theranden_DSC3555

Οι The Randen είναι μια μπάντα που ροκάρει. Δεν φτιάχνουν χαρούμενα κομμάτια και μέσα από τους στίχους τους θέλουν να προβληματίσουν και να δώσουν τροφή για σκέψη. Το κομμάτι τους We don’t want to leave in fear ακούγεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Τους συναντήσαμε στο προβάδικό τους στην Αγία Παρασκευή όπου πηγαίνουν τα βράδια μετά τις πρωινές δουλειές τους για να παίξουν μουσική αλλά και ξεφύγουν από όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Ο Βασίλης (κιθάρα, φωνή) από πιτσιρικάς άκουγε δίσκους και μάθαινε τα κομμάτια απ’ έξω. Πάντα τον ενδιέφερε να γράφει τραγούδια και αυτό κάνει στους The Randen. «Έζησα κάποια χρόνια στο εξωτερικό, σε διαφορετικές χώρες, για σπουδές και κάποια που αχολήθηκα με μπάντες, γράφοντας και παίζοντας μουσική. Το βασικό μου όργανο είναι η κιθάρα και αναγκάστηκα να τραγουδάω για να εκφράζω πιο πιστά αυτά που έγραφα», λέει.

Ο άλλος Βασίλης της παρέας είναι ο μπασίστας. Πριν τους The Randen έπαιζε σε διάφορες μπάντες που έκαναν διασκευές, αλλά πάντα ήθελε να παίζει σε μια μπάντα με original αγγλόφωνο υλικό που να στηρίζεται  σε καλό στίχο και μουσική, και το βρήκε. «Αυτό που με ώθησε στη μουσική ήταν η ανάγκη μου για αναζήτηση σε αλλού είδους σκέψεις. Και οι επιρροές από ένα μεγάλο μέρος της εφηβικής μου παρέας.

theranden_DSC3380 theranden_DSC3383 theranden_DSC3397

Ο Κώστας στα ντραμς, ο πιο μικρός της παρέας, ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική εντελώς τυχαία. «Σε μια φάση είχα κολλήσει με το guitar hero και τότε κατάλαβα ότι μου αρέσουν τα ντραμς. Πήγα και αγόρασα κανονικά ντραμς και έπαιζα όλη μέρα, έκανα μαθήματα και στην πορεία βρήκα τους The Randen. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτό που κάνουμε και ελπίζω να πάει καλά στο μέλλον», λέει.

Το όνομα The Randen είναι ιδέα του Βασίλη (κιθάρα). «Είναι το όνομα ενός φανταστικού σούπερ ήρωα. Είναι ένας ήρωας που είδα στον ύπνο μου. Σκοπός του Randen είναι να βοηθήσει τον κόσμο σε στιγμές δύσκολες. Αυτή είναι η αρχική ερμηνεία του ονόματος, κατά τα άλλα ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει. Αυτό που θέλουμε είναι όταν ο άλλος θα ακούει την μουσική μας να την αναγνωρίζει και να λέει αυτό είναι The Randen», λέει.

«Πώς σχολιάζετε την επικαιρότητα τους ρωτάω;»
«Γενικά είμαστε αισιόδοξοι, αλλά θα είναι δύσκολος δρόμος. Θα πρέπει να περάσουμε μέσα από τα αγκάθια. Αν είμαστε όμως όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
Υπάρχει ένας στίχος στο κομμάτι μας ‘It could have been a rock n roll year’ που λέει ‘I kinda see a light ahead but it’s so far away’. Κάπως έτσι το συνοψίζουμε», λέει ο Βασίλης – ο κιθαρίστας.

theranden_DSC3402 theranden_DSC3404theranden_DSC3419

Οι The Randen δίνουν έμφαση στον στίχο και θέλουν μέσα από τα κομμάτια τους να προβληματίσουν και να κάνουν ένα κοινωνικό σχόλιο. Ασχολούνται με πολλές πτυχές της κοινωνικής κατάστασης που ζούμε. Φοβίες, υποκρισία, τρέλα, παραλογισμό, κοινωνικές ανισότητες, αρρωστημένο έρωτα. «Προσπαθούμε να δώσουμε έναν γλυκόπικρο και ειρωνικό τόνο τις πιο πολλές φορές. Γενικά δεν είναι χαρούμενα κομμάτια, όμως αποτελούν τροφή για σκέψη και «ροκάρουν». Ιf you know what I mean», λέει ο Βασίλης – ο μπασίστας.

«Πόσο έχει ανάγκη ο κόσμος να ακούει μουσική στην οποία οι στίχοι θα του πούνε κάτι;», τους ρωτάω.
«Τεράστια ανάγκη πάντοτε και πολύ περισσότερο στην παρούσα χρονική στιγμή. Χρειαζόμαστε την κάθαρση όσο ποτέ», προσθέτει ο Κώστας.

theranden_DSC3415theranden_DSC3477theranden_DSC3399

«Το κομμάτι μας, ‘We don’t wanna live in fear’, λέει:

I don’t need a fancy car, or a five star restaurant
all I need another chance, for this life was just a glance
We don’t wanna be bossed around and we don’t wanna face the ground
all we need is another dream, for this life that went downstream

https://www.youtube.com/watch?v=6XHrunWDoqo

Δεν μπορείς να έχεις ζωή όταν ζεις με τον φόβο. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα μας κομμάτια και είχαμε σκεφτεί να σταματήσουμε να το παίζουμε στα live, αλλά δεν θα το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».

«Στο ‘Songs of freedom’ ειρωνευόμαστε τον τρόπο ζωής που κάποιοι μας προτείνουν. Το περιτύλιγμα είναι αρκετά ‘σοβαρό’ και πάντα για το ‘καλό’ μας»:

Got up in the morning, red the news today
how they’re gonna help us find a better way
I bet they’re gonna teach us how to beg and crawl
so if we want a better day got to sing the same old song

«Γιατί έχετε επιλέξει τη ροκ μουσική;»
«Μάς αρέσει η ενέργεια και η αλήθεια του Rock n Roll. Πιστεύουμε πως αντιπροσωπεύει την απόλυτη ελευθερία στη μουσική και δεν σε περιορίζει όσο τα άλλα είδη. Μπορείς να κινηθείς σε διαφορετικές κατευθύνσεις και να εκφραστείς ανάλογα. Όταν δημιουργήθηκαν οι The Randen ήταν ξεκάθαρο από την αρχή τι μουσική θα παίζαμε και οι επιρροές όλων μάς οδήγησαν εκεί».

theranden_DSC3594 theranden_DSC3589theranden_DSC3614theranden_DSC3571

«Το rock n roll το πεθαίνουνε μεθοδικά γιατί ενοχλεί. Είναι φυσικό αν αναλογιστεί κανείς την παγκόσμια κοινωνική κατάσταση. Το rock n roll ενοχλεί γιατί ένα δυνατό songwriting μαζί με ένα εξίσου δυνατό live performance, μπορεί να αλλάξει συνειδήσεις και να βάλει κάποιον να σκεφτεί, να μπει στο μυαλό του και να τον σπρώξει να κάνει την επανάστασή του και να ανατρέψει καταστάσεις και δεδομένα του τρόπου ζωής. Δεν έχουμε δει να γίνεται κάτι αντίστοιχο με το swing, την indie ή την electro pop και ίσως γι’ αυτό και χαίρουν ιδιαίτερης προώθησης και προβολής. Και το Punk εξ’ ορισμού «ενοχλεί» όταν παίζεται αυθεντικά. Και το Hip-Hop, όταν θίγει καταστάσεις μπορεί να γίνει ωρολογιακή βόμβα. Κάποτε ήταν το folk αλλά έχει καιρό να ακουστεί κάτι ανάλογο σε θεματική και ύφος με τα φολκ των 60’s – 70’s».

Αυτόν τον καιρό οι The Randen ηχογραφούν τον πρώτο τους δίσκο ο οποίος θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2015.