Λίγες πληροφορίες πριν ξεκινήσεις τα αυγά σου χρησιμοποιώντας την απλή μέθοδο του κλασικού βρασμού.

Το αυγό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, αν στα έχει στείλει η μάνα-θειά-γιαγιά από το χωριό ξέπλυνέ τα κάτω από τρεχούμενο νερό.

Μην βράσεις το αυγό σε μεγάλο σκεύος, εκτός αν σκοπεύεις να βράσεις μια ντουζίνα αυγά,  χρησιμοποίησε ένα μπρίκι, παρόλαυτα θυμήσου τα αυγά δεν πρέπει να είναι στριμωγμένα στο σκεύος και καλύτερο είναι να τα βράζεις σκεπασμένα.

Το βράσιμο του αυγού θέλει ήπια φωτιά οπότε μην βιάζεις την κατάσταση, υπολόγισε ότι το αυγό βράζει από την ώρα που το νερό θα πάρει την πρώτη βράση δηλαδή μόλις κοχλάσει μετά απλά χαμηλώνεις την ένταση.

Τα αυγά πρέπει να καλύπτονται ολόκληρα με νερό, αν θέλεις ρίξε μέσα στο νερό που θα βράσεις τα αυγά πρόσθεσε λίγο ξύδι, για να μην σπάσουν.

Χρονομέτρησε για να φτιάξεις το τέλειο αυγό!

Μόλις βράσει το αυγό το βγάζεις και το ρίχνεις σε άφθονο κρύο ή παγωμένο νερό για ένα λεπτό, έτσι θα το ξεφλουδίσεις πανεύκολα.

Τα τσόφλια από τα αυγά λένε ότι γίνεται και λίπασμα για τα φυτά.

Ūót ú£óß½ª Ǽܵ

Πολύ Μελάτο Αυγό

Το αυγό το πολύ μελάτο πρέπει να το βράσεις 2,5 λεπτά στο συν ένα λεπτό θα σου βγει λίγο πιο σταθεροποιημένο.
Ένα βήμα πριν μελάτο αυγό σημαίνει ημίρρευστό ασπράδι και κρόκος, αυτό το αυγό τρώγεται τέλεια με ψωμί και αλάτι!

ï£óß½ª Ǽܵ

Μελάτο αυγό

Το κλασικό μελάτο αυγό πρέπει να το βράσεις 4 λεπτά έως πολύ οριακά 5 λεπτά αν πρόκειται για μεγάλο αυγό. Στα 4,3 λεπτά είναι απλά τέλειο.
Ρευστός κρόκος και πηγμένο ασπράδι όσο πρέπει για να σταθεί και να ξεχυθεί ο κρόκος.
Ταιριάζει με βραστά λαχανικά και χόρτα, σωταρισμένο σπανάκι, ζυμαρικά, σάντουιτς και πατάτες.

æ¡á«½µ Ǽܵ

Σφιχτό αυγό

Το σφιχτό αυγό είναι σχεδόν η πιο εύκολη παρασκευή. Για ένα απόλυτα σφιχτό αυγό η αναμονή είναι τα 10 λεπτά, κάτι που προσωπικά δεν μου αρέσει ποτέ γιατί το αυγό πια είναι στεγνό και άνοστο. Στα 8 λεπτά περίπου είναι οριακά και ωραία σφιχτό.

Αν βράσεις τα αυγά περισσότερο από τα 14-15 λεπτά ή δεν τα κρυώσεις αμέσως σε παγωμένο νερό αποκτούν αυτό το πράσινο χρώμα γύρω από τον κρόκο και αν αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό, η απάντηση βρίσκεται στην χημεία και την σύσταση των αυγών.

Αν σου αρέσει το σφιχτό αυγό μπορείς να βράζεις 5-6 μαζί, τα αφήνεις να κρυώσουν καλά και τα διατηρείς στο ψυγείο για 5-6 ημέρες.

Το funky cook.gr κάνει αυτό το σαββατοκύριακο guest editing στο site του ΓΚΡΕΚΑ.