Τι θα παρουσιάσετε στο φεστιβάλ;
Στράτος: Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Πολλής Μουσικής θα παρουσιάσουμε για δεύτερη φορά ένα project που δουλεύουμε τον τελευταίο καιρό το οποίο αν ήταν απαραίτητο να εντάξουμε σε κάποιο είδος αυτό θα ήταν η αλγοριθμική techno.

DSC_8300

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του prοject σας;
Άκης: Με τον Στράτο έτυχε να γνωριστούμε πριν περίπου 2 χρόνια κατά τη διάρκεια ενός κύκλου σεμιναρίων για σύνθεση με ηλεκτρονικά μέσα. Παρόλο που προερχόμαστε από αρκετά διαφορετικά background, καθώς ο Στράτος έχει ασχοληθεί με την πιο ρυθμική πλευρά της ηλεκτρονικής μουσικής με τους .message και έχει θητεία σε διάφορα κιθαριστικά σχήματα, ενώ εγώ έχω περισσότερο πειραματικές και noise αναφορές, το γεγονός ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος ακουσμάτων και ενδιαφερόντων και η κοινή μας περιέργεια για σύγχρονες μεθόδους σύνθεσης και για τον προγραμματισμό λειτούργησε καταλυτικά έτσι ώστε να βρούμε αμέσως αφορμές για να δουλέψουμε μαζί.
Στράτος: Το μοντέλο που χρησιμοποιούμε βασίζεται σε μια διαδικασία συγχρονισμού που συναντάται στη βιολογία, ένα μοντέλο που έχει αποτελέσει τη βασική ιδέα για τη δημιουργία ενός κώδικα σε γλώσσα προγραμματισμού που επιτρέπει τον συγχρονισμό και αποσυγχρονισμό ρυθμικών στοιχείων. Στην περίπτωσή μας χρησιμοποιούμε αυτόν τον κώδικα για να ελέγξουμε αναλογικές πηγές, όπως drum machines και διάφορα synths.

DSC_8285

Πολύ ακαδημαϊκά μου ακούγονται όλα αυτά…
Άκης: Ίσως εκ πρώτης όψεως οι λέξεις ‘αλγόριθμος’, ‘μοντέλα’ και ‘κώδικας’ να σε κάνουν να σκέφτεσαι κάτι τέτοιο, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μια ολόκληρη γενιά μουσικών οι οποίοι χρησιμοποίησαν τέτοιες μεθόδους σύνθεσης για να δημιουργήσουν χορευτική – ή σχεδόν χορευτική – μουσική, η οποία μπορεί να έχει ενδιαφέρον σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ταυτόχρονα όμως μπορεί να σταθεί με άνεση μέσα στα clubs. To ενδιαφέρον σε καλλιτέχνες όπως πχ. ο Mark Fell και ο Evol νομίζω ότι βρίσκεται ακριβώς σε αυτό: στο ότι πατούν σε ένα σχεδόν ακαδημαϊκό πλαίσιο για να αποθεώσουν τις club και χορευτικές καταβολές τους.

Το Σάββατο 24.5 [προς Κυριακή, στις 01.15-02.30] θα εμφανιστούν στο six d.o.g.s στο τρίτο φεστιβάλ πολλής μουσικής.

Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς