Ξεκίνησαν την πορεία τους  το 2009, ηχογραφώντας  το πρώτο τους demo (Hypnosis) ως «Homo Sapiens». Κάποια νομικά θέματα τους ανάγκασαν να αλλάξουν όνομα, με αποτέλεσμα το σημερινό  “Chronosphere”, «χαοτικό και βίαιο», όπως σπεύδουν να μου επισημάνουν στην ερώτηση γιατί επέλεξαν αυτό τον τίτλο.

Τα μέλη της μπάντας είναι ο Σπύρος Λαφιάς (φωνητικά/κιθάρα), ο Κώστας Spades (bass/backing vocals), ο Θάνος Κρομμύδας (τύμπανα) και ο Πάνος Τσάμπρας (κιθάρα/φωνητικά). Συναντηθήκαμε σε ένα υπόγειο στούντιο, λίγο πιο πάνω από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σε ένα διάλειμμα από τις πρόβες καθίσαμε να συζητήσουμε για την metal σκηνή και το πώς μπορεί μια ελληνική μπάντα να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

chronosphere-10 chronosphere-9 chronosphere-8

Ποια είναι τα κίνητρα για να δημιουργήσεις  ένα συγκρότημα, ήταν μια από τις πρώτες απορίες. «Να αγαπάς αυτό που κάνεις και να θέλεις να μοιάσεις στα είδωλά σου. Εμείς μέσω της μπάντας μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο, είναι κάτι που μας γεμίζει. Γινόμαστε χαρούμενοι με την μουσική και πιστεύουμε ότι βαδίζουμε σε ένα μονοπάτι που έχουμε χαράξει εμείς.

Είναι προφανές ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικά μουσικά ακούσματα και προτιμήσεις, αλλά όλοι έχουμε επηρεαστεί από μπάντες της thrash-death metal σκηνής. Αν ξεχωρίζαμε κάποια, νομίζουμε ότι αυτή θα ήταν οι Megadeth».

Υπάρχουν κάποια Live που δεν θα ξεχάσετε ποτέ; «Ναι, είναι αυτά του εξωτερικού. Ειδικά στο Wacken της Γερμανίας, που ήταν μια αξέχαστη και απίστευτη εμπειρία. Όλα ήταν πολύ επαγγελματικά, παίξαμε σε μεγαλύτερο κοινό και είδαμε μπάντες που πάντα θέλαμε να δούμε. Άλλος  πολιτισμός και εντελώς  διαφορετικός τρόπος σκέψης».

Ενώ η συζήτηση έχει πάρει τον δικό της ρυθμό, προσπαθώ να σταματήσω το χρόνο, ρωτώντας τους τι είναι η μουσική για αυτούς. «Η μουσική είναι η ίδια η ζωή. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα που μπορείς να διοχετεύσεις συναισθήματα και σκέψεις που μπορούν να ενώσουν όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ψυχοθεραπεία που ταυτόχρονα είναι και ένα είδος εκτόνωσης. Είναι τρόπος έκφρασης, είναι μια μορφή τέχνης που βγάζεις προς τα έξω τον εσωτερικό σου κόσμο και προσπαθείς να μοιράσεις σε περισσότερους τα μηνύματα που θέλεις.

chronosphere-11

Για παράδειγμα, είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή θρησκείας, διότι θεωρούμε ότι έχει χωρίσει περισσότερο τους ανθρώπους, παρά τους έχει ενώσει. Θα μπορούσαμε να γράφουμε για μπίρες ή για πάρτι, αλλά δεν μας εκφράζει όλο αυτό. Εμείς ασχολούμαστε με κοινωνικά θέματα, με την πολιτική, τις λάθος συμπεριφορές, την επιστήμη που κάνει πειραματόζωα τους ανθρώπους και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε  να δείξουμε στον κόσμο την δική μας άποψη για αυτά».

Υπάρχει ροκάς σήμερα, και αν ναι, πώς τον ορίζετε; «Είναι αυτός που ζει ελεύθερος. Αυτός  που φτιάχνει την δική του ζωή όπως θέλει και δεν ακολουθεί το σύστημα. Δεν είναι ούτε τα μαλλιά, ούτε τα σκουλαρίκια. Είναι απλώς το να είσαι διαφορετικός από τους άλλους».

Στην συνέχεια η κουβέντα οδηγείται στο αν το metal είναι σήμερα ξεπερασμένο. «Ήταν, είναι και θα είναι πάντα διαχρονικό και καθόλου ξεπερασμένο και αυτό γιατί κάθε γενιά ζωγραφίζει, με τον δικό της τρόπο, τον δρόμο της. Είναι το μόνο μουσικό είδος που ο καθένας μπορεί να βγάλει τα νεύρα του, να αυξήσει την ένταση, να  ξεσπάσει και να ανεβάσει την αδρεναλίνη του».

chronosphere-5

Περιοδείες, συναυλίες, φεστιβάλ, σημαίνουν πολλά ταξίδια. Τι εμπειρίες έχετε αποκομίσει από τα road trips;
«Είναι πολύ ωραία, γιατί καταφέρνουν να σε βγάζουν από τη γαμημένη μιζέρια. Αυτό που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ήταν όταν βρεθήκαμε για περίπου 15 μέρες σε περιοδεία ανάμεσα σε διάφορα φεστιβάλ της Ευρώπης. Δύο εβδομάδες στο δρόμο. Στιγμές που δεν θα σβήσουν ποτέ. Θυμόμαστε όταν χάσαμε ένα βραδινό τρένο που θα μας πήγαινε από το Μόναχο στο Αμβούργο και αποφασίσαμε να κοιμηθούμε στο σταθμό, ο οποίος ήταν γεμάτος με ποντίκια. Τότε, επειδή τα ποντίκια ήταν πραγματικά πολλά, προκειμένου να κοιμηθούμε όλοι, έστω από λίγο, κάναμε εναλλάξ σκοπιά! Όσο και άσχημο όμως και να ήταν, δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ».

Από την συνομιλία μας δεν θα μπορούσε να λείψει το κομμάτι των ναρκωτικών. «Πολλές φορές τα ναρκωτικά τα θεωρούν μέρος της metal μουσικής, καθαρά για λόγους marketing. Είναι ράδιο αρβύλες όλα αυτά, βολεύει να πουλάνε την εικόνα ‘πίνω, παίρνω ναρκωτικά, αλητεία και είμαι κορυφαίος’ γιατί αρέσει στον κόσμο αυτό το στυλ. Το ναρκωτικό πράγματι αρκετές φορές έχει να σου προσφέρει. Πηγαίνει την φαντασία σου ένα επίπεδο παραπάνω και είναι κάτι που χρειάζεσαι στην μουσική. Λειτουργείς με διαφορετικό τρόπο, απλά το θέμα είναι να μην οδηγείσαι προς την κατάχρηση. Όποια κατάχρηση και αν κάνεις, δεν έχει θετικά αποτελέσματα.

Αναρωτιέμαι ποιο είναι το πιο σημαντικό κέρδος  από την στιγμή που ενωθήκαν ως μέλη μιας μπάντας; Η απάντηση ενιαία και άμεση. «Η μπάντα μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Έχουμε ρίξει τον εγωισμό μας, αντιληφθήκαμε πολλά πράγματα που πριν δεν ήταν καθόλου αυτονόητα. Το κυριότερο όμως είναι ότι  ενώ είμαστε πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες, δεν έχουμε την έννοια της κτητικότητας. Όλα για όλους, σαν αδέρφια και όλα στην μέση».

chronosphere-12 chronosphere-7 chronosphere-6 chronosphere-13chronosphere-4 chronosphere-3

Φτάνοντας προς το τέλος, τους ρωτώ πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι σε μια εποχή όπως η σημερινή να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. «Σε αυτό προσπαθούμε να πάμε κόντρα. Το θέμα είναι να βάζεις σωστές προτεραιότητες και να σκέφτεσαι συνεχώς αυτό που αγαπάς. Όποιο και αν είναι το τίμημα, πρέπει να παλεύεις για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Όταν συναντάς πολλά εμπόδια και τα ξεπερνάς, αισθάνεσαι δύο φορές ευτυχισμένος».

https://www.facebook.com/ChronosphereGr/timeline

Κείμενο: Γιάννης Πανταζόπουλος, j.pantazopoulos@yahoo.gr
Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς, karatzas_t@yahoo.gr