Ο Θωμάς είναι 20 χρονών και κάτι ψιλά και είναι Σαλονικιός. Ως Unknown Artist κάνει μουσική όσα ζει καθημερινά εδώ και έξι χρόνια, φτιάχνει μόνος του ακόμα και τα βίντεο που ανεβάζει στο YouTube. Το κομμάτι του «Τι έγινε χθες;» είναι η απεγνωσμένη φωνή ενός νέου ανθρώπου ενάντια στη μιζέρια και την αποχαύνωση που θυμίζει τις ρίμες του Mike Skinner.

http://youtu.be/KLjsPq3i-xA

«Ούτε εγώ δεν ξέρω ακόμα ποιος είναι ο Θωμάς» λέει, «τον ψάχνω καθημερινά». «Πάντα ήθελα να περνάω καλά μ’ αυτό που κάνω και να νιώθω ότι ‘δίνω’ γενικά, γιατί πιστεύω αυτό που λένε, πως ό,τι δίνεις παίρνεις. Βέβαια, πλέον θεωρώ ότι αυτό έχει λίγο διαφορετικό νόημα, πιο ατομικιστικό, και δεν το λέω αρνητικά. Έχουμε ξεχάσει να δίνουμε κάτι στον εαυτό μας, να γίνουμε κάτι για μας.

Η μουσική μου είναι καθαρά αστική. Ακούς τη βρωμιά της πόλης στα σκονισμένα τύμπανα και στα samples, ακούς το θόρυβο και τα τσιμέντα μέσα στις βαριές μπασογραμμές, ακούς τους ανθρώπους, ακούς τι σκέφτονται και τι νιώθουν, μέσα από τις λέξεις και τους τόνους. Τα ακούς όλα. Αυτή η μουσική είναι η πόλη, και όσο περπατάς εδώ, τη νιώθεις όλο και περισσότερο να σου μιλάει».

http://youtu.be/EN3sJl7nvfk

Τι άλλο σου δίνει έμπνευση;
Οτιδήποτε μου προκαλεί κάποιο συναίσθημα ή κάποια περαιτέρω σκέψη. Οτιδήποτε βγάζει κάποιο vibe προς τα έξω, πως θέλει να μιλήσει, πως κρύβει οργή.
Μου αρέσει πολύ να περπατάω μέσα στην πόλη. Να βλέπω ανθρώπους, αυτοκίνητα, να νιώθω ότι υπάρχει κίνηση, υπό οποιαδήποτε μορφή. Να ανακαλύπτω νέα μέρη, νέες μουσικές, νέους ήχους, να προσπαθώ κάθε μέρα να με γεμίζω και να «γουστάρω». Να βγω με φίλους, να βγω μόνος, να νιώσω πως ρολάρει το πράγμα, γενικά. Δεν αντέχω την στασιμότητα και την παθητικότητα, η ταχύτητα είναι ανάγκη, καλώς ή κακώς.

Στο σπίτι δεν έπαιζε και πολύ μουσική, για να πω την αλήθεια. Ήταν περισσότερο «προσωπικό» το ψάξιμο του τι θα ακούσω. Κυρίως ροκ άκουγα μικρός, αλλά πέρασα από αρκετά ρεύματα. Πλέον ακούω περισσότερο ό,τι μου βγάζει πιο πολύ ωμότητα και πραγματικότητα.

IMG_6674

Δεν προέρχομαι από μουσική οικογένεια, ούτε έμαθα μικρός κάποιο μουσικό όργανο δυστυχώς. Ξεκίνησα να ασχολούμαι στα 14 μου περίπου, με επιρροή απ’ τον ήχο των Στέρεο Νόβα που τότε είχε φτάσει για πρώτη φορά στα αφτιά μου και τρελάθηκα. Άρχισα να την ψάχνω, το έλιωνα θυμάμαι, κυριολεκτικά. Απ’ το μηδέν, χωρίς κανέναν δίπλα, το να μάθεις και να βγάζεις τη μουσική από μέσα σου, σου δίνει ίσως το καλύτερο συναίσθημα στο τέλος.
Λίγο αργότερα, με έπιασα να σιγοτραγουδάω το πρώτο μου κουπλέ, από ανάγκη ίσως, και κάπως έτσι άρχισε να παίρνει μορφή η περσόνα UnknownArtist.

https://soundcloud.com/unknownartist-u-a/teleutaia-unknownartist

Ο πρώτος δίσκος που αγόρασα, ήταν το Have a nice day των Bon Jovi, όταν είχε πρωτοβγει. Μου άρεσε πολύ το εξώφυλλο, και μπορώ να πω ότι ούτε ο δίσκος με απογοήτευσε για τα τότε δεδομένα. Ο δίσκος που αναμφισβήτητα με έχει σημαδέψει ήταν το Ντισκολάτα των Στέρεο Νόβα. Κυρίως λόγω του vibe κυρίως που μου πέρασε. Άκουγα κάθε κομμάτι και αυτόματα δημιουργούσα τόσες εικόνες, τόσες σκέψεις, ώσπου όλη αυτή η δυναμική με ώθησε στο να ξεκινήσω να ασχολούμαι κι εγώ με τη μουσική. Και ακόμα και σήμερα, όποτε ακούω Στέρεο Νόβα είναι σαν να μπαίνω στην πρίζα. Όλο αυτό, αυτή η αντίδραση δηλαδή, με στιγμάτισε, και είναι από τα ομορφότερα συναισθήματα που έχω νιώσει.

Ποιοι είναι οι «ήρωές» σου;
Όποιος μάχεται καθημερινά για να ανακαλύψει τον εαυτό του, να τον αποδεχτεί και να νιώσει ευτυχισμένος.

IMG_6658 IMG_6736

Πες μου μερικά πράγματα για τα τη μουσική σου και τα βίντεο που φτιάχνεις.
Ξέρω ’γω, προσπαθούμε να καλύψουμε ανασφάλειες, χαχα. Είναι ανάγκη, και η ανάγκη έχει πάρα πολύ δύναμη. Ξεκίνησα απ’ το 2008-9 περίπου, και έκτοτε ασχολούμαι με μουσική παραγωγή, στίχους, ερμηνεία, ηχοληψία/μίξη και γενικά προσπαθώ όσο μπορώ να κρατάω το diy στοιχείο και να φτιάχνω μόνος μου εξ ολοκλήρου τη δουλειά μου. Σίγουρα υπάρχουν και συνεργασίες με σκοπό την δημιουργία κάτι καλύτερου, ενός νέου ήχου, αποτέλεσμα από την ένωση διαφορετικών μουσικών κατευθύνσεων. Το όλο θέμα είναι να εκφράζεσαι ελεύθερα, να αφήσεις τον εαυτό σου να σπάσει, να γελάσει, να  καυλαντίσει απλά.
Πρόσφατα, κυκλοφόρησα επίσης ένα κομμάτι σε βίντεο, το οποίο επιμελήθηκα ο ίδιος,το «Τι έγινε χθες» σε παραγωγή του SomehowArt. Η αλήθεια είναι ότι τον Απρίλιο του 2014 που έγινε το κομμάτι και θέλησα και να οπτικοποιηθεί, είχα την όλη αισθητική στο μυαλό μου και είπα θα το κάνω εγώ. Δεν ήξερα τίποτα από βίντεο/μοντάζ κτλ. Με τη βοήθεια δύο φίλων γυρίσαμε πάρα πολλά πλάνα, και μετά από άπειρες ώρες στο Ίντερνετ και στο πρόγραμμα, έμαθα τα βασικά και άρχισα να δουλεύω. Με τη στήριξη κάποιων ατόμων, αμέτρητων ωρών δουλειάς και με πολλούς πονοκεφάλους, έπειτα από ένα χρόνο κατάφερα να βγάλω το βίντεο. Το σίγουρο είναι ότι θα κάνω καιρό να ξανασχοληθώ με μοντάζ, χαχα.

Πώς γράφεις μουσική;
Δεν υπάρχει ούτε τρόπος, ούτε κάποια γραμμή. Βγαίνει μόνο του. Με το ζόρι δεν γίνεται τίποτα.

IMG_6704

Έχεις κυκλοφορήσει κάτι;
Έχω κυκλοφορήσει 3 δουλειές, με τελευταία το δίσκο «π» που βγήκε πέρυσι. Επίσης αρκετά σκόρπια κομμάτια καθώς και το «Τι έγινε χθες»
Αυτόν τον καιρό δουλεύω την επόμενη δουλειά μου, σε τελείως άλλο ύφος και αισθητική, όπου ενώνονται πάρα πολλά διαφορετικά μουσικά ρεύματα.

Πού μπορεί να ακούσει κάποιος τη δουλειά σου;
Κατά βάση στο YouTube, και στο κανάλι μου, όπου ανεβάζω τις τελευταίες δουλειές μου : youtube.com/ UnknownArtistUA καθώς επίσης, και στο soundcloud μου  soundcloud.com/unknownartist-u-a

Ποια θα ήταν η ιδανική συνέχεια για σένα;
Να μπορέσω να ολοκληρώσω τα σχέδια μου και να συνεχίσω να δημιουργώ, για μένα.
Είτε αυτό λέγεται μουσική, είτε οτιδήποτε άλλο.

Τι θα θεωρούσες «επιτυχία»;
Την πραγματοποίηση των παραπάνω.

Πώς είναι να ζεις και να δημιουργείς στη Θεσσαλονίκη; Πιστεύεις ότι κάποιος που ζει στην Αθήνα έχει πιο πολλές ευκαιρίες;
Το όλο θέμα χρειάζεται εκτός των άλλων, τύχη σίγουρα, να σαι την κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο μέρος, με τον κατάλληλο άνθρωπο, αλλά δεν θεωρώ ότι κάποιος έχει πιο πολλές ευκαιρίες λόγω πόλης.  Ίσως εφήμερα, για κάποια συναυλία/προβολή γενικότερα, αλλά σε βάθος χρόνου, μετράει μόνο αυτό που βγάζεις. Θέλω να πω ότι το κοινό και γενικά το πόσο θα φανεί κάποιος, δεν επηρεάζει την δημιουργικότητα του ή το αποτέλεσμα. Οι ευκαιρίες και η προβολή θα έρθουν αργά ή γρήγορα αν πραγματικά αξίζει κάτι και έχει δυναμική. Και θεωρώ ότι όσο χρόνο κάνει αυτό το κάτι να ανέβει, τόσο διαρκεί και η πτώση.
Μου αρέσει η «βρωμιά» και το mood που βγάζει, η μουσική της, οι δρόμοι και τα στενά της.
Σιχαίνομαι τη μιζέρια, την αποχαύνωση, την αδιαφορία, την άγνοια, και κάθε μορφή φασισμού και ρατσιστικών συμπεριφορών.

IMG_6606-2

Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι να πάψω να ελπίζω και να χάσω αυτήν την καύλα γενικά. Γιατί αυτή η καύλα, για δημιουργία, για ρίσκο, για ευτυχία, για ολοκλήρωση, για ζωή γενικότερα είναι που σου δίνει και δύναμη να συνεχίζεις κάθε μέρα και να στοχεύεις.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σου;
Να ολοκληρώσω κάποια projects, να δουλέψω περισσότερο στο νέο δίσκο, να περάσω κάνα μάθημα στη σχολή, να να να. Θα δείξει, υγεία και εδώ είμαστε.

Facebook: www.facebook.com/thomas.ua
Youtube: www.youtube.com/user/UnknownArtistUA
Soundcloud: soundcloud.com/unknownartist-u-a

Κείμενο: M.Hulot
Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag