Όταν μπαίνεις στο metafysiko.gr ανοίγεται μπροστά σου ένας κόσμος εντελώς ασυνήθιστος. Άρθρα με θέματα εντελώς αλλόκοτα και παράξενα όπως «επαφές με αγγέλους», «μεταφυσική ανασκόπηση της χρονιάς», τηλεκίνηση και αιώρηση – μαρτυρίες», «χριστιανισμός vs θεωρίες αρχαίων εξωγήινων» και εκεί που λες ότι δεν μπορεί να είναι ένα σοβαρό site αυτό, μπαίνεις στο φόρουμ και βλέπεις ότι γίνεται χαμός από επισκέψεις και σχόλια. Όντως το metafysiko.gr είναι μία πολύ μεγάλη κοινότητα, έχει χιλιάδες μέλη που το επισκέπτονται καθημερινά και τους απασχολούν θέματα ενός κόσμου υπερβατικού. Γνωρίσαμε τον έναν από τους ιδρυτές του, τον Μηνά Παπαγεωργίου, και μας εξήγησε τι ακριβώς είναι το metafysiko.gr, πώς πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με αυτό και φυσικά μιλήσαμε για εξωγήινους, φαντάσματα και αρχαίους πολιτισμούς.

metafysiko.gr-05 metafysiko.gr-04

O Μηνάς ξεκίνησε να ψάχνεται από μικρό παιδί ο πατέρας του ήταν μαθηματικός και δίδασκε Αστρονομία στο Λύκειο, πάντα τον συγκινούσαν τα ζητήματα του διαστήματος και των αποστολών. Σε ηλικία δώδεκα ετών έβγαλε μόνος του μία εφημερίδα που λεγόταν «Προς το άυριο» και κατέγραφε όλες τις εξελίξεις για θέματα του διαστήματος και δεν σταμάτησε ποτέ να ψαχνεται.

«Ξεκινήσαμε το metafysiko τον Ιανουάριο του 2002 μέσα από chat MRIC», λέει ο Μηνάς. Εγώ και άλλα πέντε άτομα -που αποτελούν τον πυρήνα του μεταφυσικού μέχρι σήμερα- φοιτητές τότε, οργανώσαμε ένα κανάλι συζητήσεων το οποίο απέκτησε γρήγορα πολλούς επισκέπτες και συζητούσαμε καθημερινά για εξωγήινους πολιτισμούς, τη μεταθανάτια ζωή, τα αρχαία μυστήρια, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και γενικά θέματα του παράδοξου. Το 2003 φτιάξαμε την ιστοσελίδα metafysiko.gr που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε συναντήσεις και ταξίδια με σκοπό να καταγράψουμε διάφορα μυστήρια, θρύλους και παραδόσεις. Ιδρύσαμε και το Fantasy Gate που είχε να κάνει με ταινίες τρόμου και φανταστικού περιεχομένου και από τότε μέχρι σήμερα έχουμε οργανώσει πολλές ομιλίες, συνέδρια και ερευνητικές δραστηριότητες για τη φιλοσοφία των θρησκειών, παραψυχολογία από την επιστημονική σκοπιά, βικτωριανή λογοτεχνία και το γκοθ ως κουλτούρα, μεσαιωνική ιστορία, τεχνητή νοημοσύνη και άλλα πολλά.

Το πιο περιπετειώδες ταξίδι που έχουμε κάνει ήταν το 2006 στη Βοσνία, όταν είχε σκάσει στα μέσα μία είδηση ότι ένας Αμερικανοβόσνιος αρχαιολόγος είχε ανακαλύψει πυραμίδες κάτω από ένα χωριό που το έλεγαν Βίσοκο. Αποφασίσαμε έξι άτομα να πάμε ως εκεί, κάναμε ένα ταξίδι εικοσιεπτά ωρών και απομυθοποιήσαμε το θέμα, ήταν φοβερή εμπειρία. Τότε φτιάξαμε το συγγραφικό πρότζεκτ που λέγεται ο «Παράξενος Ταξιδιώτης». Θέλαμε να βρούμε και να καταγράψουμε αλλόκοτα και παράξενα μέρη στο αστικό περιβάλλον και στην επαρχία. Βρήκαμε παράξενα μουσεία, αγάλματα, εστιατόρια, τον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά, εστιατόρια με αρχαιοελληνική κουζίνα, το κτίριο στην Πάτρα που είναι αντίγραφο της σκάλας του Μιλάνου. Και για να το υλοποιήσουμε, οργανώσαμε δύο road trips σε όλη την Ελλάδα.

metafysiko.gr-02 metafysiko.gr-03

Ο χώρος του μεταφυσικού είναι πολύ παρεξηγημένος, υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε γι’ αυτά τα πράγματα με μία πολύ επιφανειακή προσέγγιση και πολλές φορές δημιουργούν και οι ίδιοι δεδομένα  και καταστάσεις που δεν υφίστανται. Στις αρχές τις προηγούμενης δεκαετίας αναπτύχθηκε μία νεομυθολογία για τις υπόγειες στοές, τα τρίγωνα και άλλα, τα περισσότερα από αυτά έχουν αποδειχθεί απάτες. Ωστόσο υπάρχουν ομάδες που κάνουν αστική σπηλαιολογία και κατεβαίνουν σε υδραγωγεία και υπόγειες στοές. Ένα από τα σημεία που θεωρείται τέλειος προορισμός είναι η Πεντέλη. Εκεί βρίσκεται η σπηλιά του Νταβέλη, από εκεί πήραν οι Αθηναίοι τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Την δεκαετία του ’70 γράφτηκαν μαρτυρίες ότι συνέβαιναν ανεξήγητα φαινόμενα στην Πεντέλη. Μέχρι και το Έθνος είχε βγάλει πρωτοσέλιδο ότι η σπηλιά ήταν πυρηνικό καταφύγιο, αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε η ιδέα. Έχω πάει πολλές φορές εκεί και δεν έχω δει τίποτα περίεργο. Όταν ένας χώρος είναι φορτισμένος, όχι μόνο ενεργειακά αλλά και με τις ιστορίες που έχεις στο μυαλό σου τότε τα μέρη αποκτούν μία ιδιαίτερη μαγεία και οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι ενδεχομένως να βιώνουν κάτι. Αυτό που βιώνει ο άλλος έχω μάθει να το ακούω και να το σέβομαι, καμιά φορά δεν έχει σημασία το τι πραγματικά συμβαίνει αλλά πως το βιώνει ο καθένας. Στο metafysiko.gr δεν ακολουθήσαμε ποτέ την λογική ότι είμαστε ghost hunters ή κάτι αντίστοιχο. Εμείς καταγράφουμε δεδομένα. Από όσο ξέρω στα νεότερα χρόνια το Ξενία της Πάρνηθας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για αυτούς που ασκούν το σπορ του ghost hunting.

Πιστεύεις ότι υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί;
Με βάση στατιστικά δεδομένα είναι αδύνατο να μην υπάρχουν. Δεν έχω συναντήσει όμως πειστήρια ότι έχουν επισκεφθεί τον πλανήτη μας, αλλά μακάρι να το έχουν κάνει. Ήταν κάτι που ερεύνησα σε μικρότερη ηλικία και κάποια στιγμή έφτασα σε ένα ταβάνι. Και σκέφτηκα ότι ή θα καώ με αυτή τη σκέψη, ή θα προχωρήσω σε κάτι άλλο.

Μετά θάνατον ζωή;
Ως θιασώτης της στωικής φιλοσοφίας έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τίποτα μετά, άλλοι διαφωνούν μαζί μου, εγώ πιστεύω ότι κατεβαίνουν οι διακόπτες. Οι ιστορίες που έχω διαβάσει για τη μετά θάνατον ζωή είναι εντυπωσιακές, αλλά καμία δεν έχει καταφέρει να με πείσει. Και αυτό ενδεχομένως να είναι ένα κίνητρο για όλους μας να κατανοήσουμε πώς ό,τι είναι να κάνουμε πρέπει να το κάνουμε όσο ζούμε και να είμαστε πιο ενεργοί. Δεν είμαι απόλυτος και δογματικός, απλά αυτό έχω επιλέξει να πιστεύω. Ο άνθρωπος οφείλει να γίνει αυτό που μπορεί και να παλεύει να πετύχει αυτά που θέλει.

metafysiko.gr-06 metafysiko.gr-07

Αν μπορούσες να επισκεφτείς κάποιον αρχαίο πολιτισμό ποιος θα ήταν;
Τον ελληνικό μάλλον, γιατί μένω στην Ελλάδα και είμαι περίεργος να δω πώς ήταν. Θεωρώ ότι θα συναντούσα ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από εμάς, με άλλη φιλοσοφία ζωής, άλλη κοσμοθέαση, άλλη πολιτική οργάνωση, άλλη θρησκεία, άλλη συμπεριφορά απέναντι στη φύση. Δεν θα ήθελα και πολύ να επισκεφτώ τον αρχαίο πολιτισμό τον Μάγιας, ήταν λίγο άγρια τα πράγματα εκεί.

Η αντίληψη της ιστορίας συνεχώς αλλάζει. Η κάθε κοινωνία προσλαμβάνει το παρελθόν και το παρόν της με βάση τα μάτια του παρόντος, οπότε το παρελθόν συνεχώς αλλάζει και είναι πολύ δύσκολο να βρεις αξιόπιστα ιστορικά δεδομένα. Διάβαζα ένα βιβλίο για τον μεσαίωνα τις προάλλες, ο τρόπος που ζούσαν τότε οι άνθρωποι και όλα όσα έκαναν τότε, σήμερα σε μας φαίνονται τρελά, αλλά αν διαβάσεις το πώς ζούσαν και τι αντιλήψεις είχαν, καταλαβαίνεις ότι ο άνθρωπος δεν έχει αλλάξει πολύ, απλά έχουν αλλάξει οι συνθήκες, το βιοτικό επίπεδο, η τεχνολογική εξέλιξη. Τα ένστικτα, ο συντηρητισμός και ο προοδευτικότητα παραμένουν ίδια.

Όλα αυτά τα χρόνια έμαθα να αμφισβητώ τα πάντα αλλά σε υγιή πλαίσια, γιατί αλλιώς καίγεσαι. Έμαθα να ρωτάω πάντα το γιατί και έχω καταφέρει να μπορώ να ακροβατώ ανάμεσα στο επίσημο-επιστημονικό αλλά και στο αιρετικό. Έχω γίνει βιβλιοφάγος και έχω αποκτήσει πολλές γνώσεις. Δεν είναι κάτι που έχω και συνέχεια στο μυαλό μου, είναι ένας τρόπος ζωής.

Για μένα το μυστήριο και η μαγεία αυτών των αναζητήσεων είναι η ίδια η αναζήτηση. Οι εξελίξεις τρέχουν σε αυτούς τους τομείς. Πάρα πολλά πράγματα που η επιστήμη θεωρούσε ανεξήγητα πριν από έναν αιώνα, σήμερα έχουν εξηγηθεί. Οι μετεωρίτες υποτίθεται ότι ήταν πέτρες που έπεφταν από τον ουρανό. Στην εποχή μας η τηλεπάθεια είναι κάτι που με την τεχνολογική εξέλιξη σύντομα θα πραγματοποιείται, έχουν γίνει δοκιμές και έχουν πετύχει.

metafysiko.gr-08

Σκοπός του metafysiko.gr είναι να φτιάξει μία βάση δεδομένων που θα εμπεριέχει όσο το δυνατόν πιο σοβαρή αρθρογραφία για θέματα που αφορούν το μεταφυσικό και να επαναπροσδιορίσει το εύρος των θεμάτων για έναν άνθρωπο που ψάχνεται σήμερα».

http://www.metafysiko.gr/