• Η πρώτη παραγωγή μπύρας έγινε στην Μεσοποταμία πριν από χιλιάδες χρόνια.
  • Οι πρώτοι ζυθοποιοί ήταν γυναίκες.
  • Για την παραγωγή της μπύρας χρησιμοποιούνται Νερό, Μαγιά, Λυκίσκος και Δημητριακά.
  • Το 1516, θεσπίστηκε ο νόμος περί αγνότητας της μπύρας, απ’ τον  Γουλιέλμος Δ’, γνωστό ως Reinheitsgebot, το οποίο αποτελούσε την βασική νομοθεσία και συνταγή μπύρας μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.
  • Η λέξη μπύρα προέρχεται σύμφωνα με τους ειδικούς από την ιταλική λέξη birra. Η λέξη ζύθος σχετίζεται με το ρήμα «ζέω» που σημαίνει βράζω.
  • Η μπύρα διακρίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες σύμφωνα με τους ζυμομύκητες. Την αφροζύμωτη (Ale), την βυθοζύμωτη (Lager) και την μπύρα αυθόρμητης ζύμωσης (Lambic).
  • Stout ήταν ο όρος για τις δυνατές βρετανικές Porter. Επιβίωσε όμως σαν τύπος εξαιτίας του marketing της Guinness.
  • Το “ABV” στις ετικέτες απ’ τις φιάλες είναι τα αρχικά από τις λέξεις Alcohol by Volume και σημαίνουν Αλκοόλ κατ’ όγκο.
  • Η εποχή της ποτοαπαγόρευσης ωφέλησε την ζυθοποιία αφού η παραγωγή μπύρας γινόταν μυστικά στο σπίτι.
  • Η μικροζυθοποιία είναι μια τάση που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1997 με πρώτη την Μικροζυθοποιία Craft
  • H Βαβαρέζικη Κρατική Ζυθοποιία του Weihenstephan κοντά στο Μόναχο είναι το παλιότερο εν ενεργεία ζυθοποιείο. Απ’ το 1040!!
  • Οι μπύρες Weiss, είναι κυρίως γερμανικές και για την παραγωγή του χρησιμοποιείται το λιγότερο 51% σιτάρι.Wit και Wheat, είναι η Βέλγικη και Αγγλική ορολογία για τις σταρένιες. Η διαφορά τους είναι στο ποσοστό σιταριού που περιέχουν.
  • Αυτή την στιγμή η Ελληνική μικροζυθοποιία με τις περισσότερες βραβεύσεις είναι η Septem Microbrewery.
  • Οι μπύρες δεν πίνονται παγωμένες, αλλά κρύες!
  • Πρώτοι σε κατανάλωση μπύρας στον κόσμο δεν είναι ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Βρετανοί. Είναι οι Κινέζοι!
  • Η ήπια κατανάλωση μπύρας είναι ευεργετική για τα κόκκαλα και βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου.
  • DSC01068-g prohibition-beer-raid-1931-g shutterstock_170643128-b Wening_weihenstephan-g DSC01586-g

Οι BeerBartender κάνουν για ένα Σαββατοκύριακο guest στο site του ΓΚΡΕΚΑ.