Τελευταία είχα μια συζήτηση ότι πλέον δεν ακούμε τους δίσκους ολόκληρους. Ακούμε το πολύ 1-2 λεπτά, άντε στην καλύτερη 1-2 κομμάτια και τους αφήνουμε στην άκρη. Είναι φαινόμενο των καιρών και ευθύνεται κυρίως το διαδίκτυο γι’ αυτό. Υπάρχουν όμως δίσκοι που αποτελούν εξαίρεση. Το Psychic το άλμπουμ που κυκλοφόρησαν πέρσι οι Darkside είναι ένας από αυτούς. Είναι δύσκολο να το προσπεράσεις, τον ακούς από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα ατμοσφαιρικό άλμπουμ με απόλυτη αίσθηση της ισορροπίας μεταξύ των κομματιών, δεν κάνει κοιλιά πουθενά. Επίσης όσο περισσότερο τον ακούς, τόσο πολύ διαπιστώνεις τι σπουδαίος δίσκος είναι. Φέτος, για παράδειγμα, δεν έχει κυκλοφορήσει τίποτα ανάλογο μέχρι στιγμής. Η συνεργασία του Nicolas Jaar – του Nico όπως τον φωνάζουν οι στενοί του φίλοι – και του πολυοργανίστα Dave Harrington είναι ό,τι καλύτερο μουσικά έχει συμβεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μια φιλία που ανθίζει δημιουργικά, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Όταν ρωτάω τον Dave Harrington αν περίμεναν την ενθουσιώδη ανταπόκριση που είχε το άλμπουμ μου απαντάει: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει καν τρόπος να το σκεφτείς αυτό. Για μένα είναι απλό. Ο κόσμος ακούει την μουσική μας. Του αρέσει. Και ειλικρινά χαίρομαι που ο κόσμος εκεί έξω μας ακούει. Είναι πολύ καλό αυτό. Με κάνει χαρούμενο. Δεν μπορείς να κάνεις τον άλλον να σε ακούσει με το ζόρι. Μπορείς να του ζητήσεις να σε ακούσει, αλλά δεν μπορείς να τους αναγκάσεις να πουν ότι τους αρέσει η μουσική σου.»

Γνωριστήκαμε μέσω κοινών φίλων σε μια περιοδεία στην Αμερική και την Ευρώπη. Και οι δυο μας ήμασταν στην Nicos Band, έτσι έγιναν οι συστάσεις. Είχα μια party band όταν ήμουν στο κολέγιο, σε κάποια φάση ο Will μπήκε στην μπάντα και λίγα χρόνια μετά με σύστησε στον Νico. Από τότε κάναμε δυο χρόνια περιοδείες, φτιάχναμε μουσική και σιγά σιγά προέκυψαν οι Dark Side.

thumbs_nicolas-jaar-dave-harrington_21

Άκουσα ότι υπάρχει μια αστεία ιστορία για το πως φτιάξατε το πρώτο σας τραγούδι.
Το πρώτο μας τραγούδι το φτιάξαμε όταν είχαμε μια ελεύθερη μέρα από την πρώτη καλοκαιρινή περιοδεία που κάναμε και ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο του Βερολίνου. Μου λέει “Θες να κάνουμε μαζί ένα τραγούδι;” και εγώ του απάντησα “Εννοείται, βαριέμαι να βγω, ας δημιουργήσουμε”. Ενώ βρισκόμασταν στο δωμάτιο εγώ άρχισα να παίζω νότες και αυτός μου έλεγε ότι είναι τέλειο, κάντο ξανά και ξανά. Όταν τα βάλαμε όλα μαζί ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε και ο Nicolas σκέφτηκε να τραγουδήσει λίγο. Οι ώρες περνούσαν και ενώ δουλεύαμε το τραγούδι, ο άθλιος μετασχηματιστής που κουβαλούσαμε στο ταξίδι για τα ηχεία εξερράγη και μετά ακολούθησαν τα ηχεία. Κάηκαν εντελώς και έβγαινε καπνός απ’ αυτά. Για το υπόλοιπο ταξίδι είχαμε απλά τα ηχεία του laptop και σκέφτηκα ότι έχει πλάκα! Έτσι αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε το Darkside, από εκεί το πήραμε.

Πιστεύεις ότι αυτό το ατύχημα επηρέασε τον ήχο σας, δηλαδή γίνατε λίγο πιο ατμοσφαιρικοί;
Είναι δύσκολο να το πω αυτό. Ξέρεις, δεν κάνουμε πολλούς υπολογισμούς, η μουσική έρχεται φυσιολογικά όταν παίζουμε μαζί. Ο μόνος υπολογισμός που κάνουμε είναι να παίζουμε απλά την μουσική που μας αρέσει.

Τι θέλατε να πετύχετε με τον πρώτο σας δίσκο;
Στην πραγματικότητα είναι αυτό που σου απάντησα λίγο πριν, γενικά θέλουμε να κάνουμε αυτό που αρέσει σε εμένα και τον Nico. Είμαστε δυο ζευγάρια αυτιά και δυο μυαλά γεμάτα ιδέες που συνεργάζονται και προσπαθούν να πουν μια ιστορία, όχι απαραίτητα αφηγηματική. Θέλαμε το album να είναι κάτι που μπαίνεις μέσα του να εξερευνείς και να επιστρέφεις. Οι αγαπημένοι μου δίσκοι είναι αυτοί που πατάς το play, ξεκινάνε και βουτάς μέσα τους μέχρι να τελειώσουν. Σίγουρα αυτός είναι ο κύριος μου στόχος και αυτό αισθανόμουν, ήθελα δηλαδή να είναι κάτι που μπορείς να εξερευνήσεις και να υιοθετήσεις πράγματα.

Όταν ηχογραφούσατε, είχατε κάποιον συγκεκριμένο δίσκο στο μυαλό σας;
Όχι, έχω αφιερωθεί στο να φτιάχνω μουσική και μου αρέσει όταν ηχογραφώ, να ταξιδεύω, να δημιουργώ αναμνήσεις.

Πώς αποφασίσατε να παρουσιάσετε για πρώτη φορά το άλμπουμ ζωντανά πριν ακόμη κυκλοφορήσει;
Το άλμπουμ είχε ήδη φτιαχτεί όταν το παρουσιάσαμε. Μαζέψαμε φίλους και συγγενείς στην Νέα Υόρκη και ήρθε και άλλος κόσμος. Τα social media βοήθησαν πολύ. Βοηθάνε να εξαπλωθούν τα νέα. Το share είναι τρομερό. Βοήθησε πολύ. Και το word of mouth. Από στόμα σε στόμα διαδίδονται αυτά.

Πότε ξεκίνησες να κάνεις μουσική;
Η μαμά μου λέει ότι όταν ήμουν μικρός, καθόμουν στην κουζίνα και έπαιζα drums με τα κουζινικά σκεύη.

M_1415329642

Υπάρχει κάποιο νέο άλμπουμ στα σκαριά ή όχι;
Περνάμε τόσο καλά και είμαστε μια μπάντα όπου πιστεύουμε σε αυτό. Δεν ξέρω πότε θα κάνουμε κάτι καινούργιο αλλά σίγουρα δεν θα σταματήσουμε να κάνουμε μουσική.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Nicolas Jaar;
Mε τον Nico αυτοσχεδιάζουμε πολύ. Στον ήχο, στην μουσική. Μας αρέσει ο αυτοσχεδιασμός. Και το μοιραζόμαστε αυτό. Και είναι πολύ σημαντικό στο ότι είμαστε ενωμένοι, δηλαδή το γεγονός ότι είμαστε το ίδιο δημιουργικοί και πιστεύουμε εξίσου στον αυτοσχεδιασμό. Βάζεις μουσικούς σε ένα δωμάτιο. Δεν έχει σημασία αν έχουν ξαναγνωριστεί ή αν τους αρέσουν τα ίδια πράγματα, θα βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν. Με τον Nico παίζαμε μαζί μουσική πολύ καιρό πριν ξεκινήσουμε την μπάντα και τις περιοδείες. Αυτοσχεδιάζαμε  και γράφαμε μαζί  στο studio. Καταλαβαίνουμε πλέον ο ένας τον άλλον. Βλέπουμε τι είναι η μουσική που φτιάχνουμε, τι θα μπορούσε να είναι, πως θα έπρεπε να είναι. Και αυτή μας η σχέση με την μουσική,  μας κρατάς ενωμένους. Αν μπορείς να τζαμάρεις, τότε όλα πάνε καλά.

Έχεις έρθει στην Ελλάδα ή είναι η πρώτη σου φορά εδώ;
Έχω παίξει στην Θεσσαλονίκη 2 φορές.

Με τον Nico;
Ναι, με τον Nico.

Πώς σου φάνηκε η Θεσσαλονίκη;
Την αγάπησα. Θυμάμαι πολύ ζωντανά την εικόνα. Ειλικρινά το κοινό ήταν υπέροχο. Κάποιος κάποια στιγμή με πήρε στο πλάι την πρώτη φορά που ήρθαμε και μου είπε: «Μην αγχώνεσαι αν δεν ανταποκρίνονται». Και όταν είδα ότι ο κόσμος ανταποκρινόταν και χόρευε και ήταν μαζί μας, κατά κάποιο τρόπο για μένα ένα τέτοιο κοινό ήταν ό,τι καλύτερο μπορείς να βρεις.

Έχεις έρθει ξανά στην Αθήνα;
Όχι δεν είχα έρθει ποτέ. Έχω παίξει στην Θεσσαλονίκη και έχω φίλους στα νησιά. Αλλά στην Αθήνα έρχομαι για πρώτη φορά.

Συνέντευξη: Μαρία Παππά

Follow us on facebook: https://www.facebook.com/grekamag

Follow us on instagram: http://instagram.com/grekamag