Ο Clubkid, ο Basik1 και οι Swagstafari είναι πολύ δραστήρια και αξιόλογα ονόματα της νέας ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής. Και οι τρεις τους συμμετέχουν στο 5o CU ONSTAGE που δίνει τη δυνατότητα σε μπάντες και DJs να προτείνουν αναπάντεχα line up και να εμφανιστούν μαζί με τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες στο επόμενο live του.

Ποιοι είστε; Πείτε μου δυο λόγια για σας
Clubkid: Είμαι ο Μάριος (clubkid), είμαι 31 χρονών, έχω σπουδάσει οικονομικά και έχω κάνει μεταπτυχιακό στην επικοινωνία. Ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μουσική εδώ και 9 χρόνια.

Basik1: Εγώ είμαι ο Παναγιώτης. Είμαι 23 χρονών, μένω στον Πειραιά και σπουδάζω Ναυτιλιακά. Θα έπρεπε να είχα τελειώσει με το πτυχίο μου, αλλά η αγάπη μου για την μουσική με κάνει να αφιερώνομαι εκεί.

Swagstafari: Είμαστε το DJ δίδυμο Swagstafari που αποτελείται από τον Δημήτρη ‘Εazy’ και τον Αλέξανδρο ‘Vaibone’, το οποίο γεννήθηκε περίπου το 2012. Εκείνη την εποχή η trap σαν είδος ήταν στο άνθος της και παρατηρούσαμε καλλιτέχνες ηλεκτρονικής μουσικής ανά τον κόσμο που το δοκίμαζαν/αναβίωναν με μια άλλη προσέγγιση από αυτή του αμερικάνικου south στα ’00s.
Mας άρεσε και είπαμε να μιξάρουμε τα 808 kicks με τις μπασογραμμές της Reggae/Dub και να δημιουργηθούν οι Swagstafari.

Πότε σας κόλλησε το μικρόβιο της μουσικής;
Clubkid: Το μικρόβιο της μουσικής ήταν πάντα μέσα μου.

Basik1: Μουσική ακούω από πάρα πολύ μικρός. Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν heavy metal πράγμα το οποίο θεωρώ με βοήθησε αρκετά στο να εξοικειωθώ με την βαριά μουσική. Δεν μένω όμως μόνο εκεί, ακούω οποιαδήποτε μουσική νιώθω ότι είναι κοντά σε εμένα. Με τη bass μουσική είχα τις πρώτες μου επαφές το 2010 από κάποια open parties σε πανεπιστήμια. Πέρα από τα underground events, η dubstep ξεκίνησε να δένει με τo all-around στυλ του Μο better, πράγμα το οποίο άρεσε σε πολύ κόσμο όπως και σε εμένα. Μετά από ψάξιμο, κατέληξα ένα βράδυ σε ένα μαγαζί στου Ψυρρή όπου έπαιζε η Kredo. Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα drum and bass.Νομίζω δεν χρειάζεται να πω παραπάνω.

Swagstafari: Eazy: Ο παππούς μου έκανε ηρωικά γλέντια με 45άρια στην γειτονιά μας στο Περιστέρι, μερικά ήμουν τυχερός και τα έζησα. Μετέπειτα ο πατέρας μου είχε αρκετά βινύλια rock και psych rock μέχρι ρεμπέτικα, τα οποία άκουγα να παίζουν τα Σαββατοκύριακα με αγαπημένο μου δίσκο του τον κλασσικό του Jerry Lee Lewis, το Greatballs of fire, το οποίο έβαζα και χόρευα στο δημοτικό. Στο γυμνάσιο αντάλλασσα κασέτες με τα παιδιά που δεν άκουγαν σκυλάδικα και σιγά-σιγά έφτασε το hip hop, η punkκαι η ηλεκτρονική μουσική στα αυτιά μου. Το ράδιο επίσης βοηθούσε πολύ στα ’90s, το Internet ισοπέδωσε αυτή την μαγεία του να ψάξεις και να ανταλλάξεις, αλλά ακόμη υπάρχουν ελπίδες εφόσον το βινύλιο πάλι παίρνει τα πάνω του.

Vaibone: Μετά από κάποιες επιφανειακές προσπάθειες όταν ήμουν μικρός, έφτιαξα το πρώτο μου σοβαρό Hip Hop beat το 2008. Από τότε δεν έχω σταματήσει ούτε μια μέρα να ασχολούμαι με την μουσική, είτε σαν παραγωγός είτε σαν DJ.

swagstafari

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας;
Clubkid: Τον ήχο μου θα τον χαρακτήριζα σαν σύγχρονο house με πολλά deep, tech και disco στοιχεία.

Basik1: Ο ήχος μου προσαρμόζεται ανάλογα με το event και το party mood.Δεν ετοιμάζω ποτέ συγκεκριμένα πράγματα πριν τα gigs.Όλα γίνονται εκείνη την στιγμή πάνω στα decks.Εγώ θα χαρακτήριζα τον ήχο μου ως αναπάντεχο γιατί έχω την συνήθεια να παίζω πολλά είδη μαζί.

Swagstafari: Αγάπη για το ΜΠΑΣΟ και τον ρυθμό. Ο ήχος μας απευθύνεται στον κόσμο που θέλει να ακούσει πιο σκληρά beats με ghetto αισθητική, αλλά και αυτούς που είναι εθισμένοι στους ρυθμούς και τα basslines της Reggae/Dub και τα υποείδη της. Θέλουμε να παίζουμε αγαπημένα classics, αλλά και κομμάτια που δεν ξέρει ο κόσμος. Να ψάξει ένα κομμάτι την ώρα που παίζουμε να έρθει να ρωτήσει, να βάλει shazam. Nα κάνει κάτι. Tα είδη που παίζουμε είναι πάρα πολλά, ενδεικτικά καλύπτουμε ένα φάσμα από Ηip Hop/Beats μέχρι  Βass/Grime/Footwork/Uk Garage και Reggae/Dub/Steppers/Dubstep. Ο καθένας έχει τα δικά του είδη που αγαπάει και τον κάνουν να παίζει με μεράκι. Όχι κονσέρβα, playlists και Beatport Top 100. Το ζητούμενο στα πάρτι μας είναι οι μεν να αγαπήσουν τη μουσική των δε και το αντίστροφο.

Αν μπορούσατε να επιλέξετε με ποιον θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Clubkid: Αν μπορούσα να επιλέξω με ποιούς θα συνεργαστώ, σίγουρα αυτοί θα ήταν πολλοί, αλλά θα ξεχώριζα τους DJ Wild, Phil Weeks και Joss Moog.

Basik: Στο θέμα της συνεργασίας θεωρώ ότι τα έχω καταφέρει αρκετά καλά, καθώς έχω παίξει σχεδόν με όλη τη bass σκηνή της Ελλάδας.’Eχω κάποιους μόνιμους συνεργάτες με τους οποίους ανταλλάσσουμε πολλά πράγματα. Από κει και πέρα, αν μου δινόταν η ευκαιρία για μόνιμη συνεργασία με κάποιον θα διάλεγα τον Insom. Αγαπάει πολύ αυτό που κάνει και έχει βοηθήσει τη σκηνή μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Swagstafari: Η λίστα ειναι τεράστια και η απάντηση δεν νομίζω να δοθεί σύντομα.
Όποιος αγαπάει τα ίδια πράγματα με εμάς και αναζητά κάποια ποιότητα σε αυτό που ακούει και κυρίως αυτό που δίνει σαν μουσικό αποτέλεσμα

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον; Τι σας δίνει ελπίδα;
Clubkid: Για το μέλλον ονειρεύομαι να συνεχίσω να εκφράζομαι μέσα από τη μουσική.

Basik1: Για το μέλλον δεν ονειρεύομαι σε ατομικό επίπεδο. Θα ήθελα να προχωρήσει η σκηνή μας πολύ παραπέρα και να καταφέρουμε να φτάσουμε κάποτε σε επίπεδα εξωτερικού. Παρόλα αυτά, η στήριξη είναι μηδαμινή πέρα από την παρουσία του κόσμου. Ούτε forums έχουμε που να μας διαφημίζουν, ούτε χορηγίες. Στην Ελλάδα ακόμα δεν δέχονται την μουσική μας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να μένουμε συνεχώς στα ίδια μαγαζιά τα οποία σε αριθμό είναι ελάχιστα. Τα νέα παιδιά με κάνουν να αισιοδοξώ καθώς δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι αντίθετος σε κάποιον ο οποίος θέλει να προσφέρει. Εγώ προσωπικά ονειρεύομαι μια φάση ενωμένη και ένα μεγάλο φεστιβάλ οπού θα συμμετείχαν όλες οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Swagstafari: Για το μέλλον θέλουμε τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, οικονομικά και σε θέματα νοοτροπίας να πάρουν λίγο τα πάνω τους, γιατί αυτή την στιγμή έχουμε φτάσει στον πάτο και σκάβουμε κιόλας.
Ελπίδα μας δίνει ο οποιοσδήποτε κάνει κάτι για αυτή την κατάσταση. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Οποιος μένει εδω και προσφέρει.

basik1

Και ποια είναι τα μουσικά τα σχέδιά σας;
Clubkid: Όσον αφορά τα μουσικά μου σχέδια για το άμεσο μέλλον, κλείνοντας αυτή τη χειμερινή σεζόν, θα υπάρξουν νέα residency στην Αθήνα που θα ανακοινωθούν σύντομα και ένα tour σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Basik1: Για το κοντινό μέλλον δεν σκέφτομαι πολλά. Θέλω να είμαι σταθερός στη δουλειά μου και να συνεχίσω να δουλεύω για το project μου, δίνοντας ευκαιρίες σε νεότερα παιδιά να συνεργαστούν με μεγάλα μουσικά ονόματα της σκηνής προσφέροντας ταυτόχρονα στον κόσμο αυτό που ζητάει. Έχω πάρα πολλά σχέδια, αλλά δεν μου αρέσει να βιάζομαι όπως κάνουν κάποιοι άλλοι. Θα γίνουν bookings από το εξωτερικό σε συνεργασία με τα κατάλληλα άτομα όταν είμαστε έτοιμοι. Δεν αργούμε, πάντως.

Swagstafari: Μουσικά θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει χωρίς περιορισμούς και φόρμες. Όταν βρεθεί επίσης ο κατάλληλος χώρος και χρόνος θα θέλαμε να κάνουμε ένα project με παραγωγές και συμμετοχές καλών φίλων σε αυτό.

Τι σημαίνει για σας η νίκη στο διαγωνισμό CU on Stage; Τι θα αλλάξει στη ζωή σας; Γιατί αξίζετε να τον κερδίσετε;
Clubkid: Μία ενδεχόμενη νίκη στο διαγωνισμό CU on Stage θεωρώ πως πέρα από μια προσωπική επιτυχία θα ήταν και μία «νίκη» της ηλεκτρονικής μουσικής. Αξίζει να κερδίσουμε γιατί αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και το στηρίζουμε με κάθε δύναμη.

Basik1: Νίκη στο Cu on stage σημαίνει αυτόματα νίκη της σκηνής μας. Ανταγωνιζόμενοι ονόματα τα οποία ειναι καλλιτέχνες σχεδόν δύο δεκαετίες δεν θα μπορούσε να δώσει παρά χαρά σε όσους ασχολούνται με την φάση μας. Θεωρώ το line up μας καθαρά το καλύτερο, καθώς ο D-JΑHSTA είναι κορυφαίος παγκοσμίως στη δουλειά του. Χωρίς να θέλω να μειώσω κανέναν, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Είμαστε εκπρόσωποι της underground νυχτερινής διασκέδασης της Αθήνας έχοντας όλοι καταφέρει και θα έλεγα ξεπεράσει τους πρωταρχικούς μας στόχους.

Swagstafari: Είναι ένα βήμα για εμάς να απενοχοποιήσουμε και να κάνουμε γνωστά κάποια είδη στο ευρύ κοινό και να παρασύρουμε κόσμο μαζί μας στο να ψάξει λίγο παραπάνω τι ακούει. Δεν θα αλλάξει σίγουρα κάτι, αλλά θα πάρουμε κάποιο κουράγιο και θα μας χαροποιήσει να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε από το οποίο σίγουρα δεν ζούμε. To αν αξίζει να τον κερδίσουμε θα το κρίνει live το κοινό νομίζω η εσείς αν έρθετε να μας ακούσετε και φύγετε ευχαριστημένοι και νιώσετε ότι ακούσατε κάτι φρέσκο.

Πόσο σημαντικό είναι για νέους μουσικούς να συμμετέχουν στο CU on Stage;
Clubkid: Θεωρώ πολύ σημαντικό για νέους μουσικούς να συμμετέχουν στο CU on Stage γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να δείξουν το ταλέντο τους και να προβληθούν μέσα από ένα γνωστό και αξιόλογο project.

Basik1: Είναι εξαιρετικά σημαντικό νέοι καλλιτέχνες να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς. Το Cu δίνει την ευκαιρία στους πιο ταλαντούχους να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ευρύ κοινό, κάτι που έχουμε διαπιστώσει εδώ και 4 events. Εμείς θα είμαστε το πέμπτο!

Swagstafari: Είναι σημαντικό, διότι μπορεί σίγουρα περισσότερος κόσμος να ακούσει κάτι από κάποιον που δεν θα ήξερε χωρίς την παρένθεση του Cu και να γνωριστούν μουσικοί/djs μεταξύ τους ώστε να βγει μελλοντικά κάτι καλό από αυτή την γνωριμία.

Ο διαγωνισμός CU on Stage δίνει τη δυνατότητα σε κάθε νέο μουσικό, μπάντα, solo artist, DJ, DJ crew να διαλέξει και να παίξει δίπλα σε γνωστούς καλλιτέχνες (μπάντες και DJs). Οι συμμετοχές αξιολογούνται από την κριτική επιτροπή, η οποία επιλέγει 3 από αυτές για να αναρτηθούν στο www.cu-onstage.com και να μπουν σε διαδικασία ψηφοφορίας από το κοινό.

Το 5ο event του CU on Stage θα γίνει στο Senza το Σάββατο 4 Απριλίου και η κριτική επιτροπή επέλεξε τα εξής line ups:
– Gus & Bonso, ClubKid, Lilis Bros
– D-Jahsta, Basik1, STFU crew
– Μικρός Κλέφτης, Swagstafari, Νικήτας Κλιντ

Φτιάξε το δικό σου line up, ψήφισε εδώ: http://www.vodafonecu.gr/gr/cu-onstage/

Προλαβαίνεις μέχρι την Παρασκευή 27/3 στις 14:00!