Προχθές ένα ειδησεογραφικό σάιτ τους ενέταξε στα «περίεργα» νέα της ημέρας μαζί με γλυπτά από κρατούμενους και ένα ραπ βίντεο του Βαρουφάκη με τον Ντάισελμπλουμ. Το περίεργο είναι ότι σε κάποιους φαίνεται περίεργη μια εφαρμογή νέων παιδιών που σε παρακινεί να κάνεις μια καλή πράξη κάθε μέρα. Ένα φιλί στην γιαγιά σου, ένα χαμόγελο, μια αιμοδοσία. Ο Ιουστίνος, ο Φώτης και ο Θωμάς έχουν σιγουριά στο βλέμμα τους, τρολάρουν τα πάντα και είναι αχώριστοι. Σφάζονται καθημερινά –όπως όλοι οι κολλητοί. Η εφαρμογή είναι το μωρό τους. Πλακώνονται πολύ για αυτό, αλλά έτσι γίνεται με τα μωρά.

Αν και δεν το παραδέχονται γιατί είναι μετριόφρονες, πιστεύω πως με την εφαρμογή τους θα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Ήδη έχω μπει στο τρυπάκι να δίνω το θερμό μου για να μου βάλουν τον καφέ μου, να ανακυκλώνω περισσότερο, να σκέφτομαι καθημερινά πώς μπορώ με κάτι πολύ μικρό να γίνω καλύτερος άνθρωπος.

the city game -11
What the mug?
the city game -10
Go veg

the city game -12

«Ήμασταν στην Χιλή όταν ξεκινήσαμε μια άλλη εφαρμογή» λέει ο Ιουστίνος. «Εκεί υπάρχει ένα συνδικάτο από άστεγους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για να ανοίγουν, να μαζεύουν και να πηγαίνουν σε ένα κεντρικό σημείο τα σκουπίδια. Έτσι, σκεφτήκαμε μια εφαρμογή για την ανακύκλωση. Σκοπός ήταν να παίζεται στην πόλη ένα παιχνίδι, να ανοίγεις το κινητό σου και να βλέπεις πού μπορείς να αφήσεις πράγματα για να ανακυκλώσεις αλουμίνιο. Θα έδινες στον ψιλικατζή τα αντικείμενα και θα σου έδινε πόντους. Πήγαμε στο rockstart στην Ολλανδία για να εξελίξουμε την εφαρμογή αλλά στην πορεία είδαμε ότι είχε διάφορα νεκρά σημεία και ότι μόνο στην Χιλή που έχει ανεπτυγμένο micromanagement είναι υλοποιήσιμη. Αρχίσαμε λοιπόν να σκεφτόμαστε και άλλες ιδέες. Ήταν πολύ οργανωμένη η φάση εκεί. Μας έδιναν και κάποια λεφτά, γνωρίζαμε κόσμο που μπορεί να μας βοηθήσει και να μάθουμε από αυτόν. Πήραμε λοιπόν γνώσεις και έμπνευση και σκεφτήκαμε το “City Game”. Είχαμε καταλάβει ότι τελικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να παρακινήσουμε τον κόσμο να κάνει καλές πράξεις. Σιγά-σιγά χτίσαμε την καινούργια μας εφαρμογή με την βοήθεια και των γραφιστών του busybuilding.com».

Η εφαρμογή, που τρέχει εδώ και δυο βδομάδες, σου δίνει την επιλογή να διαλέξεις ποια καλή πράξη θα κάνεις, να βγάλεις μια φωτογραφία και να την μοιραστείς με τους υπόλοιπους χρήστες. «Η πιο δημοφιλής πράξη είναι τα χαμόγελα» λένε τα παιδιά. «Για κάθε χαμόγελο δίνουμε 25 cents σε μια ΜΚΟ. Το χαμόγελο είναι η πρώτη πράξη που κάνει κάποιος στην εφαρμογή. Στην εφαρμογή δεν υπάρχουν κανόνες, είναι όλα ελεύθερα και δεν θέλουμε να περιορίζουμε κανέναν.

Τις πράξεις τις εμπνευστήκαμε από πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Στην αρχή, δεν ήμασταν σίγουροι για το πόσοι άνθρωποι υπάρχουν που θέλουν να κάνουν καλά πράγματα. Υπάρχουν αρκετοί τελικά. Η πιο περίεργη πράξη που έχουμε είναι να δώσεις ένα φιλάκι στην γιαγιά σου και να βγάλετε μαζί μια selfie. Η πιο βαρυσήμαντη είναι να δώσεις αίμα. Ενδιάμεσα υπάρχει ένα φάσμα διαφόρων πραγμάτων. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις μια φορά τη μέρα, μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά τον μήνα. Κάθε φορά που κάνεις κάτι παίρνεις πόντους. Αυτός που έχει τους περισσότερους πόντους παίρνει και rewards. Τους πιο πολλούς πόντους τους δίνει η αιμοδοσία. Οι πόντοι δεν έχουν σημασία. Ούτε η σύγκριση. Το σκεπτικό είναι πώς όπως κάθε μέρα θα θυμάσαι να μαζέψεις τα σπαρτά σου από το Farmville ή να πάρεις την έξτρα ζωή στο candy crush, θα θυμάσαι να κάνεις και μια καλή πράξη.

the city game -04
Use your head
the city game -05
Use your head

 

Για να το εξηγήσουμε τελείως ωμά, εμείς βλέπουμε ότι ο κόσμος κάνει καλές πράξεις για το αίσθημα που αυτές του προσφέρουν. Αν μπορούμε να δραστηριοποιήσουμε τα social media και την θέληση του κόσμου να δείχνει τι κάνει -χωρίς βέβαια να φωνάζει για το καλό που κάνει- και το αποτέλεσμα είναι να πείσουμε δυο άτομα να κάνουν μια καλή πράξη παραπάνω, τότε αυτό θα είναι για εμάς το ιδανικό. Για παράδειγμα, ξαφνικά όλοι τρέχουν και το μοιράζονται στα social media. Προφανώς αυτό είναι ψώνιο αλλά λειτουργεί γιατί χάρη σε αυτό, ο κόσμος ενδιαφέρεται πιο πολύ να πάει για τρέξιμο. Όταν ξεκινήσαμε, είπαμε ότι αν κάνουμε δέκα άτομα να δώσουν αίμα, θα νιώσουμε υπέροχα. Ήδη έχουν κάνει δυο οπότε είμαστε σε καλό επίπεδο. Ένα παιδί έσωσε ένα αδέσποτο από τον δρόμο. Κάποιος άλλος αγόρασε το περιοδικό «Σχεδία» που τα έσοδα πηγαίνουν στους άστεγους. Έχει πλάκα γιατί ανοίγει μια συζήτηση και για το τι είναι καλή πράξη. Προχθές ένας χρήστης έκανε κάτι που γούσταρα φουλ» λέει με πάθος ο Ιουστίνος και χαμογελάει. «Έστειλε την φωτογραφία ενός αυτοκινήτου που ήταν παρκαρισμένο σε ράμπα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Του άφησε ψεύτικη κλήση για να τον φρικάρει. Στην αρχή γουστάραμε πολύ αλλά μετά σκεφτήκαμε ότι είναι τιμωρητικό. Θέλουμε οι χρήστες να μπαίνουν συνειδητά στην διαδικασία να κάνουν καλά πράγματα χωρίς την έννοια της αστυνομίας καλών πράξεων».

«Εσείς κάνετε καλές πράξεις;» τους ρωτάω. «Εμείς το έχουμε λιώσει στις καλές πράξεις» λέει ο Φώτης και γελάει. «Εγώ για παράδειγμα, δεν έκανα τακτικά ανακύκλωση» λέει ο Ιουστίνος. «Τώρα κάνω ανακύκλωση, άδειασα τις ντουλάπες μου και ό,τι δεν χρειαζόμουν το έδωσα σε κόσμο. Άφησα ένα sleeping bag σε έναν άστεγο που μένει κάτω από το σπίτι μου. Το ζητούμενο της εφαρμογής δεν είναι η selfie που θα ανεβάσεις στο app. Όταν πας στην γιαγιά σου και της λες «χαμογέλα να βγάλουμε μια φωτογραφία», το ζήτημα δεν είναι η selfie αλλά η χαρά που θα πάρει η γιαγιά σου. Και μόνο το χαμόγελό της αρκεί. Η στιγμή που θα της πεις «γιαγιά χαμογέλα». Αυτό θα σου μείνει, όχι η φωτογραφία».

the city game -03
What the mug?
the city game -02
What the mug?

 

Στο άμεσο μέλλον τα παιδιά ονειρεύονται να έχουν δωρεές και να μπορούν να βοηθούν ΜΚΟ μέσα από την εφαρμογή τους. «Είναι πολύ σημαντικό να δίνει κάποιος ένα ευρώ σε μια μικρή ΜΚΟ με ένα κλικ. Οι μικρές ΜΚΟ που δεν έχουν εισόδημα από πουθενά και δεν προβάλλονται κάπου για να έχουν μεγάλους χορηγούς, βασίζονται σε αυτό το ένα ευρώ. Εμείς λοιπόν μπορούμε να βάλουμε τοποθεσίες και ΜΚΟ σαν αυτές που να πηγαίνει κόσμος και να δίνει τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα. Άλλωστε, μέσα στην εφαρμογή έχουμε ήδη άτομα που θέλουν να κάνουν κάτι. Είναι πιο εύκολο να πείσουμε έναν χρήστη μας να πάει στην Πάρνηθα να κάνει δενδροφύτευση από ότι είναι να πείσουμε έναν τηλεθεατή. Οι χρήστες μας μιλάνε μεταξύ τους, υπάρχει επικοινωνία».

«Το δικό σας εισόδημα από την εφαρμογή ποιο είναι; Επιβιώνετε από αυτό;». «Είναι πολύ νωρίς να επιβιώσουμε από αυτό. Δεν βγάζουμε δραχμή, μπαίνουμε μέσα και για καιρό ακόμη ξέρουμε ότι θα είμαστε έτσι οικονομικά. Προς το παρόν, μας ενδιαφέρει να είμαστε σε επικοινωνία με τους χρήστες μας. Μετά θα έρθουν και τα λεφτά».

the city game -13
Go veg
the city game -14
What the mug?

 

«Θέλετε να ζήσετε στο εξωτερικό;». «Εννοείται ότι θέλουμε να φύγουμε από την Ελλάδα». λέει ο Ιουστίνος. «Ίσως και να μην θέλουμε» λέει ο Φώτης. «Έχουμε ζήσει στην Χιλή, στην Ολλανδία. Γυρίσαμε αλλά δεν νιώθουμε ότι είμαστε εδώ. Είμαστε όπου γης και πατρίς. Έχουμε ζήσει μαζί έξι μήνες, είμαστε δέκα χρόνια συνεργάτες. Το εξωτερικό απλώς σου δίνει μια ευχέρεια να προχωρήσεις πιο γρήγορα. Είναι άλλο πράγμα να είσαι στο Άμστερνταμ και άλλο να είσαι στην Αθήνα. Στο Άμστερνταμ γνωρίζαμε πολύ περισσότερο κόσμο και πολύ πιο κρίσιμο κόσμο σε καθημερινή βάση. Άλλαζε το μυαλό μας, οι ιδέες μας, είναι άλλη η νοοτροπία και μπορείς να προχωρήσεις πολύ γρήγορα. Είναι πολύ πιθανό η εφαρμογή να πιάσει τόπο σε άλλους πληθυσμούς. Θα δούμε πού θα πάει. Πρέπει να το ψάξουμε και εμείς, να δούμε ποια χώρα μας ταιριάζει. Όποια χώρα μας καλέσει πάντως, ή δούμε ότι ταιριάζουμε εκεί, έχουμε φύγει και οι τρεις μαζί. Είμαστε αχώριστοι».

the city game -07
Use your head
the city game -06
Invest in breast

the city game -08 the city game -09

http://www.thecitygame.com/