GummiHz2

O Αλέξανδρος Τσότσος aka GummiHz είναι καταξιωμένος DJ και μουσικός παραγωγός με εμφανίσεις σε διάφορα club και events σε όλον τον κόσμο, η μουσική του κινείται ανάμεσα σε house και σε techno, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία προσωπική ταυτότητα και ο ήχος του είναι αναγνωρίσιμος από τους fan του είδους. Έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρίες στην Ευρώπη και στην Αμερική και το 2010 αποφάσισε να το πάει ένα βήμα παραπέρα: ίδρυσε την δική του δισκογραφική εταιρεία, την Claap Records με σκοπό να αποκτήσει πλήρη ελευθερία στον ήχο του και να βοηθήσει νέους παραγωγούς που πιστεύει στην μουσική τους να κυκλοφορήσουν τα κομμάτια τους. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει ξεκινήσει αλλά δύο label, την Raw Instinct και την C-EDITS. «Στην Claap κυκλοφορούμε καινούρια γνήσια κομμάτια από νέους κυρίως παραγωγούς στην house και την techno. Στην Raw Instinct βγάζω αποκλειστικά DJ tools τα οποία έχω ετοιμάσει για τα σετ μου τα τελευταία χρόνια σε old-school house και techno. Τώρα η C-EDITS είναι ένα άλλο project/label που κυκλοφορώ αποκλειστικά διασκευές προς το παρόν από disco, slow jams, pop και γενικότερα τραγούδια από το παρόν και το παρελθόν που με έχουν κάψει», λέει ο GummiHz.

Πώς επιλέγετε τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεστε;
Το μόνο κριτήριο είναι η μουσική που παίρνουμε από αρκετό κόσμο. Αν οι παραγωγές ταιριάζουν με την κατεύθυνση της Claap τότε κινούμαστε άμεσα για να βγουν στην κυκλοφορία.

IMG_3855

Πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι δισκογραφικές τα τελευταία χρόνια;
Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στην μουσική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια. Φαντάσου ότι μόλις προ δεκαετίας οι εταιρίες πουλούσαν μερικές χιλιάδες δίσκους σε κάθε κυκλοφορία οπότε είχαν την δυνατότητα να ρισκάρουν και να κυκλοφορούν την μουσική που πραγματικά πιστεύουν. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, αφού το κοινό έχει πρόσβαση σε πολλές κυκλοφορίες από το ίντερνετ. Αυτό έχει ρίξει τις πωλήσεις δραματικά, οπότε και το βασικότερο εισόδημα πλέον είναι οι εμφανίσεις τον καλλιτεχνών. Έτσι πολλές εταιρίες πέφτουν στην παγίδα να κυκλοφορήσουν μουσική που είναι πιο εύκολη στον κόσμο και συγκεντρώνονται στο να κλείνουν τους καλλιτέχνες. Μεταλλάσσονται δηλαδή σε πρακτορεία και υποβαθμίζουν την ποιότητά τους. Για να έχει μια εταιρία παρουσία σε όλα τα επίπεδα που απαιτούνται σε αυτό το χώρο απαιτεί μία δυνατή οικονομική βάση.

Τι προσφέρει μία δισκογραφική εταιρία στον μουσικό;
Πολλά πράγματα όπως δημιουργική ελευθερία, εμπιστοσύνη, όραμα, προβολή, επαφές και εμπειρία στον μουσικό χώρο που ακολουθεί. Τις βασικές προϋποθέσεις δηλαδή για να καλλιεργηθεί ένας άνθρωπος ευαίσθητος και δημιουργικός. Μία δισκογραφική είναι σαν ένα σπίτι για τον χαρακτήρα και τις ιδέες των καλλιτεχνών πού επιλέγουν να συνεργαστούν. Ή τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι με την εμπειρία μου μέχρι τώρα σαν παραγωγός αλλά και σαν ιδιοκτήτης δισκογραφικής.

IMG_3724

Ποια είναι η γνώμη σου για τις ανεξάρτητες προσωπικές κυκλοφορίες;
Όπως και οι ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες έτσι και οι προσωπικές κυκλοφορίες είναι βασικός παράγοντας ύπαρξης της μουσικής σκηνής αφού αναπάντεχα και τα δύο συμβάλλουν στο απρόσμενο και άρα σε κάτι άλλο. Αυτό από μόνο του είναι ο βασικότερος παράγοντας εξέλιξης στην μουσική σκηνή γενικότερα. Πολλοί παραγωγοί της pop βιομηχανίας «δανείζονται» ιδέες από οτιδήποτε καινούργιο ή διαφορετικό. Πιστεύω όμως ότι ο καλλιτέχνης θα πρέπει να ξοδεύει για την τέχνη του αφού οι εταιρίες είναι αυτές που καλύπτουν το κόστος παραγωγής μίας κυκλοφορίας. Και πολλοί καλλιτέχνες δεν έχουν αυτή την δυνατότητα. Επίσης το να πουλήσεις την μουσική σου είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και ίσως ψυχολογικά δύσκολο για κάποιους. Το να γράφεις ωραία μουσική δεν σημαίνει ότι αυτόματα μπορείς να κατανοήσεις την αγορά πού είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και συχνά επιφανειακό -αν με καταλαβαίνεις.

Από πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική, θυμάσαι τι ήταν αυτό που σε ώθησε;
Με την μουσική ασχολούμαι από πιτσιρίκος. Είχα ένα θεό Ρώσο δάσκαλο που μου έμαθε κλασσική κιθάρα και μου έβαλε το μικρόβιο να παίζω στην κιθάρα για να εκφράζω τα συναισθήματά μου! Έτσι ξεκίνησα τότε να πειραματίζομαι ηχογραφώντας σε ένα διπλό κασετόφωνο (τα θυμάσαι;!). Έγραφα λοιπόν σε μία κασέτα με την κιθάρα και μετά αντέγραφα την κασέτα αυτή σε μία άλλη και παράλληλα έπαιζα από πάνω και άλλες μελωδίες στην κιθάρα ή τραγουδούσα. Όταν πλέον ήρθα σε επαφή με τα πικάπ μερικά χρόνια μετά και άρχισα να ψάχνω μουσική για να φτιάξω τα πρώτα DJ set μου, βρήκα ακριβώς την μουσική που ήθελα επίσης να γράψω. Και από τότε άρχισα με την ηλεκτρονική μουσική.

compression081024-065

Ποιο είναι το μυστικό σε ένα πετυχημένο dance κομμάτι;
Κατά την γνώμη μου είναι να εκφράζει την ψυχή του δημιουργού. Αυτό το κάνει αυθεντικό και διαχρονικό. Η δημιουργία είναι κατάθεση ψυχής και όχι φωτοτυπία.

Ποιο είναι το καλύτερο και το χειρότερο κατά την άποψή σου πράγμα που σου έχει συμβεί σε live.
Το καλύτερο είναι το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού. Άρα το χειρότερο είναι το χαμηλό επαγγελματικό επίπεδο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πού έχεις συναντήσει το καλύτερο κοινό και γιατί;
Από τα μέρη πού έχω επισκεφθεί μέχρι τώρα μπορώ να πω ότι ευτυχώς υπάρχει αρκετός ωραίος κόσμος σε πολλά μέρη του πλανήτη. Δεν θα επέλεγα ένα συγκεκριμένο μέρος. Και εδώ στο Βερολίνο καλός είναι ο κόσμος πάντως στα clubs. High και έτοιμοι για να υπνωτιστούν, δηλαδή στο εγκεφαλικό state πού τους παίρνεις και πάτε ένα ταξίδι μέσα από το σετ.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου πράγμα να κάνεις στην Αθήνα;
Την Αθήνα την λατρεύω αλλά πάντα όταν έρχομαι δεν έχω πολύ χρόνο για να τριγυρίσω. Αυτό που με μαγεύει πάντα είναι οι ματιές πίσω στον χρόνο κάθε φορά που ξεπροβάλλει κάποιο αρχαίο μνημείο. Οπότε, θα πω ότι μου αρέσει να σεργιανίζω με καλή παρέα.

Και σε μία άλλη πόλη που αγαπάς πολύ;
Τι να διαλέξω; Βουτιές στον Ατλαντικό στο Tulum; Socialising στο Shoreditch στο Λονδίνο; Να βολτάρουμε με φίλους στο Mission στο San Francisco; Φιλοσοφίες σε μία ταράτσα ενός φίλου στην Νέα Υόρκη; Park life με την Μοράν μου στο Βερολίνο. Style attack στο Τόκιο με την αδερφή μου σε πλήρη ιαπωνική; Ειλικρινά νιώθω πολύ τυχερός και είμαι ευγνώμων που η μουσική μου με έχει πάει σε αρκετά μέρη. Κάθε μέρος έχει τις μοναδικές εμπειρίες που σου προσφέρει. Τα ταξίδια σε βοηθούν να συνειδητοποιήσεις πόσο μικρός είναι ο κόσμος και πόσο μοιάζουμε όλοι οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

http://www.claap.net/