Οι Than.eye είναι τρεις καλοί φίλοι από τα παλιά και ένας γερμανός γίγαντας. Ξεκίνησαν να ασχολούνται με την μουσική από πιτσιρίκια και το 2004 τους ακούσαμε ως Rosebleed στο Schoolwave. Έντεκα χρόνια μετά, τους βρίσκουμε ακόμα πιτσιρικάδες- έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 25- στο Βερολίνο, όπου ζουν τα τελευταία χρόνια και όπου ετοιμάζουν τον καινούργιο τους δίσκο. Ως Than.eye αυτή τη φορά.

Ξεκινήσατε ως Rosebleed στο Schoolwave και φτάσατε τώρα στην Γερμανία ως Than.eye. Τι θυμάστε από το Schoolwave;
Ξεκινήσαμε ως Rosebleed ψάχνοντας να βρούμε ποιοι είμαστε και τί θέλουμε να πούμε και καταλήξαμε στην Γερμανία ως Than.eye πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που ψάχνουμε και σε αυτό που είμαστε. Το Schoolwave ήταν σίγουρα μια φανταστική εμπειρία και ευκαιρία. Εμφανιστήκαμε -ανήλικοι ακόμα- σε ένα stage με πέντε χιλιάδες υπερενθουσιασμένους ανθρώπους που φώναζαν και χειροκροτούσαν. Η οργάνωση ήταν άριστη και νιώσαμε ροκ σταρς -ή σκέτο σταρς- για λίγα λεπτά. Το Schoolwave υλοποιεί αυτό το όνειρο κάθε νεαρού μουσικού και το κάνει με μεγάλη επιτυχία. Αυτό που μας αρέσει στο Schoolwave και πολλοί το παρεξηγούν είναι ότι δεν είναι διαγωνισμός. Δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος. Είμαστε όλοι ίδιοι.  

unnamed

Πώς, πότε και γιατί βρεθήκατε στην Γερμανία;
Το πώς και το γιατί βρεθήκαμε στη Γερμανία και συνεχίζουμε να μένουμε εδώ δεν το γνωρίζουμε ακριβώς. Οι βιοποριστικές μας ανάγκες μας έφτασαν σε αδιέξοδο και δημιούργησαν την αφορμή για να ακολουθήσουμε αυτό που είχαμε εδώ και χρόνια κατά νου. Υπήρξαν απώλειες και διάφορα σκαμπανεβάσματα αλλά είμαστε ακόμα εδώ. Είμαστε μια ομάδα με μπόλικη αγάπη, δημιουργικότητα, σεβασμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε.

Ζείτε όλοι μόνιμα εκεί για την μπάντα. Δεν ήταν δύσκολη απόφαση να αφήσετε τις ζωές σας στην Ελλάδα για να κάνετε μια καινούργια ζωή στην Γερμανία;
Η ιδέα να αφήσουμε την Ελλάδα περιφερόταν από πολύ νωρίς στις συζητήσεις της μπάντας. Κάθε αρχή και δύσκολη, ειδικά όταν αφήνεις πίσω οικογένεια και φίλους. Όμως, «life begins at the end of your comfort zone».

Τι έχετε αλλάξει στον ήχο σας ως Than.eye;
Όσο μεγαλώνουμε, «μεγαλώνει» και η μουσική μας. Αλλάζουμε εσωτερικά, εξωτερικά, εξελισσόμαστε και όλο αυτό έχει αντίκτυπο σε οτιδήποτε κάνουμε. Ο ήχος μας είναι πιο ωμός, πιο αυθόρμητος, θρασύς και επιθετικός. Το ηλεκτρονικό στοιχείο είναι έντονο. Στα φωνητικά είναι πλέον η Δανάη, οι κιθάρες έχουν περιοριστεί και πολλές φορές αναπληρωθεί από παχιά synths. Επειδή ζούμε σε ξένη χώρα, μας λείπουν πολλά πράγματα της παράδοσης. Τα αναζητάμε και τα εκτιμάμε όσο ποτέ άλλοτε. Αναμειγνύουμε λοιπόν το παραδοσιακό στοιχείο με το ηλεκτρονικό και στο τέλος, προσθέτουμε και δυο κουταλιές θηλυκότητα –πάντα με ανήσυχη διάθεση.

https://thaneye.bandcamp.com/track/showie-single

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;
Η μουσική είναι βάλσαμο, ο πιο πιστός μας φίλος. Είναι πάντα εκεί όπου κι αν πάμε. Είναι εκεί για να μας ηρεμήσει, να μας διασκεδάσει, να μας φορτίσει, να μας στεγνώσει, να μας αφυπνίσει, να μας δραστηριοποιήσει, να μας εμπνεύσει. Η λίστα δεν τελειώνει.

Τι μουσική ακούτε σπίτι σας;
Ακούμε τόσα διαφορετικά πράγματα που είναι αδύνατο να ονομαστούν και να κατηγοριοποιηθούν. Ακούμε κλασική μουσική, τέκνο και Ημισκούμπρια. Mας κρατάει καλή παρέα και το kasetophono.gr. Λόγω ξενιτιάς, το έχουμε ρίξει στην παραδοσιακή μουσική και στα νησιώτικα που μας θυμίζουν βαρκούλες και κύματα. Το παραδοσιακό στοιχείο –όχι απαραίτητα το ελληνικό- έχουμε αρχίσει και το αναζητάμε όλο και περισσότερο τελευταία.

unnamed1

Πώς είναι η ζωή στην Γερμανία;
Ζούμε στο Marbach am Neckar, μια μικρή επαρχιακή πόλη στα περίχωρα της Στουτγκάρδης. Ο ποταμός Neckar ομορφαίνει την κατάσταση και μας ηρεμεί. Έχει πολλά πράσινα λιβάδια, λίγο κόσμο, λίγα μαγαζιά, λίγο θόρυβο, λίγο ήλιο, πολλά σύννεφα –κυρίως γκρι, ελάχιστη νυχτερινή ζωή και γενικότερα, ελάχιστη ζωντάνια. Είναι τεράστιες οι διαφορές με την Αθήνα. Εστιάζουμε στα συν και μας κλωτσάνε τα πλην. Νιώθουμε όμως τυχεροί. Έχουμε ένα απόλυτα λειτουργικό και επαγγελματικά εξοπλισμένο στούντιο δίπλα στο σπίτι μας, το οποίο επισκεπτόμαστε συχνά για ψυχοθεραπεία και διασκέδαση.

Όταν βαριέστε τι κάνετε;
Όταν προλαβαίνουμε να βαρεθούμε, μάλλον το απολαμβάνουμε. Όταν μας τιμά με την παρουσία του ο ζεστός ήλιος, πάμε για φρίσμπι στο ποτάμι.

Τι σας λείπει από την Ελλάδα;
Το «άραξε», ο πανικός, η φασαρία, ο ήλιος –πάρα πολύ, η θάλασσα –πάρα πάρα πολύ, η Ηλιούπολη, η θέα, οι πλατείες, τα περίπτερα, το σουβλάκι, η χωριάτικη σαλάτα και η τυρόπιτα, η πόλη –ακόμα και ο καύσωνάς της, οι νυχτερινές βόλτες στο κέντρο και οι αγαπημένοι μας άνθρωποι.

https://www.facebook.com/thaneyemusic