Στις 14 Φεβρουαρίου, την «ημέρα των ερωτευμένων», οι Chinese Man έρχονται στην Ελλάδα. Είναι μια μουσική κολεκτίβα από την Aix-en-Provence που σχηματίστηκε το 2004 και από τότε ασταμάτητα συνεχίζουν να παράγουν ένα πολυσυζητημένο hip hop. Δεν έχει ακριβή φόρμα αλλά ούτε και ταυτοποίηση, είναι κάτι αφηρημένο, είναι μια ιδέα, είναι η μουσική των Chinese Man. Οι Zé Mateo, High Ku και SLY είναι τα ιδρυτικά μέλη, ενώ συμμετέχουν στην μουσική αυτή κολεκτίβα και οι Leo the bug και ο LeYan. Παράλληλα έχουν την Chinese Man Records, μια ανεξάρτητη δισκογραφική με έδρα την Μασσαλία. Με αφορμή το live τους στην Ελλάδα τους ρώτησα μερικά πράγματα, βασικά ως fan.

Όταν παίζω κομμάτια σας στο ραδιόφωνο ο κόσμος με ρωτά συχνά τι είδος μουσικής είναι. Για την ακρίβεια μου λένε: «Είναι κάτι σαν hip hop αλλά δεν μπορώ να το προσδιορίσω». Εσείς πώς περιγράφετε την μουσική σας; Πιστεύετε ότι είναι η εξέλιξη του hip hop ή ένας πιο πειραματικός ήχος;
Πιστεύω ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι παράγουμε περισσότερο instrumental hip hop. Είναι ευκολότερο για τον κόσμο που δεν γνωρίζει ακριβώς αυτή την μουσική να βρει περισσότερες άλλες επιρροές από ένα κανονικό hip hop κομμάτι, καθώς μας λείπει το στοιχείο του rap που θα τον καθοδηγούσε. Σε γενικότερες γραμμές θα μπορούσες να ορίσεις την μουσική μας ως “abstract hip hop”.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να παράγετε αυτό το εναλλακτικό hip hop συνδυασμένο με άλλα μουσικά είδη;
Στην αρχή δεν είχαμε MCs, οπότε έπρεπε να βρούμε έναν άλλο τρόπο να παράγουμε την δική μας μουσική. Ήμασταν αρχικά DJs και επηρεασμένοι από διάφορα μουσικά στυλ, όπως το drum and bass και το dub. Αναμιγνύοντας λοιπόν αυτά τα στυλ με διάφορες hip hop παραγωγές καταφέραμε και πετύχαμε αυτή την «περίεργη» μουσική που ακούτε από τους Chinese Man.

chineseman

Πώς είναι η καθημερινή ζωή ενός MC και ενός DJ;
Βασικά, φτιάχνουμε μουσική αλλά ενδιαφερόμαστε και για την δισκογραφική μας. Στην πραγματικότητα είμαστε σε μια κατάσταση συνεχούς καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και επαγγελματικών υποχρεώσεων γύρω από την εταιρεία.

Σας έχει τύχει να σας αντιμετωπίσουν ως celebrities; Να λένε “Ω, είστε οι Chinese Man!”
Σχεδόν ποτέ, γιατί δεν δείχνουμε πολύ τα πρόσωπα μας. Και τις ελάχιστες φορές που είχε τύχει να μας αναγνωρίσουν ήταν περισσότερο σε φιλικό επίπεδο παρά σε κατάσταση θαυμασμού ή λατρείας.

Πόσες φορές έχετε έρθει στην Ελλάδα; Σας αρέσει η χώρα και ο κόσμος;
Είναι η δεύτερη φορά που ερχόμαστε. Το πρώτο μας tour ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη εμπειρία. Πολύ δυνατό και παθιασμένο κοινό και ένα τρελό πάρτι μετά την συναυλία μας.

Βλέπετε κοινωνικές ομοιότητες με τους Έλληνες; Νιώθετε πως είστε σε μια Ευρωπαϊκή χώρα;
Σαφώς. Μην νομίζετε πως η κατάσταση στη Γαλλία είναι καλύτερη. Όμως στο τέλος όλες οι χώρες καταφέρνουν να έχουν χρήματα.

Ποια είναι η γνώμη σας για την κρίση; Είστε ικανοποιημένοι με την νέα αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύετε πως θα αποτελέσει την αρχή για μια αλλαγή στην Ευρώπη;
Είναι δύσκολο να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα. Πιστεύουμε όμως σίγουρα πως η λιτότητα δεν είναι λύση. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ας δούμε αν θα τα πάει καλύτερα.

Το όνομα Γιάνης Βαρουφάκης είναι το νέο viral. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτόν; Σας αρέσει το στυλ του; Πιστεύετε ότι καταρρίπτοντας τους κοινότυπους ενδυματολογικούς κώδικες της πολιτικής έχει να πει κάτι;
Ξέρεις, το style και τα λόγια δεν λένε πολλά. Θέλουμε να δούμε πράξεις. Ελπίζουμε να καταφέρει μια πραγματική αλλαγή για να βελτιωθεί η κατάσταση και οι συνθήκες ζωής του λαού.

Είστε πολιτικά ενεργοί; Πιστεύετε ότι η μουσική και η τέχνη πρέπει να έχουν πολιτικά μηνύματα;
Η πολιτική είναι κάτι προσωπικό για εμάς. Σκοπός της μπάντας και της δισκογραφικής εταιρείας είναι να επικεντρωθεί στον ήχο περισσότερο, παρά σε άλλα θέματα.

Θεός. Υπάρχει; Σε αρκετά κομμάτια σας υπάρχουν μηνύματα για τον διαλογισμό και κάτι πέρα από τον άνθρωπο και τον δυτικό τρόπο ζωής.
Ίσως… Μας αρέσει να αναρωτιόμαστε. Δεν δίνουμε απαντήσεις απλά κάνουμε ερωτήσεις.

3 - Tourne+î-üe2011_Copyright 2011 Clementine Crochet

Πιστεύετε ότι ο ανατολικός τρόπος ζωής είναι καλύτερος; Αυτή η κουλτούρα είναι κυρίαρχη στη μουσική σας.
Δεν υπάρχει καλύτερη ή χειρότερη κουλτούρα. Είναι διαφορετικές απλά. Μας αρέσει να δοκιμάζουμε μερικά στοιχεία της ανατολικής κουλούρας γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει τις μουσικές από εκείνες τις χώρες. Έτσι για εμάς είναι ευχαρίστηση να προσθέτουμε διάφορες διακριτές νότες από αυτές τις περιοχές στον ήχο μας.

Ποια είναι η ιστορία του «Chinese Man” και ποιος είναι αυτός ο μυστήριος “Chinese Man”;
Είναι ο τίτλος του πρώτου μας κομματιού. Είναι ο δάσκαλος μας που αποφασίζει για τα πάντα είναι το ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΑΣ !!!

chineseman1

Τι πρέπει να περιμένουμε από το νέος σας μουσικό ταξίδι «Once upon a Time; Ποιοι άλλοι θα είναι μαζί σας εδώ στην Ελλάδα και τι θα δούμε;
Μέσα από το νέο μας live θέλουμε να εξάγουμε κάθε διαφορετικό μας στοιχείο στο κοινό που αποτελεί κομμάτι του σύμπαντος μας. Το video είναι πολύ σημαντικό για εμάς καθώς οι γραφικές αναπαραστάσεις είναι ένα μεγάλο κομμάτι των Chinese man. Οι MCs μας φέρνουν την ζωντανή ενέργεια και ξέρεις, αυτό είναι το ωραίο. Η ηλεκτρονική μουσική μπορεί να γίνει βαρετή μετά από ένα σημείο, ενώ με τους MCs παίρνει μια εντελώς νέα διάσταση όλο το show.

Μετά το live πώς θα περάσετε τον χρόνο σας;
Με ρούμι και ολονύχτιο πάρτι !

Chinese Man Live @ Βοτανικός Live Stage το Σάββατο 14/2!