Νότα Τσεκούρα: Υπάρχουν κάποια άτομα που θαυμάζετε και έχουν εμπνεύσει τη δουλειά σας;
Minimaforms: Πρώτα απ’ όλα έχουμε επηρεαστεί βαθιά από τους γονείς μας. Όμως, με τον καιρό έχουμε ταυτιστεί ως προς το θέμα της έμπνευσης με τα λόγια του Chuck Close, «η έμπνευση είναι για τους ερασιτέχνες. Οι υπόλοιποι απλά ξεκινάμε να δουλεύουμε. Αν περιμένεις να φύγουν τα σύννεφα και να έρθει η έμπνευση σαν κεραυνός, δεν πρόκειται να κάνεις πραγματική δουλειά. Οι καλύτερες ιδέες προκύπτουν από τη διαδικασία, βγαίνουν από το ίδιο το έργο.” Σεβόμαστε την πολύ δουλειά τη δουλειά πολλών ανθρώπων, αλλά πιο συγκεκριμένα το έργο των Robert Morris, Gordon Pask, György Kepes, Haus Rucker, Robert Rauschenberg και Eero Saarinen.

ΝΤ: Πόσο έχει αλλάξει η αντιμετώπιση σας όσον αφορά στην κατανόηση του δομημένου χώρου και της ζωής, μέσα από την πρακτική σας;
M: Είμαστε σε συνεχή εξέλιξη του ρεπερτορίου μας καθώς αναπτύσσουμε περαιτέρω την έρευνα και την προσέγγιση μας. Η αντίληψη μας διαμορφώνεται από την εμπειρία επεξεργασίας ενός συνόλου προβλημάτων. Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι διανύουμε μια ενδιαφέρουσα περίοδο για εμάς καθώς μας έχουν ανατεθεί έργα που είναι μόνιμα μέσα σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως η δημιουργία θεματικών ορόσημων στο αναπτυξιακό έργο που έχει αναλάβει ο Renzo Piano στην Αθήνα, μια πρόταση land art στα φιορδ της Νορβηγίας καθώς και ένα επερχόμενο show στο κέντρο FRAC ως μέρος του Archi-Lab, το οποίο εξετάζει το ρόλο της επιστήμης στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής.

minimaforms_000 minimaforms_001 minimaforms_002

ΝΤ: Υποστηρίζετε τις αρχιτεκτονικές χειρονομίες απο τό μέρος μη-αρχιτεκτόνων και γιατί;
M: Υποστηρίζουμε άτομα που εξερευνούν ιδέες…πειραματίζονται και παράγουν.

ΝΤ: Σχετικά με το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι διαπραγματεύσεις του πολίτη με τον αστικό χώρο και την κοινωνική ζωή του;  Με ποια έννοια θα μπορούσαν να διαφέρουν από μια δεκαετία πριν;
M: Πιστεύουμε ότι ο χώρος εντός της δημόσιας σφαίρας εξυπηρετεί έναν πολύ σημαντικό σκοπό στην κοινωνία. Μέσω των κοινωνικών δικτύων και των νέων τρόπων επικοινωνίας, η καθημερινή επικοινωνία έχει ριζικά επαναπροσδιοριστεί. Είμαστε μάρτυρες μιας επικοινωνιακής επανάστασης. Ο αστικός χώρος επιτρέπει στη συλλογική φωνή να αναδυθεί ως μία φωνή διαμαρτυρίας. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε ιστορικά πως στα πλαίσια των αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών συζητήσεων, πολλοί από τους πρωτοπόρους των δεκαετιών ’60 και ’70 άφησαν το έργο που αφορούσε ένα αντικείμενο και το δομημένο περιβάλλον και κινήθηκαν προς την επικοινωνία, με παραδείγματα, όπως ο David Greene της ομάδας Archigram, ή ο Nicholas Negroponte ο οποίος ίδρυσε την Architecture Machine Group στο MIT ( γνωστό σήμερα ως το MIT Media Lab ).

minimaforms_003 minimaforms_004

Βρίσκουμε μεγάλο ενδιαφέρον στις αρχικές συζητήσεις ως προς τη δεύτερη τάξη των cybernetics και τα υπολογιστικά πειράματα των δεκαετιών ’60 και ’70, όπως αυτά εξέταζαν την πληροφορική, την επικοινωνία και το ρόλο των υπολογιστών από μια πιο εννοιολογική και δημιουργική προοπτική. Πολλοί εργάστηκαν σε αυτό το θέμα χωρίς άμεση πρόσβαση σε υπολογιστές, ένας τρόπος πληροφορικής χωρίς τεχνικά μέσα, όπως θα έλεγε και ο John Frazer, ο οποίος συνδυάστηκε με μία πολιτιστική και κοινωνική αισιοδοξία. Αυτό δεν αποτελεί μία νέα αναζήτηση στην αρχιτεκτονική διανόηση παρότι έχουμε πρόσβαση και συλλογική κατανόηση με τρόπους που ποτέ δεν ήταν δυνατοί στο παρελθόν. Το design οφείλει να είναι προοδευτικό και να αποτελεί πρόκληση για τους ανθρώπους. Θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε μια ποικιλία ερωτήσεων αλλά κυρίως αυτές που αφορούν τον τρόπο ζωής μας και το ρόλο που μπορεί να διαδραματιστεί η αρχιτεκτονική. Η αρχιτεκτονική και ο ρόλος που κατέχει στην κοινωνία είναι θεμελιώδους σημασίας, επιτρέπει έναν ιδιαίτερο τρόπο κατανόησης του κόσμου και μπορεί να συμβάλει στις τρέχουσες κοινωνικές ασθένειες. Δεν αποτελεί λύση από μόνη της, αλλά είναι χωρίς αμφιβολία ένα κρίσιμο συστατικό.

Οι Minimaforms αποτελούνται από τους Θεόδωρο και ο Στέφανο Σπυρόπουλο.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη εδώ.

Συνέντευξη: Νότα Τσεκούρα

Image credits: Minimaforms

Το Space Under κάνει Guest Editing στο ΓΚΡΕΚΑ για αυτό το Σαββατοκύριακο.