Ο Θοδωρής, ο Γιώργος, ο Κώστας και ο Φοίβος αποτελούν τους Amantes Amentes, μία ανερχόμενη ροκ μπάντα, η οποία έγινε γνωστή από το πρώτο της single «Και αν χαθώ». Κάργα ελληνική, κάργα αρρενωπή και έτοιμη για όλα μιλάει για

Πώς καταλήξατε στο όνομα Amantes Amentes;
Θ:
Η ονομασία προέκυψε όταν ένα βράδυ στο σπίτι μου ψάχναμε λατινικά ονόματα και φράσεις με ένα φίλο μου, το Γιώργο, για να πάρουμε ιδέες. Από την αρχή ήθελα ένα δισύλλαβο όνομα, που να έχει ένα νόημα για εμάς και να είναι αξιομνημόνευτο. Μόλις το πρότεινα, άρεσε πολύ στα παιδιά η ετυμολογία της φράσης και τελικά το κρατήσαμε.

Είναι κανείς από εσάς όντως «ερωτευμένος τρελός»;
Θ:
Εγώ προσωπικά δεν ξέρω αν είμαι ερωτευμένος και τρελός όπως το θέτεις. Eίμαι σίγουρα όμως «ερωτευμένος» με τον κρυφό και φανερό έρωτα του ανθρώπου για τη ζωή και τον έρωτα γενικότερα. Γι’ αυτό και αισθάνομαι το Amantes Amentes περισσότερο. Την τρέλα την έχουμε έτσι και αλλιώς!
Κ:
Η αλήθεια είναι πως όλοι μας κουβαλάμε μια τρέλα, με την καλή έννοια φυσικά. Για εμένα ο έρωτας είναι μια πηγή τρέλας και έμπνευσης ταυτόχρονα. Όταν ερωτεύομαι νιώθω πως μπορώ να κάνω το αδύνατο δυνατό.
Γ:
Μία δόση τρέλας και έρωτα είναι συστατικά που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο. Δε νοείται άνθρωπος που να μην είναι ερωτευμένος με κάτι, να μην γουστάρει κάτι και το πόση δόση τρέλας έχει, σηματοδοτεί το πόσο θα κυνηγήσει αυτό που γουστάρει.
Φ:
Εγώ μπορώ να δηλώσω σίγουρα σχιζοφρενής και ερωτευμένος με τη μουσική και κάθε μορφή έκφρασής της.

Amantes Amentes 05

Τι είναι αυτό που σας κάνει να ερωτεύεστε μία κοπέλα;
Θ:
Η ειλικρίνειά της απέναντί μου και ο εαυτός της. Αν είναι από την αρχή αληθινή και με γεμίζει σαν άνθρωπος τότε ποτέ δεν ξέρεις.
Κ:
Το γεγονός ότι η τρέλα μιας γυναίκας συμβαδίζει με την τρέλα μου.
Γ:
Το να καταλαβαίνεις ότι σε γεμίζει σαν άνθρωπο.
Φ:
Το να μπορεί να γελάει με το χιούμορ μου, το οποίο γενικά δεν αρέσει ούτε σε εμένα.

Υπάρχουν στιγμές τις οποίες δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε live ή σε πρόβα σας;
Θ:
Σε Live ακόμα δε θα το έλεγα. Σε πρόβα αποσυντονίζομαι όταν κάποιο μέλος δεν έχει μελετήσει σωστά πριν έρθε,ι γιατί αυτό προκαλεί εκνευρισμό, όχι μόνο σε εμένα, αλλά γενικότερα. Για αυτό θεωρώ, βάζοντας και τον εαυτό μου, μέσα ότι θα πρέπει σε μία πρόβα να είσαι 100% προετοιμασμένος, γιατί άλλωστε μία πρόβα είναι ίσως αντικατοπτρισμός της live εμφάνισης και αν δεν επαλειφθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στις πρόβες, τότε θα υπάρχουν και στα live.
Κ:
Έχουν υπάρξει στιγμές που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Είναι ανθρώπινο. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει στα live γιατί επιβάλλεται να είσαι προετοιμασμένος.
Γ:
Το θέμα είναι να προετοιμάζεσαι σωστά. Οι πρόβες σε προετοιμάζουν για τα live και η προσωπική δουλεία για τις πρόβες. Αν δουλεύει κάποιος με αυτή την σειρά θα μπορεί να ανταπεξέλθει και στα δυο.
Φ:
Ο κάθε ένας από εμάς έχει το δικό του βεβαρυμμένο πρόγραμμα στη ζωή του. Αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με τη μουσική και τις υποχρεώσεις προς εμάς και τη  μπάντα, πάντα κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να μη συμβαίνει αυτό γιατί και η εναρμονισμένη συμβίωση ανθρώπων ξεκινάει όπως πολλά άλλα, όπως το σεβασμό και την υπευθυνότητα.

Στη συζήτησή μας, μου αναφέρατε πως έχετε μία γεμάτη καθημερινότητα. Πώς καταφέρνετε να τα προλαβαίνετε όλα;
Θ:
Για εμένα είναι ανάλογα με το πώς θα ξυπνήσω. Άμα ξυπνήσω στραβά , στραβά θα πάει και η μέρα μου. Άλλωστε, τη διάθεσή μας εμείς την ορίζουμε. Οπότε, αν έχεις όρεξη και σου αρέσει αυτό που κάνεις ή αντιμετωπίσεις ψύχραιμα μια κατάσταση που δεν σε ευχαριστεί ιδιαίτερα, όλα γίνονται.
Κ:
Δεν υπάρχει κάτι που κάνω με το ζόρι. Ότι κάνω το κάνω με ευχαρίστηση και πάντα βρίσκω χρόνο να αφιερώσω σε πράγματα που με γεμίζουν.
Γ:
Οι πολλοί καφέδες βοηθάνε.
Φ:
Με θυσίες, μεράκι και καλή διάθεση από όλους! Σίγουρα όλοι μας θέλουμε πράγματα για τη ζωή μας, την προσωπική ή όχι. Όμως το να βάζεις στόχους και να κάνεις κάτι που σε γεμίζει, όσο και να σε πάει πίσω σε αυτούς τους τομείς, δεν μπορείς να πεις ότι δεν το απολαμβάνεις. Και όσο οι άνθρωποι που συνεργάζεσαι και πορεύεσαι δε σου κάνουν τη ζωή δύσκολη, τότε μόνο θετικά πράγματα συμβαίνουν.

Amantes Amentes 02 Amantes Amentes 01

Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας σαν Amantes Amentes;
Α:
Αυτή τη στιγμή το πλάνο έχει να κάνει αποκλειστικά με το δίσκο για τον οποίο  πρέπει να γραφτούν και να ηχογραφηθούν τα υπόλοιπα κομμάτια και ευελπιστούμε να είναι έτοιμος το φθινόπωρο του 2014. Επίσης μέσα στο Μάιο θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μας digital single με τίτλο «Μη ρωτάς» από την Final Touch σε μουσική του Γιώργου και στίχους του Θοδωρή. Τέλος, κανονίζουμε live εμφανίσεις σε κάποια φεστιβάλ που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ποιο είναι το στοιχείο το οποίο σας ενώνει περισσότερο σαν μπάντα;
Α:
Το γεγονός ότι είμαστε φίλοι πρώτα από όλα. Αυτό βοηθάει  στο να μην αντιμετωπίζεις τον άλλο σαν συνεργάτη σου απλά, αλλά σαν παρέα σου. Αυτό ενώνει την μπάντα και τροφοδοτεί την όρεξη σου για να παίζεις μουσική με τον άλλον.

8. Πως θα αντιδρούσατε αν έμπαινε γυναίκα στη μέση;
Θ:
Στη μέση εγώ δεν έχω πρόβλημα, δεξιά μου να μην είναι μόνο γιατί δεν βολεύομαι.
Κ:
Θα ήταν ότι καλύτερο για όλους πιστεύω!!! (γέλια)
Γ:
Θα την έκανα στην άκρη..
Φ:
Ανάλογα τις προτιμήσεις της γυναίκας, γενικές και ειδικές, μπορεί να εξελισσόταν η βραδιά σε ομαδική θεραπεία αγάπης…

Μετά από αυτό το επαγγελματικό ξεκίνημα πώς εξελίσσεται η ερωτική σας ζωή; Έχετε groupies;
Θ:
Έχουμε; Δεν ξέρω, μάλλον έχουμε. Πάντως τα αιτήματα φιλίας στο facebook αυξήθηκαν. Με την ηλικία έχουμε ένα θεματάκι, αλλά εμένα προσωπικά δεν με χαλάει!
Κ:
Είμαστε σοβαρά παιδιά εμείς δεν έχουμε σχέση με τέτοια πράγματα.
Γ:
Εμείς όλοι είμαστε ήρεμοι στην κανονική ζωή μας. Μόνο ο Θοδωρής πρέπει να κυκλοφορεί συνέχεια με γυαλιά και κουκούλα για να μην τον πιάσουν τα πλήθη.
Φ:
Η μητέρα μου μπορώ να πω ότι με στηρίζει πολύ στις αποφάσεις μου αν μετράει αυτό!

Amantes Amentes 03 Amantes Amentes 04

Ποια θα ήταν η πρώτη ατάκα που θα λέγατε σε κοπέλα για να την προσεγγίσετε;
Θ:
«Ε λοιπόν ήρθε η μέρα που σου μίλησα».
Κ:
«Στοίχημα ότι μπορώ να σε φιλήσω χωρίς να αγγίξω τα χείλη σου… κρίμα, έχασα.»
Γ:
Είσαι αλλεργική στο χλωροφόρμιο;
Φ:
Θες να τα πούμε αφού πιούμε καφέ σπίτι μου; Αν δε σου αρέσει, ντύνεσαι και φεύγεις!!!

Έχετε φάει ποτέ χυλόπιτα;
Θ:
Έχω φάει χυλόπιτα και εγώ σαν παιδί και μπορώ να πω ότι το αντιμετώπισα πολύ ψύχραιμα… Κλείστηκα για το υπόλοιπο της ημέρας στο μπάνιο σε εμβρυακή στάση ακούγοντας το άσμα «Κατάθεση ψυχής». Ειδικά στο ρεφρέν «Εγώ κατάθεση ψυχής κι εσύ ταξίδι αναψυχής», το τηλέφωνο του μπάνιου έκανε βόλτες.
Κ:
Με ένα μπουκάλι Johnny.
Γ:
Ναι. Με coca cola.
Φ:
Νομίζω ότι μάλλον η ατάκα μου θέλει λίγη δουλειά ακόμα, μιας και ο αριθμός χυλόπιτας έχει φτάσει τα νούμερα 3 ψηφίων. Παρά ταύτα, ο ψυχολόγος μου λέει ότι ακόμα το έχω για one-night stand, εάν η άλλη έχει υποστεί λοβοτομή, οπότε ακόμα έχω ελπίδες!!

Θα γράφατε κάποιο κομμάτι μόνο για τα χρήματα;
Θ:
Δεν ξέρω προς το παρόν για να απαντήσω. Είμαι περισσότερο της άποψης ότι πρώτα πρέπει να το κάνεις για την τέχνη και μετά για τα λεφτά. Τώρα από εκεί και πέρα αν παρουσιαζόταν μια τέτοια περίπτωση θα έπαιρνα την απόφαση μετά από ώριμη σκέψη και αφού θα είχα αναλύσει όλα τα δεδομένα.
Κ:
Δεν νομίζω να το έκανα. Σκοπός της μουσικής και γενικότερα της τέχνης πέρα από την ψυχαγωγία είναι η πολιτιστική διαπαιδαγώγηση. Θεωρώ πώς όποιος ασχολείται με την τέχνη, θα πρέπει να δίνει βάση καθαρά εκεί και όχι στα χρήματα.
Γ:
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι πρέπει κάποιος να βλέπει τη μουσική σαν βιοποριστικό μέσο, αλλά σαν μέσο ψυχαγωγίας και προσωπικής έκφρασης. Οπότε νομίζω ότι δεν θα μπορούσα εύκολα να το κάνω γιατί έτσι θα κοβόταν το κομμάτι της προσωπικής έκφρασης που άλλωστε είναι και ο λόγος για να παίζει κάποιος μουσική.
Φ:
Σίγουρα δεν παίζουμε μουσική για τα λεφτά. Αν θέλαμε λεφτά, πολύ απλά θα είχαμε αποφασίσει από μικροί ότι μέλλον έχει μόνο ο ελεύθερος επαγγελματίας της Συγγρού και των νεκροταφείων! Βέβαια αν εξασφάλιζε το μέλλον του κατοικίδιού μου, τότε θα είχα δεύτερες σκέψεις!!

ΦΑΚΕΛΩΜΑ

Θοδωρής Κέπας – Τραγουδιστής

Background: Τραγουδούσε μέχρι πρότεινος σε τοπικές μπάντες. Επαγγελματικό του ντεμπούτο είναι οι Amantes Amentes.
Σπουδές: Τελειόφοιτος του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης στο ΤΕΙ Αθήνας.
Ηλικία: 23
Τρία πράγματα που γουστάρει: Grunge, σεξ και ρούμι.
Τι κοιτάει σε μία γυναίκα: Βλέμμα, στήθος
Τι αποτελεί ένα καλό κρεβάτι γι’ αυτόν: Σωστές αναπνοές, kinky διάθεση.

Κώστας Μπερτόλης – Κιθαρίστας / Ψυχολόγος

Background: Έπαιζε κιθάρα σε τοπικές μπάντες, με επαγγελματικό ξεκίνημα τους Amantes Amentes.
Σπουδές: Φοιτητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Ηλικία: 20
Τρία πράγματα που γουστάρει: Σεξ, μπουγάτσα και φραπέ.
Τι κοιτάει σε μία γυναίκα: Το βλέμμα.
Τι αποτελεί ένα καλό κρεβάτι γι’ αυτόν: Καλό φαΐ πριν το σεξ, ξύλο, καλό φαΐ μετά το σεξ.

Γιώργος Καψάλης: Μπασίστας

Background: Παίζει μπάσο 10 χρόνια. Το επαγγελματικό του ντεμπούτο ξεκίνησε το 2010 που μπήκε ως μπασίστας στους Trendy Hooliguns.
Σπουδές: Τελειόφοιτος στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, τμήμα Φιλολογίας.
Ηλικία: 23
Τρία πράγματα που γουστάρει: Καρό πουκάμισα, ρούμι και funk.
Τι κοιτάει σε μία γυναίκα: Το χαμόγελό της και την κίνησή της στο χώρο.
Τι αποτελεί ένα καλό κρεβάτι γι αυτόν: Μαύρα σεντόνια.

Φοίβος Ανδριόπουλος – Drummer

Background: Ασχολείται με τα drums από το 2006. Το επαγγελματικό του ντεμπούτο ξεκίνησε το 2007. Σήμερα είναι μέλος των Trendy Hooliguns, 3 Fold Pain, Underworld Dreams και σε αρκετές ακόμα μπάντες.
Σπουδές: Είναι απόφοιτος του MMS ( Modern Music School).
Ηλικία: 25
Τρία πράγματα που γουστάρει: Πίτσα, βότκα και σεξ.
Τι κοιτάει σε μία γυναίκα: Πρόσωπο, καμπύλες και κίνηση.
Τι αποτελεί ένα καλό κρεβάτι γι αυτόν: Φαγητό, σκοτάδι, δεμένα μάτια, κεριά και kinky ατμόσφαιρα.

Οι Amantes Amentes δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2012 από το Θοδωρή Κέπα και Κώστα Μπερτόλη με αφορμή ένα LIVE.

Το όνομα τους προέρχεται από μια λατινική φράση που σημαίνει «οι ερωτευμένοι είναι τρελοί» . (πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Ρωμαίο κωμωδιογράφο Τερέντιο, 185-159 π.Χ.)

Η μουσική τους κινείται σε ελληνικούς rock ρυθμούς με στοιχεία επίσης από funk και reggae.

Μέχρι σήμερα οι Amantes Amentes έχουν εμφανιστεί σε διάφορα σημεία της Αθήνας και σε γνωστές μουσικές σκηνές όπως ο Σταυρός του Νότου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το δικό τους κοινό, που τους ακολουθεί σε κάθε τους live!

Αυτή την περίοδο είναι αφοσιωμένοι στη δημιουργία του πρώτου τους προσωπικού άλμπουμ στο οποίο θα έχουν συμμετοχές από μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

https://www.facebook.com/amantesamentesofficial

Συνέντευξη: Άννα-Μαρία Μοίρα
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος