Digital Grotesque
© Digital Grotesque | Michael Hansmeyer and Benjamin Dillenburger

Πρόσφατο άρθρο για το πρώτο δωμάτιο κατασκευασμένο με τρισδιάστατη προσθετική τεχνολογία (3D printing), μας έκανε να αναρωτηθούμε ότι ίσως τα projects καλούνται να απαντήσουν στην ακόλουθη ερώτηση:

Ποιος θα τυπώσει την πρώτη πόλη;

Κατά την τελευταία δεκαετία η τεχνολογία εισέρχεται στην αρχιτεκτονική και ριζώνει βαθιά στους πνεύμονές της μέχρι να αντικαταστήσει το «σύστημα αναπνοής της» και να αρχίσει να εκπνέει σκόνη. Η τεχνολογία εκτύπωσης 3D έχει γίνει ο Μεσσίας που θα πάρει την αρχιτεκτονική και το design μακριά από τις ξεπερασμένες, κατά κάποιους, αρχές, τοποθετώντας την στο ναό της τέχνης με σκοπό την αναζήτηση λίγης ελευθερίας.

Ξεκινώντας κυρίως από το MIT Media Lab, η τάση επεκτάθηκε ταχύτατα φτάνοντας στην Μέκκα των ακαδημαϊκών κύκλων. Στην προσπάθεια τους να μετατραπούν σε επιστήμονες, αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο μεταμορφώνουν τα γραφεία τους σε εργαστήρια. Είναι αυτή η λάθος κατεύθυνση; Φυσικά και όχι! Είναι όμως όλα τα αποτελέσματα αξιόλογα;  Αυτό εξαρτάται, από το πώς κάποιος κάνει καλή χρήση αυτής της τεχνολογίας και την ποσότητα των αποβλήτων που αφήνει. Εξαιρετικά project έχουν προκύψει από την ενσωμάτωση του 3D printing στην αρχιτεκτονική, αποτελώντας όχι τόσο τους απογόνους της αυτούσιας χρήσης της τεχνολογίας, αλλά περισσότερο της αλλαγής της νοοτροπίας που αυτός ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει. Μερικά από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά αυτής της αλλαγής, είναι το μπρος-πίσω μεταξύ του αρχικού design και της τελικής κατασκευής, μία μη γραμμική μέθοδος ανάπτυξης του project η οποία βελτιστοποιεί το αποτέλεσμα και σε αρκετές περιπτώσεις μειώνει εντυπωσιακά το κόστος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
© D-Shape | Enrico Dini

Παραδείγματα εμπνευσμένης και ωφέλιμης χρήσης αυτής της τεχνολογίας, έχουν λάμψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Enrico Dino [D – Shape], για παράδειγμα,  αναβάθμισε αυτή τη τεχνολογία κάνοντας το βήμα να την χρησιμοποιήσει σε κλίμακα 1:1. Κατασκευάζοντας τον δικό του 3D printer, ανέδειξε ότι ένα βραχώδες υλικό μπορεί να αποκτήσει σχήμα και με άλλους τρόπους πέρα από το καλέμι.

Η καθηγήτρια του MIT Neri Oxman αποτελεί επίσης μέρος της ομάδας. Η Oxman είναι ήδη πρωτοπόρος στον τομέα, συνδυάζοντας περισσότερα από ένα υλικά και χρώματα σε μία κατασκευή. Χωρίς να προσκολλάται σε μία μόνο ιδέα ή έννοια, εξερευνά τα πεδία που διάνοιξε αυτή η νέα τεχνολογία. Το πρόσφατο έργο της Silk Pavilion δείχνει μεγαλοπρεπώς ότι πηγαίνει πέρα από την κλασσική λογική, καθιστώντας τη φύση ως το υποκείμενο εκτύπωσης ενός ολόκληρου περιπτέρου, χρησιμοποιώντας το πιο εκλεπτυσμένο υλικό που προσφέρεται στον κόσμο των υφασμάτων, το μετάξι κατευθείαν από την πηγή παραγωγής του, τους μεταξοσκώληκες.

silk-pavillion-grid silkPavilion_1
© MIT Media Lab | Silk Pavilion

Εφαρμόζοντας την τεχνολογία, αλλά με την προσωπική τους φόρμουλα υλικού και κεφαλή εκτύπωσης, οι DUS Architects επίσης φαντάζουν πολύ κοντά στον στόχο. Μόλις πριν λίγο καιρό εγκαινίασαν τοποθεσία δίπλα σε κανάλι του Amsterdam, όπου υλοποιείται και συναρμολογείται από κομμάτια 2.2Χ2.2Χ3.5 μέτρα. Είναι το πρώτο εκτυπωμένο οίκημα “Canal House” που θα φιλοξενεί σχετικές έρευνες και δείγματα πειραματισμού.

3D-printed-canal-house-by-DUS-Architects 3d-printed-canal-house-1
©  DUS-Architects

Μην εκπλαγείτε λοιπόν εάν το θέμα παίρνει διαστάσεις αντίστοιχες με αυτές που αφορούσαν την εφεύρεση του χάλυβα. Ξεκινώντας με την ιδέα της εκτύπωσης ενός αντικειμένου, προσθετικών μελών, εξαρτήματα μηχανών, είδη μόδας και κοσμημάτων πλέον αναφερόμαστε σε 3D printing δωματίων, σπιτιών μέχρι και μιας σεληνιακής βάσης κλπ. Τι έπεται να δούμε σε αυτό παιχνίδι του «ποιος θα το κάνει πρώτος» οδηγώντας τον στο δρόμο της δόξας;  Ίσως θα πρέπει να περιμένουμε το τύπωμα μια ολόκληρης πόλης!

3dprintingmoonbase01_foster and partners©ESA/Foster+Partners | Moon base

Πολλά ερωτήματα γεννιούνται σε σχέση με αυτό το σενάριο. Τι περιθώρια υπάρχουν για λάθη και δοκιμές; Ποιος είναι ο βαθμός προσαρμοστικότητας μιας πόλης που γίνεται «μια και έξω»; Τι γίνεται με το επίπεδο της παρέμβασης στο αστικό περιβάλλον από τους ίδιους τους πολίτες; Και μακροπρόθεσμα, πως θα αντιμετωπίζεται το θέμα των επισκευών;

Κείμενο: Νότα Τσεκούρα

Το Space Under κάνει Guest Editing στο ΓΚΡΕΚΑ για αυτό το Σαββατοκύριακο.