Η Liza Van der Stock δεν είναι απλά μια φωτογράφος. Πέρασε τρεις μήνες στην Τανζανία σε μια κοινότητα εργατών του σεξ όπου ζουν ξεκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, με τους δικούς τους κανόνες, σε συνθήκες άσχημες, με πολλή βία και ελάχιστες στιγμές τρυφερότητας. Η Liza πέρασε αμέτρητες ώρες δίπλα τους στην περιοχή της Ζανζιβάρης όπου μένουν και δουλεύουν, καταγράφοντας κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους, έκανε πολλές συνεντεύξεις, μάζεψε στοιχεία, ερεύνησε, φωτογράφισε, κι έκανε ολόκληρη μελέτη που είναι περισσότερο ακαδημαϊκή εργασία παρά ένα απλό φωτορεπορτάζ. Εκτός από φωτογράφος είναι και φοιτήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Ghent στο Βέλγιο και δείχνει ειδικό ενδιαφέρον για θέματα που έχουν σχέση με το φύλο και τα κοινωνικά ταμπού. Μετά από μια επίσκεψη για διακοπές στην Τανζανία της προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον η πορνεία της Ζανζιβάρης και αποφάσισε να ασχοληθεί λεπτομερώς με το θέμα.

«Στην Τανζανία η πορνεία είναι παράνομη. Το ίδιο και η ομοφυλοφιλία. Έτσι οι εργάτες του σεξ δεν έχουν τίποτα που να μπορούν να βασιστούν, ειδικά οι άντρες που έχουν το φορτίο του διπλού στίγματος: της πορνείας και της απέχθειας της κοινωνία, επειδή θεωρούνται ότι εξαπλώνουν τον ιό HIV. Εξέτασα τα μέρη που βασίζονται ο ένας στον άλλο για να ξεπεράσουν τις κακουχίες και τη βία της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, οι πιο πολλοί από αυτούς δουλεύουν στα μπαρ ή στο δρόμο. Η κοινωνιολογική μου έρευνα εξέτασε αν έχουν ισχυρά δίκτυα την ώρα που δουλεύουν κι αν ο ένας προσέχει τον άλλο. Βρήκα ότι δουλεύουν σαν ομάδα. Μου είπαν ότι ήταν πιο ασφαλές να δουλεύουν μαζί. Μου είπαν επίσης ότι όταν υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα δεν είχε σημασία αν ήταν σε κάποια ομάδα.

Το πρώτο πρόσωπο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Άλεξ. Είναι στην ηλικία μου. Σπουδάζει διοίκηση ξενοδοχείων αλλά πρέπει να πληρώσει τις σπουδές της μόνη της. Δούλευε σκληρά για να μαζέψει όσο πιο πολλά λεφτά μπορούσε για να επιστρέψει στη σχολή. Ήταν πολύ πωρωμένη, έκανε σεξ με 15 άντρες την ημέρα κατά μέσο όρο, μόνο για πληρώσει τις σπουδές της. Έβγαζε δυο δολάρια από τον κάθε πελάτη, ίσως και τρία… Είχε την ελπίδα να αποφοιτήσει και μια μέρα να δουλέψει σε ξενοδοχείο. Τώρα, κάθε φορά που ακούω φοιτητές να παραπονούνται για ασήμαντα πράγματα σκέφτομαι αυτή. Αισθανόμουν πιο άνετα να δουλεύω με γυναίκες. Ήταν πιο ήρεμες, ειδικά οι πιο μεγάλες σε ηλικία. Μου ήταν πιο δύσκολο να φωτογραφήσω άντρες επειδή πόζαραν όλη την ώρα. Οι γυναίκες δεν πόζαραν».

Ολόκληρο το θέμα της Pauline Eifferman υπάρχει στο Roads and Kingdoms.

imagddde.php
Οι πιο πολλοί-ές που εκδίδονται κερδίζουν 2 με 5 χιλιάδες σελίνια Τανζανίας, δηλαδή 1 με 2,75 δολάρια ανά πελάτη.
imagennm.php
Οι εκδιδόμενες γυναίκες μένουν πέντε σε ένα δωμάτιο επειδή σχεδόν όλα τα λεφτά τους τα χαλάνε σε τσιγάρα, αλκοόλ και ναρκωτικά.
imagesda.php
Η Μαρία χαμογελάει στις συγκατοίκους της την ώρα που ντύνεται για τη δουλειά.
imagyt.php
Η μαντάμ από μια ομάδα με έξι εργαζόμενες κοπέλες, στο δωμάτιό της.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο στο Roads and Kingdoms.

Το site της Liza Van der Stock είναι το www.lizavanderstock.com