Leon of Athens-04

O Leon of Athens, κατά κόσμον Τιμολέων Βερέμης, αυτό τον καιρό ζει στην Αγγλία όπου και δραστηριοποιείται. O τελευταίος του δίσκος Global κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από διεθνή μέσα, ενώ την Παρασκευή 24 Απριλίου γιορτάζει τον ένα χρόνο κυκλοφορίας του στο Gazarte.

«Έχει περάσει ένας χρόνος από την κυκλοφορία του Global και ήταν ένας χρόνος γεμάτος. Μέσα σε αυτό το χρόνο έχουμε κάνει πολλές συναυλίες και έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι γύρω από τον ήχο και τα τραγούδια. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Κάναμε γύρω στα τριάντα λάιβ από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Φαντάσου ότι πήγαμε σε διάφορες αγγλικές πόλεις, μικρές και μεγάλες. Αυτό από μόνο του είναι μια εμπειρία, η Αγγλική επαρχία είναι υπέροχη» λέει ειρωνικά. «Είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το Λονδίνο που είναι μια πολύ πιο international πόλη. Οι εικόνες που έχω από την Αγγλική επαρχία έχουν να κάνουν κυρίως με fish and chips, μπύρα, ποδόσφαιρο, έφηβες με μωρά και χωρίς πατέρα. Πιο πολύ μου άρεσαν το Liverpool και το Brighton. Έπειτα συνειδητοποίησα ότι το κοινό που έχουν αυτές οι δύο πόλεις μεταξύ τους είναι η θάλασσα. Όσον αφορά το μουσικό κοινό, ο κόσμος στο κάθε μέρος ήταν διαφορετικός -στο Liverpool ήταν το καλύτερο λάιβ. Ο κόσμος ήταν πολύ θερμός, το Liverpool έχει μια ιδιαίτερη ηχητική παράδοση με τους Beatles. Και στο Manchester ήταν πάρα πολύ ωραία. Σε όλα αυτά τα μέρη, βέβαια, ήταν μικρό κοινό, είναι αυτή η απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να περάσει κάποιος για να χτίσει κανείς μια σχέση με το κοινό. Διαφορές του ελληνικού κοινού σε σχέση με το εξωτερικό δεν βλέπω να υπάρχουν. Δεν μου αρέσει να βλέπω το κοινό σαν μάζα. Όλα εξαρτώνται από την χημεία της βραδιάς».

Leon of Athens-02Leon of Athens-09Leon of Athens-06

Πού μένεις και πώς είναι να ζεις εκεί;
Μένω στο ανατολικό Λονδίνο, συγκατοικώ με δύο παιδικούς μου φίλους. Το να συγκατοικείς με τους φίλους σου είναι τέλειο, το γουστάρω πάρα πολύ. Είναι σαν μια δεύτερη φοιτητική ζωή. Εκεί μια τυπική μέρα μου έχει ως εξής: τα πρωινά συναντώ τους συνεργάτες μου, μετά πάω στο στούντιο. Εκεί κάνω κάποιες ασκήσεις φωνητικής, ηχογραφώ και κάνω δοκιμές στα κομμάτια. Το απόγευμα πηγαίνω σε ένα γήπεδο είτε για τρέξιμο είτε για μποξ, είτε για μπάσκετ. Το βράδυ ασχολούμαι με πρακτικά πράγματα, όπως τα μέιλ. Αν τελειώσω νωρίς, μπορεί να δω καμία ταινία.

Δημιούργησες τη δική σου δισκογραφική, ποια είναι τα συν και τα πλην μιας τέτοιας κίνησης στο εξωτερικό;
Στην Αγγλία έκανα τη δική μου δισκογραφική, -μη φανταστείς τίποτα μεγάλο, αλλά ευτυχώς εκεί η γραφειοκρατεία είναι μικρότερη. Η διαδικασία είχε ως εξής: γράφεις ένα μέιλ, συμπληρώνεις μια φόρμα και τελείωσε. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Υπάρχει μια εταιρεία η οποία με βρήκε (παλιά προωθούσε τους Morcheeba, ποπ και trip hop) που έχει αναλάβει το management. Eπίσης συνεργάζομαι με μια εταιρεία publishing και μια εταιρία που μου κλείνει τα λάιβ. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την τώρα κατάσταση. Αν ήμουν σε μία μεγάλη δισκογραφική δεν θα είχα τις ελευθερίες που έχω τώρα, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος έτσι. Βέβαια, σε αυτές τις εταιρείες δεν μπορείς να πας να πληρώσεις και να σε αναλάβουν, είναι άνθρωποι που σε βρίσκουν, πιστεύουν και γίνονται συμμέτοχοι σε αυτό που κάνεις.

Παρακολουθείς καθόλου τι γίνεται τον τελευταίο καιρό με τους μετανάστες;
Ναι, βέβαια, είναι από τα ζητήματα που παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό. Η ευρωπαϊκή ένωση είναι απαράδεχτη, έχουν αφήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίζει ένα τεράστιο κύμα μεταναστών. Η χώρα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνη της αυτές τις υποδομές να βοηθήσει τόσο κόσμο χωρίς καμία βοήθεια. Χρειάζεται την στήριξη όλων. Δεν υπάρχει πλάνο γύρω από το ζήτημα. Η Ευρώπη δυστυχώς δεν ενδιαφέρεται. Δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα. Η κατάσταση είναι τραγική, φαντάσου ότι στην Ιταλία τους βουλιάζουν.

Leon of Athens-08

Τι θέλεις για τον εαυτό σου από δω και στο εξής;
Πριν από αυτό τον δίσκο είχα μπλοκάρει. Δεν μου έβγαιναν πολλά πράγματα, τώρα περνάω παραγωγική φάση. Δεν ξέρω αν βοήθησε το γεγονός ότι μετακόμισα στην Αγγλία. Πιστεύω ότι μεγαλύτερο καλό μου έκανε το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε ο δεύτερος δίσκος. Έτσι κάποια πράγματα από το παρελθόν μπήκαν στη θέση που πρέπει. Αυτό που θέλω  είναι να χτίσω κι άλλο τη σχέση μου με το κοινό. Πρέπει δηλαδή στα μέρη που πήγες να πας και να ξαναπάς, να δίνεις καλές συναυλίες, να δίνεις τον εαυτό σου. Παράλληλα θέλω να ηχογραφώ καινούριο υλικό.

Δώσε μας ένα hint για την εμφάνιση  της Παρασκευής;
Στο λάιβ της Παρασκευής, θα παίξουμε όλα τα κομμάτια από τον τελευταίο μου δίσκο, κάποια κομμάτια από το πρώτο άλμπουμ και αρκετές διασκευές αυτή τη φορά, περισσότερες από ό,τι συνήθως. Είναι στον χαρακτήρα αυτού του λάιβ να παίξουμε κομμάτια που γουστάρουμε. Θα είναι λίγο πιο φαν από όλα τα υπόλοιπα. Είναι πολύ μεγάλη μου τιμή ότι έρχεται σαν special guest ο Παύλος Παυλίδης. Από τους Έλληνες τραγουδοποιούς τον ξεχωρίζω και έχω τρομερή αγάπη στο έργο του. Τον θεωρώ και φίλο, τον άκουγα από πολύ μικρός μέχρι και σήμερα. Είναι φανταστικό το ότι ένας άνθρωπος που άκουγα όταν ήμουν μικρός μου κάνει την τιμή να έρθει να παίξουμε. Έπειτα θα ανοίξω τη συναυλία του στο Λονδίνο και τον Μάιο στο Βερολίνο.

Leon of Athens-05Leon of Athens-01

Ο Leon of Athens γιορτάζει τον ένα χρόνο κυκλοφορίας, του τελευταίου του άλμπουμ Global με μια εμφάνιση στο Gazarte την Παρασκευή στις 24 Απριλίου με special guest τον Παύλο Παυλίδη. Την συναυλία θα ανοίξει η Arete Kosmidou. Θα ακολουθήσει after party με τον παραγωγό Pepper DJ Spector.

leonofathens.com/
facebook.com/leonofathens?fref=ts
twitter.com/leonofathens