Την μπύρα μας μπορούμε να την απολαμβάνουμε όπως και όπου θέλουμε εμείς. Κανείς δεν πρόκειται να μας επιβάλλει κάτι. Μπορεί να υπάρχουν κατευθύνσεις, να υπάρχουν οι καλοί και σωστοί τρόποι σερβιρίσματος, μπορεί να υπάρχουν οι ιδανικοί μεζέδες, αλλά το θέμα είναι να την απολαμβάνουμε. Δεν μπορούμε να πιούμε μια μπύρα γιατί μας την πρότειναν, αλλά ούτε να την συνδυάσουμε με κάποια παρέα ή κάποιο φαγητό που δεν μας αρέσει. Στα επόμενα όμως τέσσερα μέρη είμαι σίγουρος ότι και καλή μπύρα θα απολαύσετε και καλή παρέα θα βρείτε  (αν δεν έχετε) και νόστιμους μεζέδες να την συνδυάσετε.

Ξεκινάω από το μικρό, ζεστό και γερμανικό μέρος στα Μελίσσια. Ο χαμογελαστός Εριχ, θα σας υποδεχτεί με τα σπαστά ελληνικά του (μιλάει και αγγλικά) και θα σας προτείνει τι άλλο; Το καλύτερο κότσι! Η συνταγή μοναδική. Δεν την μοιράζεται. Την έχει δουλέψει άπειρες φορές, την έφερε από την πατρίδα του και μας χαρίζει το αποτέλεσμα της. Δοκιμάστε την με γερμανική μπύρα, καθώς το «Μοναχό» ή ”München” δεν σερβίρει μπύρες από άλλη χώρα. Θυμίζει γερμανική μπυραρία και γεμίζει ασφυκτικά αν έχει Bundesliga (το γερμανικό πρωτάθλημα),από Γερμανούς της περιοχής ή νοσταλγούς της εποχής που έζησαν στην Γερμανία. Καλό είναι να κάνετε κράτηση, αν όμως βρεθείτε και δεν έχει να καθίσετε, δεν βαριέσαι ζητήστε τα πακέτο.

bibere234

Κατηφορίζουμε προς την Καισαριανή, όπου θα επισκεφτούμε το πολύ ωραίο και ειδυλλιακό-ρομαντικό (ναι για μπυραρία, γίνεται) roof garden (δεν μ αρέσει ο όρος) του Beer Academy Home. Εκεί θα σας υποδεχθεί ο Βασίλης. Θα σας βοηθήσει να τακτοποιηθείτε μέχρι ο Κώστας (το παιδί στο bar) να σας ετοιμάσει την μπύρα σας. Συνδυάστε την νύχτα με θέα τον Λυκαβηττό και μερικές μπύρες.. Ναι ξέρουν από μπύρα. Ο Κώστας έχει ταξιδέψει και αγαπά την μπύρα. Αν τύχει και είστε μόνοι καθίστε στο bar μαζί του και συζητήστε. Θα το κλείσετε μαζί το μαγαζί.. Συνδυάστε τις μπύρες με τα μεζεδάκια ή τα πιάτα που σας προτείνουν. Το αγαπημένο μου σνακ είναι το chicken basket. Αν πέσετε σε live, θα περάσετε ακόμα καλύτερα, μπορεί όμως να μην βρείτε να κάτσετε.

Κατεβείτε προς το κέντρο και βρείτε να παρκάρετε κοντά στην παλιά Βουλή. Εκεί θα πρέπει να πάτε στην Κολοκοτρώνη και στο Barley Cargo. Έναν industrial χώρο, όπου η άνεση δεν είναι το προσόν του, ωστόσο ο μεγάλος κατάλογος το καθιστά απ τα καλύτερα μέρη για μπύρα. Οι επιλογές τόσες πολλές που χάνεσαι. Άλλη αποφασίζεις να πάρεις, άλλη λες ότι θα παραγγείλεις και τελικά άλλη επιλέγεις. Δοκιμάστε για συνοδευτικό την σπαστή πατάτα με μια ποικιλία. Αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε και μπύρα για το σπίτι, αφού στον κατάλογο υπάρχουν δυο τιμές. Μια για μέσα και μια για έξω.

beeracademyhome

Και αν θέλετε να συνεχίσετε ή κάποια στιγμή βρεθείτε Πειραιά, ο προορισμός σας είναι το Bibere. Μια οικογενειακή επιχείρηση, που αγαπά την μπύρα. Σε έναν αρκετά μεγάλο χώρο, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, θα βρείτε έναν αρκετά μεγάλο και ενημερωμένο κατάλογο. Το ενδιαφέρον και η περιέργεια των ιδιοκτητών είναι τόσο μεγάλο που συνεχώς αναζητούν και δοκιμάζουν νέους κωδικούς και επιμορφώνονται τόσο οι ίδιοι όσο και το προσωπικό τους. Ρωτήστε τον Μιχάλη ή την Ξανθή, να μάθετε τι καλό υπάρχει και δοκιμάστε το με μια ποικιλία αλλαντικών και τυριών.

Υπάρχουν πολλά ακόμα μέρη για μπύρα, αλλά αυτά τα έχω ξεχωρίσει τα τελευταία δυο χρόνια, σε όλες μου τις βόλτες. Είναι μέρη όπου μπορείτε να γνωρίσετε κόσμο και να ανταλλάξετε απόψεις. Μέρη για καλή μπύρα με μέτρο. Σε κάποια μεταφορικά (οι γνωστοί σωλήνες) και σε όλα κυριολεκτικά. Προσέχουμε για να έχουμε… Καλές βόλτες.. και που ξέρετε μπορεί κάπου να «τρακάρουμε» να τσουγκρίσουμε.

barleycargo

Οι BeerBartender κάνουν για ένα Σαββατοκύριακο guest στο site του ΓΚΡΕΚΑ.