Οι Word of Mouth μόλις κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ που είναι ταυτόχρονα και το πρώτο άλμπουμ του είδους που βγαίνει στην Ελλάδα. Το I Am Beatbox που χρειάστηκε δουλειά τριών χρόνων και την 7χρονη εμπειρία του El Pap Chico και του Bitman είναι ένας δίσκος που συνδυάζει τους ήχους του στόματος και τις φωνές για να δημιουργήσει κομμάτια που είναι χιπ χοπ, αλλά πατούν με πολύ ιδιαίτερο τρόπο στη παράδοση και είναι γεμάτα ελληνικά στοιχεία. Στο σχήμα προστέθηκε πρόσφατα και ο Dj Mode και τα live τους έχουν γίνει ολόκληρο σόου, κάτι που είναι πολύ ξεχωριστό σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο δίσκο συμμετέχουν όλοι οι φίλοι που έκαναν αυτά τα 7 χρόνια με τις συνεργασίες τους και μάλιστα σε συνδυασμούς που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Την Παρασκευή το βράδυ θα παρουσιάσουν τα 22 κομμάτια του δίσκου και πολλά περισσότερα στο Kookoo.

Όλοι οι ήχοι του δίσκου είναι φταιγνένοι με το στόμα.

unnamedβετ

Πόσο καιρό σας πήρε η δημιουργία του άλμπουμ; Ποια ήταν η πιο μεγάλη δυσκολία για να ολοκληρωθεί;
Ξεκινήσαμε πριν από 3 χρόνια ηχογραφώντας και συγκεντρώνοντας σε home studio 100 beatbox samples που μας άρεσαν, αποθηκεύοντάς τα σε loop station. Μετά μεταφερθήκαμε στο Studio Παζλ, στη δεύτερη φάση, όπου διαλέχτηκαν τα 30 καλύτερα για να είναι υποψήφια tracks του LP. Με την δημιουργικότητα του παραγωγού μας Βαγγέλη Καραπέτρου, ηχογραφήσαμε ό,τι προσκομίσαμε ξανά, αλλά και πολλά νέα με διαφορετικούς τρόπους ηχητικής προσέγγισης και πολλών μικροφώνων και εφέ φωνής. Έπειτα προτείναμε σε όσους καλλιτέχνες κυρίως είχαμε συνεργαστεί μέσα στα 7 χρόνια ύπαρξής μας, με γνώμονα να παντρευτούν διαφορετικά μουσικά είδη, μιας κ το beatbox ενώνει από την ημέρα ύπαρξης του. Η δυσκολία ήταν η ανάδειξη του beatbox ηχητικά σε όλα τα κομμάτια, που έγινε γνωστό σαν είδος από το live performance. Αυτό αποτέλεσε παγίδα, όταν είσαι καιρό στο στούντιο, που ευτυχώς ξεπεράστηκε με την συνδρομή και του DNA Label όπου έγινε το master του LP και εκδόθηκε και ο δίσκος.

http://youtu.be/DrS6wQvtoos

Αν σου ζητήσει κάποιος να τον περιγράψεις, πώς θα τον χαρακτήριζες τον ήχο σας;
Πρόταση για όποιον θέλει να ακούσει human beatbox, μιας και ξεφεύγει από μέχρι στιγμής ξένα άλμπουμ που είναι βασισμένα στην τέχνη μας. Επίσης συνδυάζεται με το νέο show μας, που είναι το I AM BEATBOX, μιας και πλέον μοιραζόμαστε το stage με τον Dj Mode και βλέπεις κάτι διαφορετικό από ό,τι είχες συνηθίσει. Ηχητικά αλλά και σαν σύνολο performance.

Από τη μια μεριά βουτάει στην παράδοση και τους ελληνικούς ήχους και από την άλλη στο hip hop και στα beat. Πόσο δύσκολο ήταν να συνδυαστούν τα διαφορετικά στοιχεία;
Είχαμε πολλά να πούμε μιας και είναι το πρώτο μας άλμπουμ. Είναι δήλωση. I AM BEATBOX. Όλα έγιναν με beatbox για το beatbox. Δύσκολα θα συναντήσεις μουσικό LP με 22 κομμάτια, στην εποχή μας. Έτσι καταθέτοντας την πρότασή μας στηριζόμαστε και στηρίζουμε το hip hop όπου ανήκουμε, αλλά θέλαμε να δημιουργήσουμε μια μουσική δυναμική που να αποδεικνύει την ενέργεια του human beatbox σε μουσική μορφή κομματιών. Οι αποδείξεις είναι όλες οι συνεργασίες αλλά και καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν πρώτη φορά μεταξύ τους στο δίσκο μας όπως πχ. Ματούλα Ζαμάνη με Εισβολέα, Δημήτρης Καρράς με Ταφ Λάθος, τεσσάρων αγγλόφωνων mcs που ζουν στην Ελλάδα: Χino, Υinka, Τhe Kidd, Elephant Phinix, η πρώτη δισκογραφική καταγραφή της τρίχρονης συνεργασίας μας με τις Σανάδες, spoken word από τον Loyal-T κ.α.

Πες μου μερικά πράγματα για τις συνεργασίες του δίσκου. Συμμετέχουν πολλά και ετερόκλητα άτομα μεταξύ τους, πώς τα επιλέξατε;
Με τους πιο πολλούς έχουμε συνεργαστεί μέσα στα χρόνια, όπως οι Σανάδες, Εισβολέας, Σοφία Σαρρή, Δημήτρης Καρράς κ.α. και εκεί ήρθαν άλλες προσθήκες για να γεννηθούν κομμάτια όπως ο Dj Mode και ο Dj Cutbrawl και κορυφαίων Ελλήνων mc’s: Hatemost, Γέλως, Δωδέκατος Πίθηκος, Ταφ Λάθος που αναδεικνύουν την hip hop πλευρά μας.

http://youtu.be/Xi-uHkOr7KM

Κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων σας διασκευάσατε το «Στερεότυπα» παρέα με την Δήμητρα Γαλάνη. Γιατί δεν είναι στο δίσκο σας;
Είπαμε στον παραγωγό του κομματιού Μάκη Μουράτογλου την ιδέα για μια διαφορετική διασκευή στα «Στερεότυπα» μόνο με beatbox και ηλεκτρική κιθάρα και δέχτηκε με χαρά. Έγινε ηχογράφηση με τον καταξιωμένο κιθαρίστα Λάμπη Κουντουρόγιαννη και με την κα Γαλάνη που μας ενθουσίασε. Το κομμάτι είναι πολύ δυνατό. Δυστυχώς, όμως, κόπηκε απρόσμενα στην ΑΕΠΙ στο τελικό στάδιο, από την κα Νικολακοπούλου, παρότι δεν είχαμε πειράξει καθόλου τους στίχους που έχει γράψει.

Αν ακούσει κάποιος το δίσκο ξεχνάει ότι όλοι οι ήχοι είναι με το στόμα. Είναι καλό ή κακό αυτό για έναν beatbox δίσκο;
Όλοι ξέρουν ότι είμαστε beatboxers και η μουσική ενιαία. Το όνομά σου μεταφέρεται μόνο αν έχεις περιεχόμενο και κάτι ουσιαστικό να πεις. Άρα είναι στο αυτί και στη αντίληψη του καθενός για το τι ακούει και τι δέχεται μουσικά.

Ποια θα ήταν για σας η ιδανική ανταπόκριση για το I am beatbox;
Περισσότερα χαμόγελα και ο κόσμος να κατανοήσει σε βάθος της τέχνη μας και τον φανταστικό μας κόσμο, που φαίνεται στο art work του άλμπουμ που έγινε από τον comics artist / ζωγράφο Κώστα Παντούλα. Τέλος, να αποτελέσει ακόμα μια δυνατή beatbox πρόταση από την Ελλάδα, στην παγκόσμια κοινότητα των beatboxers.

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που εμφανιστήκατε, έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο που αντιμετωπίζει πια ο κόσμος το beatbox;
Περισσότερος κόσμος γνωρίζει και στηρίζει και ειδικά οι νέες γενιές λόγω facebook και internet το ανακαλύπτουν πιο εύκολα. Tο κρατήσαμε ζωντανό με λίγους ακόμα παλιούς στην Ελλάδα και τώρα ήρθε η ώρα για να βγει πιο εύκολα στο προσκήνιο σαν είδος μιας και έρχονται πολλοί αξιόλογοι νέοι beatboxers. Το αξίζει απόλυτα, επειδή μπορεί να διασκεδάσει όλες τις ηλικίες και παράγει μόνο θετική ενέργεια.

(c) Zissis Tsoubos

Πες μου για την γιαγιά Πανάγιω που τραγουδάει τον Γιατρό.
Βασικά είναι η γιαγιά του Bitman, μία γυναίκα του χωριού (Ήπειρος), με μαντήλα και όλα τα συναφή, την οποία ηχογράφησε πριν 5-6 καλοκαίρια με σκοπό να έχει την φωνή της. Σε ένα session στο studio Pazl, το άκουσαν ο El Pap Chico και ο Βαγγέλης Καραπέτρος και αποφασίστηκε να το χειριστούμε σαν sample και να αναδείξουμε τη σκοτεινή πλευρά που έχει ο στίχος.

Σε αρκετά κομμάτια θυμίζει το Medulla της Bjork, υπάρχει άλλος δίσκος που να είναι φτιαγμένος αποκλειστικά με ήχους που έχουν φτιαχτεί με το στόμα και να πέρασε σε μεγαλύτερο κοινό;
Το Medulla της Bjork, ήταν η πρώτη κυκλοφορία παγκοσμίως που είχε τόσο δυνατή παρουσία το Beatbox και δεν επρόκειτο για Hip Hop κυκλοφορία, σίγουρα ευθύνεται για αυτό η καλλιτεχνία της Bjork. Μόνο τιμητικό είναι για εμάς, εάν προκύπτουν τέτοιοι συνειρμοί. Ο Bobby Mc Ferrin και ο Michael Winslow, ο πρώτος για τους Jazz αυτοσχεδιασμούς και το Don’t worry be Happy, και ο δεύτερος για τα special effects που έντυσε το Police Academy είναι οι καλλιτέχνες που πλησίασαν και άγγιξαν τον περισσότερο κόσμο. Αυτοί θωρούνται και οι παππούδες του Beatbox.

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις για το δίσκο; Ποια είναι τα σχόλια μέχρι τώρα από όσους τον έχουν ακούσει;
To I Am Beatbox εκτός από την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά αποτελεί και το καινούργιο μας show. Οι πρώτες αντιδράσεις που έχουμε είναι από τα live που το έχουμε παρουσιάσει αλλά και από την κυκλοφορία του άλμπουμ στο youtube είναι πολύ θετικές. Είναι μια δουλεία που έχει γίνει με σκοπό να γνωρίσει ο κόσμος το Beatbox, την τέχνη μας, και αυτό θέλουμε να γίνει με τον δικό μας τρόπο. Ελπίζουμε να αγγίξει τον κόσμο και να το αγαπήσει.

IMG_6767

Τι να περιμένουμε την Παρασκευή στην παρουσίαση;
Μία σύνοψη δύο ετών δουλείας στο στούντιο και εφτά ετών σαν ομάδα παρέα με εκλεκτούς καλεσμένους. Το πρώτο μας ολοκληρωμένο δισκογραφικά έργο και κάτι που δεν έχει παρουσιαστεί σε live μορφή ξανά. Με τρεις λέξεις. Ι ΑΜ ΒΕΑΤΒΟΧ.

Οι Word of Mouth εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Βeatbox Battle World Championship που θα γίνει στις 29-31 Μαΐου 2015 στo Βερολίνο της Γερμανίας και την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Eject Festival, εμφανίζονται μαζί με τον Dub Fx και το Cayetano Trio Soundsystem.  

https://www.facebook.com/pages/WORD-OF-MOUTH-Greek-Beatbox-Team/115601635127341

https://www.facebook.com/events/711352362279960/?ref=22