Από την αρχή του κινηματογράφου συνηθίζεται να ταυτίζονται ταινίες ή είδη ταινιών, με συγκεκριμένους ήχους και μουσικές.

Συνήθως η επιτυχία μιας ταινίας (όχι απαραίτητα εισπρακτική), έχει «δεσμεύσει» ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής και το έχει συνδυάσει με την εικόνα.

Αυτό ακριβώς συνέβη και με τα B movies. Αυτές οι χαμηλού κόστους ταινίες, κυρίως τρόμου, σεξ και βίας, έχουν τη δική τους μουσική υπόκρουση.

Ξεκινώντας  τις δεκαετίες του ‘30 και ‘40 με απόπειρες ταινιών μυστηρίου, τα B movies συνδέθηκαν με τις μεγάλες ορχήστρες της Αμερικής.

14 13 12 119 8 7

Τα πράγματα άλλαξαν κατά τη δεκαετία ’50, όταν την εμφάνιση τους έκαναν τα πλέον ενδιαφέροντα και αντιπροσωπευτικά δείγματα ταινιών επιστημονικής φαντασίας σκηνοθετών όπως  οι William Alland, Sam Katzman, Robert I. Gordon, αλλά και τα απόλυτα B movies τρόμου με ζόμπι, λυκανθρώπους, βαμπίρ και κάθε είδους τεράτων των George Romero, Stuart Gordon, Dario Argento, Mario Bava.

Από τότε και μέχρι την εμφάνιση των ερωτικών ταινιών τύπου Russ Meyer και Vampyros Lesbos, η μουσική επένδυση αφορούσε κυρίως επιλογές από τοπικές παραδόσεις.

Όλο αυτό το μίγμα που δημιουργήθηκε, μαζί με τις ταινίες του Gilberto Martinez Solares από το Μεξικό, καθώς και τις τοπικές παραδόσεις (π.χ. Dia de la Muertos στο Μεξικό, Yokai σε Ιαπωνία, Τiki σε Πολυνησία κ.α.), ανέπτυξε μια ιδιαίτερη μουσική σκηνή που υπάρχει μέχρι και σήμερα και βρίσκει μάλιστα εκφραστές σε ολόκληρο των κόσμο. Ένας συνδυασμός garage, surf, ψυχεδέλειας και όλων των ενδιάμεσων μουσικών φασμάτων, που προϋπήρχε των Tarantino και Rodriguez.

6 5 4 3 2 1

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μουσικά συγκροτήματα που τιμούν επάξια τα B movies.

Telekrimen

Duques de Monterrey

Los Tiki Pahntoms

Los Cuchillos

The Ghastly Ones

Messer Chups


Lost Acapulco

Los Peyotes


The Ultra 5

Los Protones

Pedrito Diablo & Los Cadaveras

Man Or Astroman? (USA)

Speedball Jr (Belgium)

Goggle-A (Japan)

Ο Μιχάλης Παπαγεωργίου της Green Cookie Records (Greencookie.gr), σπινάρει δίσκους τρομακτικούς στο #zombiethrillerparty (Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, Θέατρο Χυτήριο.)

Το #zombiethrillerparty επιστρέφει στο Θέατρο Χυτήριο το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, με παιχνιδιάρικη, αποκριάτικη διάθεση και αγάπη για την ποπ κουλτούρα. Περισσότερα στο https://www.facebook.com/events/525123284257930/

Η ομάδα του Zombie Thriller Party κάνει για αυτό το σαββατοκύριακο guest editing στο site του ΓΚΡΕΚΑ.