διάβασμα και πειραματισμούς, κατέληξαν σε απαντήσεις. Διαπίστωνα ότι κάτι συνέβαινε και η μπύρα δεν σκότωνε, αν δεν είχε μέσα δηλητηριώδεις ουσίες. Μέχρι τότε η μπύρα αρωματιζόταν με ότι έβρισκε ο ζυθοποιός της εποχής μπροστά του. Ανακαλύψαν επίσης ότι αν έπινε κανείς μπύρα, δεν πέθαινε απ τα ίδια αίτια που θα πέθαινε αν έπινε το τρεχούμενο (δηλητηριασμένο) νερό της περιοχής.

Ένα μυστήριο δεν έλυσαν και σε αυτό βοήθησε η θρησκεία. Γιατί χαλούσε η μπύρα ή πολλές φορές δεν πετύχαινε η συνταγή. Η λύση ήταν επίσης «μαγική». Σε μια εποχή όπου ο σκοταδισμός και η καχυποψία κυριαρχούσε. Στην εποχή όπου όποιος εξέφραζε αντίθετη άποψη από τα δεδομένα και λογικά της θρησκείας, θεωρούνταν αιρετικός, μάγος ή και σατανικός, η λύση ήταν απλή. Δεν έπιασε η συνταγή ή χάλασε η μπύρα; Η μάγισσα φταίει. Στην πυρά! Και αν στην γειτονιά δεν υπήρχε εύκαιρη μια μάγισσα τότε, έβρισκαν μια. Ίσως και την ίδια την γυναίκα που παρήγαγε μπύρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά έχουν αν κάνουν με συνθήκες υγιεινής, μια διαδικασία με την οποία δεν ήταν καθόλου οικείοι εκείνη την εποχή.

rgz celis 03

Βέβαια τα μαγικά της μπύρας συνεχίστηκαν και με άλλους τρόπους. Η επιστήμη έχει πλέον δώσει όλα της τα φώτα. έχει ξεκαθαρίσει τα πάντα. Η ζωή όμως χρωστάει ή χρωστούσε σε κάποιους ανθρώπους. Τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων είναι πολλές στην μπύρα, θα αναφερθώ όμως σε δυο. Η μια το 1842 όταν το όνομα του ζυθοποιού Josef Groll, θα γραφτεί στην ιστορία, για την παραγωγή της πρώτης ξανθιάς μπύρας, στην Τσεχία. Στο Plzen έγινε η πρώτη παραγωγή αυτής της βυθοζύμωτης μπύρας, η οποία από τότε έχει χαρίσει το όνομα της περιοχής στον τύπο που σήμερα λέμε Pilsner. Ο δεύτερος, είναι ένας οικογενειάρχης κύριος, γαλατάς στο επάγγελμα, από το Βέλγιο. Ήθελε να αναβιώσει το αγαπημένο στυλ μπύρας, για το οποίο ήταν γνωστή η περιοχή του και το πέτυχε. Το πέτυχε τόσο καλά που από τότε ασχολήθηκε μόνο με την μπύρα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Ο Pierre Celis, παρήγαγε την αγαπημένη του Witbier (λευκή μπύρα), με το όνομα Hoegaarden. Μια μπύρα που πίνουμε ακόμα και σήμερα.

130412_Plzensky_Prazdroj_image-g monaxoi-2

Αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές. Δεν έλυσαν όλοι το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους. Όμως κατάφεραν να είναι χαρούμενοι, μ αυτό που έπιναν και μ’ αυτό που ασχολούνταν. Κατάφεραν να μας κάνουν να είμαστε ακόμα και μεις χαρούμενοι. Σήμερα, πίνοντας μια από τις αγαπημένες μας μπύρες, χαιρόμαστε την στιγμή, απολαμβάνουμε την γεύση και ξεχνάμε κάθε έννοια. Έτσι, απλά μαγικά, όπως παλιά..

Οι BeerBartender κάνουν για ένα Σαββατοκύριακο guest στο site του ΓΚΡΕΚΑ.