Selfie: η φωτογραφία που βγάζει κάποιος τον εαυτό του, πολλές φορές μέσα από έναν καθρέφτη, με το κινητό του ή άλλη φωτογραφική μηχανή και στη συνέχεια την αναρτά σε κοινωνικά δίκτυα. Η selfie συνήθως είναι κολακευτική και θέλει να αναδείξει την ανέμελη πλευρά του φωτογραφιζόμενου. Αυτός είναι ο ορισμός του φαινομένου selfie που ξεκίνησε ως ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αποτυπώσεις την στιγμή και έχει εξελιχθεί σε μανία. Όλος ο κόσμος τραβάει selfie. Έχουν βγει ειδικά κινητά, ειδικό κοντάρι για να κρατάει την κάμερα στην ιδανική απόσταση, ανήλικα ανεβάζουν αποκαλυπτικές selfie στο ίντερνετ μέχρι και θάνατος έχει καταγραφεί όταν κάποιος στην προσπάθειά του να τραβήξει μία ακραία selfie έπεσε στο κενό.

Με αφορμή αυτήν την παράξενη εμμονή ο Πάνος Καραχρήστος έγραψε το σενάριο της πρώτης του ταινίας «Selfie – When You Cross the Line».

selfie movie-08 selfie movie-09

Για να καταφέρει αυτός και η ομάδα του να γυρίσουν την τανία κατέφυγαν στην λύση του crowdfunding. Στόχος τους είναι να μαζέψουν πέντε χιλιάδες ευρώ για να καταφέρουν να ενοικιάσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να πληρώσουν τον κόσμο που θα δουλέψει για την ταινία. Ακόμη κι αν δεν πετύχουν τον στόχο θα γυρίσουν την ταινία, απλά δεν θα είναι όπως θα την ήθελαν. «Θέλουμε ο κόσμος να το μάθει γιατί δυστυχώς οι εκστρατείες για crowdfunding που γίνονται στην Ελλάδα παραμένουν στην αφάνεια. Και αυτό είναι μου τη δίνει. Η selfie του τάδε, που πήγε εκεί και έκανε αυτό, θα κάνει χαμό στα μέσα, ενώ η δημιουργική προσπάθεια νέων καλλιτεχνών περνάει απαρατήρητη. Ίσως πρέπει να κάνουμε μια φωτογραφική καμπάνια με selfie για να καταφέρουμε να προωθήσουμε καλύτερα την ταινία», λέει ο Πάνος που τον συναντήσαμε στο Μοναστηράκι ένα ηλιόλουστο μεσημέρι για να μας πει για την ταινία του. «Κοίτα τον τύπο στο τουριστικό λεωφορείο, τραβάει selfie», λέει και δείχνει έναν τουρίστα που έχει σηκωθεί όρθιος στο ανοιχτό λεωφορείο και τραβάει. «Να, και η κοπέλα με αγόρι της με φόντο την Ακρόπολη. Συμβαίνει συνέχεια και παντού».

«Η selfie έχει γίνει εμμονή και τα check-in πέφτουν βροχή. Βγαίνει ο άλλος μία βόλτα, για καφέ ή για ποτό και σίγουρα θα τραβήξει έστω και μία selfie και θα κάνει και ένα check-in στο Facebook. Το εξωφρενικό για μένα είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης το προωθούν πολύ όλο αυτό. Η selfie που ανεβάζει ένας celebrity  μπορεί να γίνει θέμα στις ειδήσεις ή άρθρο σε εφημερίδα. Η προσωπική ζωή των ανθρώπων δημοσιεύεται χωρίς να υπάρχει λόγος, είναι κάτι ανούσιο αλλά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

selfie movie-07 selfie movie-06 selfie movie-05

Πολύς κόσμος έχει πάθει μανία με το check-in και τις selfie. Υπάρχουν κάποιοι που βγαίνουν μόνο και μόνο για να το ποστάρουν στο Facebook. Έχω φίλους που δεν βγαίνουν στα αλήθεια και κάνουν ψεύτικα check-in. Είναι μία συνήθεια που έχει γίνει εξάρτηση για πολλούς και το χειρότερο είναι ότι το θεωρούν κάτι φυσιολογικό. Έχω φίλους που μου λένε ‘αφού το κάνουν όλοι θα το κάνουμε κι εμείς’. Οι selfies δείχνουν μία διαστρεβλωμένη πλευρά της πραγματικότητας και αυτός που την ανεβάζει αποζητά συνήθως το like. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φαίνεται όμορφος, σέξι, να φοράει το μπλουζάκι μάρκας τάδε, ή τα καινούρια παπούτσια των τριακοσίων ευρώ. Η selfie είναι ναρκισσισμός που φτάνει στα όρια της ψυχοπάθειας. Έχει πεθάνει άνθρωπος προσπαθώντας να τραβήξει selfie!».

Ο Πάνος μεγάλωσε στην Άρτα και σπούδασε θεατρολογία στην Πάτρα. Τώρα ζει μόνιμα στην Αθήνα και ασχολείται με την σκηνοθεσία. Στην επαρχία το φαινόμενο με τις selfie έχει πάρει ακόμη χειρότερες διαστάσεις. «Αν θεωρήσουμε ότι η selfie είναι μία μορφή καγκουριάς, στην επαρχία είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα. Δεν υπάρχει άτομο που να έχει αγοράσει μπλουζάκι μάρκας και να μην έχει ανεβάσει επί τόπου φωτογραφία στο Facebook. Δεν υπάρχει περίπτωση κάθε Πέμπτη που θα πάει στο ελληνάδικο της περιοχής να μην κάνει check-in που θα λέει ‘τα σπάμε με Παντελίδη’. Μέχρι και check-in στην εκκλησία κάνουν το Πάσχα. Είναι μία κατάσταση παρανοϊκή».

selfie movie-03 selfie movie-02

«Εσύ δεν τραβάς ποτέ selfie;»

Πρέπει να έχω βγάλει το πολύ πέντε φορές selfie και αυτές ήταν για πλάκα με τους φίλους μου. Δεν το κάνω για να δείξω τα νέα μου παπούτσια, ή τα νέα μου γυαλιά ή πόσο ωραία περνάω στην Ακρόπολη. Το έχω αφήσει στο κομμάτι πλάκα και νομίζω ότι εκεί πρέπει να περιορίζεται η selfie.

«Πες μας για την ταινία σου».

«Στην ταινία που ετοιμάζουμε θέλουμε να περιγράψουμε το φαινόμενο των selfie μέσα από τις ακραίες εκφάνσεις τους. Πώς θα αντιδρούσε ένας μοναχικός άνθρωπος που ξαφνικά θα γινόταν πολύ δημοφιλής ανεβάζοντας selfie στο Facebook και σε άλλα μέσα; Η ζωή του αλλάζει δραματικά, του έρχονται συνέχεια αιτήματα φιλίας, γίνεται χαμός από like και share και ο ήρωας παθαίνει εξάρτηση από όλο αυτό. Στην πορεία όμως το πράγμα ξεφεύγει και ο ήρωας οδηγείται σε ακραίες συμπεριφορές. Πιστεύω ότι ο θεατής που θα παρακολουθήσει την ταινία θα ταυτιστεί και αν δεν ταυτιστεί σίγουρα θα προβληματιστεί και ίσως καταλάβει ότι η selfie είναι κάτι ανούσιο ότι δεν πρέπει να είναι κάτι τόσο σημαντικό.

selfie movie-10 selfie movie-09 selfie movie-08

Για να βοηθήσεις τον Πάνο Καραχρήστο και την ομάδα του να γυρίσουν την ταινία «Selfie – When You Cross the Line», μπορείς να συνεισφέρεις εδώ.