Το Respi είναι ένα application και μία συσκευή που εφαρμόζει στο κινητό και βοηθάει ανθρώπους που έχουν άσθμα, τους υπενθυμίζει τις δόσεις των φαρμάκων τους και τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό τους, το οποίο μπορούν να το μοιραστούν με τον γιατρό τους. Πίσω από την προσπάθεια βρίσκεται μια ελληνική ομάδα που αποτελείται από νέα παιδιά ηλικίας 22-35 και είναι διασπαρμένη σε όλο τον κόσμο, σε Λονδίνο, Βοστόνη, Αθήνα και Άιντχοβεν. Αυτόν τον καιρό η ομάδα βρίσκεται στο startup bootcamp στο Αιντχόβεν για να παρουσιάσουν την ιδέα τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τις εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα και για να δουλέψουν με άλλες start up εταιρίες από όλο τον κόσμο. Το Respi επιλέχτηκε ανάμεσα σε πολλές ιδέες παγκοσμίως και τα παιδιά που βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια πιστεύουν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. «Είμαστε μια startup που θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν άσθμα να αναπνέουν ελεύθερα. Το πρόβλημα είναι ότι σε αντίθεση με άλλες ασθένειες όπου η αγωγή βασίζεται σε καθημερινές μετρήσεις, στο άσθμα ο ασθενής κάνει την αντίστοιχη εξέταση λιγότερο από μια φορά τον χρόνο. Εμείς κατασκευάζουμε ένα μηχάνημα, όχι μεγαλύτερο από ένα κινητό, όπου ο καθένας μπορεί να έχει στην τσάντα του και να μετράει την απόδοση/επίδοση των πνευμόνων του οποιοδήποτε στιγμή», λέει ο Βασίλης ο δημιουργικός διευθυντής της ομάδας.

sbc (6)sbc (5)

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο project.
Φέτος καταφέραμε να προσγειώσουμε διαστημικό ρομπότ σε κομήτη αλλά όταν ο Αντώνης, που έχει άσθμα, ρώτησε τον γιατρό του πώς θα αντιδράσει το άσθμα στο ταξίδι που είχε να κάνει στην Μ. Ανατολή, του απάντησε το απίστευτο «πήγαινε και θα μάθεις». Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα όπου η ιατρική δεν έχει καταφέρει να πιάσει το κύμα της τεχνολογίας λόγω του βάρους της. Ψάχνοντας να βρούμε λύση είδαμε το κενό στην αγορά και ξεκινήσαμε.

Η προσπάθεια ξεκίνησε στην Ελλάδα;
Ναι, η Ελλάδα ήταν το κοινό σημείο εκκίνησης και αυτή τη στιγμή αφού κερδίσαμε σε διάφορους διαγωνισμούς και συμμετέχοντας σε διάφορα accelerators, βρισκόμαστε σε τέσσερις διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Ολλανδία, Αγγλία και Αμερική .

Πόσο δύσκολο ήταν να υλοποιηθεί;
Καλή ερώτηση με δύσκολη απάντηση. Αν ρωτήσεις κάποιον από την φαρμακευτική βιομηχανία θα σου πει ότι προχωράμε με ταχύτητα φωτός καθώς εκεί οι χρόνοι και τα χρήματα είναι σε άλλο επίπεδο. Όμως εμείς ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις την δική σου συσκευή από το μηδέν και να στοχεύεις στο «disruption» μιας τεράστιας “περιφρουρούμενης” αγοράς. 

sbc (3)sbc (2)sbc (7) sbc (9) sbc (12) sbc (13)

Παρά τις δυσκολίες τι σας κράτησε για να μην τα παρατήσετε;
Το όραμα. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που σε οδηγεί και σε κάνει να συνεχίζεις και να προσπαθείς. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή τριακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων και θα το κάνουμε. 

Πες μου για την επιτυχία σας, για το startup bootcamp.
Μετά από μια σειρά παρουσιάσεων και ομιλιών, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ολλανδία, μέσα Σεπτέμβρη, μάθαμε ότι σε δέκα μέρες έπρεπε να εγκατασταθούμε στην Ολλανδία για τρεις μήνες επιτάχυνσης, όπως λένε και οι φίλοι μας «it’s an accelerator». 

Τι ακριβώς είναι το startup bootcamp και τι προσφέρει;
Το startup bootcamp επιλέγει κάθε χρόνο δέκα startup από όλο τον κόσμο με κοινό παρονομαστή την ενασχόλησή τους με το hardware. Στόχος του είναι να ταρακουνήσουν δυνατές και εδραιωμένες αγορές μέσω της τεχνολογίας. Έχουμε στα διπλά open offices, εταιρίες που φτιάχνουν super credit and security cards, drones, ανιχνευτές για νάρκες, smart gloves για χειρισμό drones και άλλα απίστευτα πράγματα. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι το mentorship. Καθημερινά έχουμε συνομιλίες και workshops με ανθρώπους που μέσα σε δύο ώρες μας μεταφέρουν το απόσταγμα της εμπειρίας που είναι πάνω από είκοσι χρόνια. Οι ηλικίες στην startup κοινότητα δεν παίζουν μεγάλο ρόλο, μπορεί να είσαι δεκαεφτά και να σε αγοράσει η Google, όλοι αντιμετωπίζονται ίσα.   

Μεταφέρετέ μας το κλίμα από το Αιντχόβεν.
Το κλίμα στο High Tech Campus της PHILIPS, όπου και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του accelerator, είναι διεθνές, οι Ολλανδοί είναι σίγουρα λιγότεροι από τους μισούς. Η Ολλανδία είναι ένα σύγχρονο, διεθνές σταυροδρόμι. Υπάρχουν πολλοί μετανάστες, όπως και εμείς, που έρχονται για μερικά χρόνια και μετά συνεχίζουν κάπου αλλού. Είναι ήρεμοι άνθρωποι, με πολύ τάξη στη ζωή τους, αλλά και με πολύ σημαντική τεχνολογική και δημιουργική σκηνή που προκύπτει από την σημασία που δίνουν στον ερευνητική τομέα.

sbc (1) sbc (1) sbc (8) sbc (18) sbc (17)
sbc (15) sbc (14)
Έχουν επιλεγεί και άλλες ομάδες από την Ελλάδα;
Υπάρχει άλλη μια ελληνική ομάδα, οι «AMEN Technologies» που φτιάχνουν έναν μηχάνημα για πιο γρήγορη και εύκολη παραγωγή νανο-υλικών.

Ποια είναι τα όνειρά σας-στόχοι σας για μέλλον;
Αυτή τη στιγμή είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να βγούμε στην αγορά, μερικοί μήνες δουλειάς ακόμα και πετάμε. Στη συνέχεια έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με νοσοκομεία με σκοπό να αποκτήσουν το Respi όλοι οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη. Mε ορμητήριο την Ολλανδία, θέλουμε να επεκταθούμε τόσο σε Ευρώπη όσο και Αμερική. 

http://www.resp.io/