Σε ρωτάει λοιπόν κάποιος σε ποιο παιχνίδι έχεις φάει άπειρες ώρες παιξίματος. Η προφανής απάντηση για τα παιδιά που πλησιάζουν τα πρώτα –άντα είναι το PRO Evolution ή το FIFA αναλόγως ποιο τους έκανε κλικ πρώτο όταν ήταν μικροί.

Για κάποιο λίγο πιο περίεργο αγόρι βέβαια, το οποίο παραδόξως ασχολείται σε όλη του τη ζωή με την μπάλα, η απάντηση είναι πολύ διαφορετική, είναι ένα RPG. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο RPG με το οποίο ήρθα σε επαφή, το οποίο έλιωσα τόσες πολλές ώρες στην Φρεαττύδα που μεγάλωσα με τον αδερφό μου και τα ξαδερφάκια μου, που δεν χρειάστηκε να παίξω ποτέ WarCraft, DOTA και λοιπές ηλεκτρονικές εκδοχές.

Ακούγοντας όμως τον όρο RPG, το μυαλό κάποιου πάει συνειρμικά στο WarCraft άντε και στα Morrowind/Oblivion βαριά-βαριά. Μέγα λάθος. Για ορισμένα ελληνόπουλα η πρώτη επαφή με την έννοια Role Playing Game –όσο απίστευτο και αν ακούγεται– ήταν ένα επιτραπέζιο των αρχών της δεκαετίας του ’90, το HeroQuest: το πιο ακριβό επιτραπέζιο όλων, αυτό που ενώ όλα τα υπόλοιπα κινούνταν στις 7.000~12.000 δραχμές αυτό κόστιζε 18.000. Επίσης, για να σε προλάβω, το επιτραπέζιο αυτό μην το ψάξεις να το βρεις στο e-bay γιατί ορισμένα εγγλεζάκια το πουλάνε περίπου διακόσια ευρώ, ένα εγκεφαλικό θα το πάθεις.

heroquest_7

Το concept για κάποιον γνώστη των RPG παιχνιδιών είναι πολύ απλό. Οι παίκτες –πέντε όλοι και όλοι– σε κλίμακα ανδρισμού (φθίνουσα) είναι οι εξής: ο Βάρβαρος, ο Νάνος, το Στοιχειό & ο Μάγος. Τέλος, ένας ακόμα (συνήθως εγώ) έπαιζε το ρόλο του Μόρκαρ, του Κακού Μάγου. Ο τελευταίος, σαν οργανωτής του παιχνιδιού, διάλεγε την πίστα από το βιβλίο των Άθλων και κινούσε γενικά τα νήματα τού, πού θα στηθούν τα τέρατα και ποιες πόρτες θα ανοίξει η ηρωική τετράδα κατά τη διάρκεια κάθε πίστας.

Στον κόσμο του HEROQUEST λοιπόν, το οποίο εξελισσόταν σε ένα κοινό ταμπλό παιχνιδιού και για τις 32 πίστες, οι πολύχρωμοι στρατιώτες του Κακού Μάγου ζωντάνευαν σε έναν μαγικό κόσμο με αραχνιασμένα μπουντρούμια και υπόγεια περάσματα κάτω από την επιφάνεια της γης, στο υπόγειο βασίλειο του Κακού Μάγου.

heroquest_14

Εκεί η τετράδα των ηρώων –σε φάση J.R.R.*– ξεκινούσε την αποστολή της για την οποία δεν είχαν ιδέα. Περαιτέρω περιγραφή δεν έχει νόημα, καθώς οι εικόνες ενδιάμεσα στο κείμενο σού δίνουν μια πρώτη εικόνα του κόσμου που χτίζαμε κάθε απόγευμα στο σπίτι μου.

heroquest_15

Αφορμή για το συγκεκριμένο αφιέρωμα;

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, το φετινό Πάσχα το πέρασα καλεσμένος στο χωριό ενός φίλου μου. Εκεί, στα κλασσικά υπνοδωμάτια που είναι ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ στον επάνω όροφο (αυτό πάλι;) υπήρχε μια μαγική γωνιά. Στη γωνιά αυτή υπήρχαν όμορφα τακτοποιημένα από Cluedo μέχρι ΣΑΙΝΙΑ και κάτω–κάτω υπήρχε ένας μικρός θησαυρός.

heroquest_1

Ανοίγοντάς το, τα εγκεφαλικά ήρθαν απανωτά. Πόσες αναμνήσεις, πόσοι τσακωμοί με τα ξαδέρφια μου…

Το συναίσθημα να βλέπεις μετά από 15 χρόνια κάτι με το οποίο ξημεροβραδιαζόσουν όταν ήσουν μικρός είναι μαγικό. Ανοίγοντας την κούτα ένιωσα να γυρίζω πίσω.

heroquest_4

Πέρα από τα τετριμμένα περιεχόμενα του επιτραπέζιου αυτού καθεαυτού, αποτελούμενα από μινιατούρες, έπιπλα, καταπακτές, τέρατα, ζόμπι, καλικάντζαρους και σκελετούς, βρήκαμε το πιο ιδιαίτερο και συνάμα μαγικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου επιτραπέζιου. Χειρόγραφες αποστολές. Ναι αλήθεια, γινόταν και αυτό στα πλαίσια του παιχνιδιού! Ο εκάστοτε Κακός Μάγος, με την βοήθεια ή μη των υπολοίπων και με λίγη φαντασία έφτιαχνε ένα προσωπικό σκαρίφημα του χάρτη των αποστολών, σχεδίαζε μόνος του τις θέσεις των επίπλων, των τεράτων και των καταπακτών και άφηνε τους φίλους του να ταλαιπωρούνται και να προσπαθούν να φτάσουν στην Ιθάκη που είχε στο μυαλό του ο Κακός, όπως το να απαγάγουν το ζωντανό αυτή τη φορά Χρύσο πρόβατο (εμπνευσμένο από τη γνωστή προβιά Χρυσσόμαλλο Δέρας), ή το να βγουν από τις κατακόμβες πριν τους σκοτώσουν τα Όργκ του J.R.R. και τα λοιπά.

Η σχετική παράγραφος γραμμένη με στυλό BIC είναι μαγική: “Η διάσωση της πριγκίπισσας Νταϊάνα: Ο Ρόγκαν ο βάρβαρος και οι τρεις φίλοι του διατάχθηκαν από τον Βασιλιά της Πέρα Γης ότι η κόρη του έχει απαχθεί από μια ορδή καλικάντζαρων…. και τα λοιπά”. Σοβαρά τώρα, ποιο δεκάχρονο ελληνόπουλο ήξερε πώς προφέρεται ο αόριστος του ρήματος απαγάγω και το έγραψε και με σωστή ορθογραφία(;).

Επίσης τα σχόλια του δεκάχρονου συνεχίζουν: «μόλις πατήσεις εκεί ο τάφος ανήγει (ναι με ήττα.. εδώ ο μικρός μας φίλος την πάτησε.. δεκάχρονο είναι εξάλλου) και ξαφνικά μια έντονη μυρωδιά σε υπνωτίζει. Παίξε με τα τέσσερα ζάρια και προσπάθησε να φέρεις δύο ασπίδες. Αν φέρεις μία ή καμία χάνεις τη σειρά σου την επόμενη φορά».

heroquest_6

Στη ΝΑΥΜΑΧΙΑ γίνονταν τέτοια σκηνικά?

..προσέξτε καλά τα λόγια του Μέντορ, του Φύλακα του Βιβλίου της Γνώσης!!
*J.R.R. Tolkien

Κείμενο: Μανόλης Κοκολάκης

Οι koukides.gr κάνουν guest editing στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag