Η συνάντηση με την παρέα που δημιουργεί κάτω από το όνομα 307 squad έγινε στην ταράτσα μιας παλιάς εργατικής πολυκατοικίας με θέα τη λεωφόρο, με τα αυτοκίνητα να περνούν ασταμάτητα και πίσω αυλές κρυμμένες από την θέα που θυμίζουν την Ελλάδα άλλων δεκαετιών. Είναι νωρίς το απόγευμα, ο ήλιος ψήνει και δυο γάτες ζευγαρώνουν στην είσοδο της πολυκατοικίας (και μία τρίτη παρακολουθεί). Στον μεγάλο τοίχο της ταράτσας ένα τεράστιο γκράφιτι με το όνομα του σχήματος δίνει το στίγμα της παρέας, ενώ τριγύρω υπάρχουν tags και σχέδια από σπρέι. Είναι ξεκάθαρο το urban στοιχείο και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη μουσική που παίζουν. Οι 307 squad είναι μία hip hop μπάντα που αποτελείται από εννέα μέλη. O Νέγρος Του Μοριά είναι ο ιδρυτής και ένας από τους MC, ο Μάκο είναι MC και ραπάρει στα γαλλικά, ο Jast παίζει κιθάρα τόσο καλη που του έχει δοθεί το ψευδώνυμο «ο White Marley», ο Άρης είναι ο μουσικός παραγωγός της μπάντας (οι ηχογραφήσεις γίνονται στο home studio του). Ο L Professor είναι μουσικός παραγωγός και παίζει μπάσο, ο Los X είναι beatmaker, o Evan Sbk είναι beatmaker και DJ, ο Kay-en επίσης beatmaker και ο Ad One είναι στα vocals και MC. Είναι όλοι τους φίλοι και την φιλία τους την έχουν πάνω από όλα. Αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι ότι σχεδόν όλοι τους είναι από διαφορετικές εθνικότητες, Έλληνες πολίτες με διαφορετικές ρίζες και καταβολές (ελληνικής καταγωγής είναι οι τέσσερις), με επιρροές από τις χώρες που προέρχονται οι γονείς τους, που δένουν μεταξύ τους σε ένα πολύ ενδιαφέρον χαρμάνι και δημιουργείται το 307 squad.

TM4 TM5 TM6 TM1 TM2 TM3

Πώς γνωριστήκατε, πώς γίνατε οι 307 squad;
Είχαμε κοινούς φίλους και κοινές παρέες και έτσι ήρθαμε σε επαφή. Η παρέα ήταν που μας ένωσε, μερικοί γνωριζόμασταν μεταξύ μας και από πριν και άλλοι γνωριστήκαμε μέσω του 307 squad. Ασχολούμασταν όλοι με τη μουσική από πριν, και όταν συναντιόμασταν, πάνω στην κουβέντα και πάνω στο jam συνδεθήκαμε και κάπως έτσι προέκυψε το 307 squad. Ήταν γραφτό να βρεθούμε και να γίνουμε συγκρότημα. Όταν γνωριστήκαμε καταλάβαμε ότι είχαμε τον ίδιο σκοπό, ότι θέλαμε να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο που είναι να μουσικάρουμε και έτσι απλά και χωρίς πολλή σκέψη ξεκινήσαμε να κάνουμε μουσική.

Τι σημαίνει το 307;
Είναι ένας κώδικας και έχει πολλές σημασίες. Ο καθένας δίνει τη δική του εξήγηση, για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Η μία εκδοχή είναι ότι το 307 είναι αγγελικός αριθμός. Δηλαδή το 3 σημαίνει ενέργεια, το 0 είναι η γη και γενικά τα πάντα και το 7 είναι η έμπνευση. Είναι κάτι πρωτότυπο. Αντί να λεγόμαστε the ultimate κάτι ή the hip hopers, εμείς επιλέξαμε έναν αριθμό. Είναι υποσυνείδητο το 307, έτσι είναι και η μπάντα μας, ό,τι κάνουμε σαν συγκρότημα είναι πολύ πηγαίο και αυθόρμητο. Δεν έχουμε τίποτα έτοιμο, είμαστε της στιγμής, μαζευόμαστε, τζαμάρουμε, γράφουμε, και βγαίνει το υλικό. Δεν υπάρχει τίποτα πλαστικό ή επεξεργασμένο.

Γιατί Νέγρος του Μοριά; .
(Απάντηση από τον ΝΤΜ57). Άντε πάλι… Δεν είναι και τόσο δύσκολο να το καταλάβει κάποιος. Γέρος του Μοριά, Νέγρος του Μοριά… Εμείς δεν τον έχουμε «γέρο» πια, έχουμε τον «νέγρο», που φέρνει μουσικά το νέο αύριο για τους Αφρικανούς που ζουν εδώ.

Για τι μιλάνε οι στίχοι σας;
Για την κοινωνία, τον ρατσισμό, θέλουν να δώσουν ένα παράπονο και ένα μήνυμα. Για παράδειγμα, υπάρχουν παιδιά που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει εδώ, αλλά επειδή οι γονείς τους έχουν άλλη καταγωγή δέχονται διακρίσεις. Επίσης, μιλάμε για μας, για τις ζωές μας, για το τι κάνουμε, ποιοι είμαστε, την καθημερινότητά μας, το πώς ζούμε, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Υπάρχει η αγνή ζωή και το μήνυμα, αλλά υπάρχει και η βρώμικη ζωή. Γράφουμε για τα όρια. Να μην υπάρχουν όρια και να μην υπάρχουν κόμπλεξ. Μας βγαίνουν αυθόρμητα οι στίχοι, μέσα από το τζαμ.

Πού μένετε; Πώς είναι η καθημερινότητα στις γειτονιές σας;
Κινούμαστε γύρω από το κέντρο, αλλά ο καθένας μένει σε διαφορετική περιοχή. Μένουμε σε Κυψέλη, Γουδί, Χαλάνδρι, Καισαριανή, Ν. Ιωνία, Γκύζη, Ψυχικό, Πέραμα. Τη ζούμε την γειτονιά μας. Μας αρέσει να περνάμε χαλαρά, γουστάρουμε τις απλές χαρές. Για μας αυτό είναι η καλοπέραση, είμαστε απλά παιδιά, δεν θέλουμε να αποδείξουμε κάτι. Έχουμε μεγαλώσει όλοι τελείως διαφορετικά βέβαια, αλλά όταν βρισκόμαστε πάντα θα θέλουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα.

Αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην καθημερινότητα σας;
Βέβαια και αντιμετωπίζουμε, όπως τα περισσότερα άτομα στην ηλικία μας. Οικονομικές, ψυχολογικές, κάποιοι από εμάς και φυλετικές, δυστυχώς παίζουν πολύ οι διακρίσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι νιώθουμε ότι διαφέρουμε σε σχέση με το πού πάει ο κόσμος, το ότι ο καθένας ζει για την πάρτι του και γίνονται όλοι μονάδες. Εμείς κάνουμε τη διαφορά και γινόμαστε ομάδα. Πιστεύουμε στην ομάδα, μοιραζόμαστε μεταξύ μας, ο ένας παίρνει από τον άλλον και έτσι βγαίνει ένα όμορφο αποτέλεσμα. Έχουμε την φιλία πολύ ψηλά.

1 2 3

Με τις γυναίκες πώς τα πάτε;
Μια χαρά τα πάμε αν και δεν έχουμε καμία στην ομάδα μας. Έρχονται όμως κατά καιρούς κοπέλες και μας βοηθάνε, μας λένε την άποψή τους, τις εκτιμάμε πολύ.

Μιλήστε μου για τον ήχο σας, έχει αρκετά ιδιαίτερα στοιχεία.
Το Jam Squad είναι πρωτότυπο γιατί αντί για ντραμς χρησιμοποιούμε MPC. Ο ήχος προκύπτει μέσα από το τζαμ. Ο καθένας φέρνει τις επιρροές του και δημιουργούμε  κάτι εντελώς καινούριο. Η βάση μας είναι το hip hop, αλλά από εκεί και πέρα o καθένας έχει διαφορετικές επιρροές και ακούσματα και όλα βγαίνουν στο τζαμ. Έχουμε επιρροές σχεδόν από παντού. Από πανκ, μέταλ, ραπ μέχρι ηλεκτρονική και ρεμπέτικα. Έχουμε και το νέο ήχο, ηλεκτρονικό, αλλά έχουμε και πιο underground και ροκ. Κάνουμε καινούρια πράγματα γιατί ο κόσμος βαριέται τα ίδια.

Πώς είναι η hip hop στην Ελλάδα;
Η hip hop στην Ελλάδα είναι το ίδιο πράγμα εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχει κάτι καινούριο και αυθόρμητο, όλοι προσπαθούν να κάνουν κάτι που ήδη υπάρχει. Εντάξει, σίγουρα υπάρχουν και άλλες νέες μπάντες που προσπαθούν να φτιάξουν  καινούρια πράγματα, αλλά λίγες.

Ποια θα ήταν η ιδανική συνέχεια για σας;
Να συνεχίσουμε να τζαμάρουμε και να είμαστε ενωμένοι. Να κάνουμε αυτό που κάνουμε γιατί ξέρουμε ότι όσο το κάνουμε θα γινόμαστε καλύτεροι. Δεν περιμένουμε από κανέναν βοήθεια. Θέλουμε να εξελίσσουμε συνέχεια τη μουσική μας γιατί ξέρουμε ότι δεν υπάρχει όριο. Μπορεί αύριο να είμαστε καλοί και μεθαύριο να γίνουμε ακόμη καλύτεροι. Θέλουμε να ξαφνιάζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Παίρνουμε μεγάλη ευχαρίστηση από αυτό.

Βγάζετε λεφτά από τη μουσική;
Έχουμε χεστεί στο τάλιρο (γέλια). Βγάζουμε λίγα προς το παρόν. Θα θέλαμε να μπορούμε να βγάζουμε κάτι παραπάνω, αλλά αυτό εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Εντάξει και το σύστημα δεν βοηθάει τους καλλιτέχνες, αν είχαμε τα μέσα θα κάναμε σίγουρα πολύ περισσότερα πράγματα. Θα ήταν ωραίο να μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και να μπορούμε να ζήσουμε από αυτό.

6 7 8 9 10 11 12 000675880023

Ποια είναι η χειρότερη είδηση που έχετε ακούσει τελευταία;
Η χειρότερη είδηση που έxoυμε ακούσει είναι για τον Killah P, μακάρι να ήταν μόνο μία η κακή η είδηση. Είναι πολλά πράγματα καθημερινά που όταν τα ακούς τρελαίνεσαι, αλλά δυστυχώς συμβαίνουν τόσα πολλά που στο τέλος παθαίνεις ανοσία. Αυτή είναι η χειρότερη είδηση, ότι παθαίνουμε ανοσία στο κακό.

Και το πιο ευχάριστο;
Το πιο ευχάριστο είναι ότι γουστάρουμε πολύ τα live μας όπως και ο κόσμος με τα performance μας σιγά-σιγά, τα καινούρια video clips και τα τραγούδια που έχουμε κυκλοφορήσει εως τώρα τελευταία. Ο κόσμος που υποστηρίζει αυτό που κάνουμε. Είμαστε αυτόνομοι και τα κάνουμε όλα μόνοι μας σε 0,τι αφορά την μπαντα και τον καθένα ξεχωριστά, αλλά θα θέλαμε να μας εμπιστευτούν σοβαροί άνθρωποι. Και χορηγοί πες το, να μας δώσουν την ευκαιρία να δουλέψουμε ως καλλιτέχνες και με τη καρτούλα που λένε.

 

Οι N.T.M.57, MC Mako, Evan Sbk, L.Professor (307 Squad) παίζουν στο Plissken Festival το Σάββατο 07.06.14 στην Outdoor Club Stage @ Κτίριο 56.
Στις 25.6 στο Eject Festival ο L. Professor θα εμφανιστεί ως μπασίστας γιατους Inconsistencies.
Στις 5.7 το Jam Squad θα εμφανιστεί στο 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας.

Μέσα στο καλοκαίρι θα κάνουν κι άλλα live, τσεκάρετε στο facenbook τους για περισσότερα: www.facebook.com/307SQUAD

https://www.facebook.com/negros57

https://www.facebook.com/ProfessorDnB

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος