IMG_0227

Οι Gioumourtzina είναι μια μπάντα που βαδίζει στα σκοτεινά μονοπάτια της electronica, techno και new wave. Οι Gioumourtzina είναι ο Ανέστης, ο Γιάννης και ο Νίκος. Ο Ανέστης γνώρισε τον Γιάννη τον Απρίλη του 2014. Όταν τον είδε, έπαθε πλάκα και είπε από μέσα του «τι κορμοστασιά, τι τακτ». Ο Γιάννης θυμάται να τον συναντά για πρώτη φορά σε ένα καφέ της πλατείας Αριστοτέλους ένα ζεστό ανοιξιάτικο μεσημέρι. Τον θυμάται να μιλάει πολύ και να έχει μαζί του τη σκύλα του την Μία. Στην πραγματική εκδοχή της ιστορίας, γνωρίστηκαν μέσω ενός κοινού γνωστού. Μπορεί τα μουσικά τους ακούσματα να μην συμβάδιζαν απόλυτα, όμως τώρα, το γλυκό τους έχει δέσει και μαζί και με τον Νίκο ετοιμάζονται για το live τους στο Plissken.

Ξεκινήσατε από δυο μέλη και είστε τρία τώρα. Πόσο πιο εύκολο ή δύσκολο είναι να υπάρχουν λίγα μέλη σε μια μπάντα;
Ανέστης: Το να είσαι δύο άτομα μπάντα είναι καλό και βολικό. Παίζεις παντού. Είναι πιο mobile κατάσταση. Τα πολλά άτομα σε μια μπάντα σαν και εμάς, μας κάνουν ίσως πιο «μπάντα» στα μάτια του κόσμου.
Γιάννης: Η αλήθεια είναι πως ξεκινήσαμε με σκοπό να δημιουργήσουμε μια full μπάντα παίζοντας ιδέες που ήδη είχε ετοιμάσει ο Ανέστης. Ήταν μια επίπονη διαδικασία αναζήτησης μελών μιας και όλοι έρχονταν για έναν πρώτο καφέ γνωριμίας κι έπειτα εξαφανίζονταν. Μετά από τόση καφεΐνη, αποφασίσαμε πως έπρεπε να δημιουργήσουμε κάτι πιο ευέλικτο αφού υπήρχε χημεία και δεν είχαμε χρόνο για χάσιμο. Στην πορεία ήρθε και ο Νίκος οπότε όλα τέλεια. Όσο λιγότεροι, τόσο το καλύτερο.

IMG_0249IMG_0245 IMG_0241

Η μουσική σας είναι post-electronica-shoegaze. Πώς είναι αυτή η σκηνή στην Ελλάδα;
Ανέστης: Καταρχάς σε ευχαριστώ που μας χαρακτηρίζεις έτσι, αν και θεωρώ ότι παίζουμε πολύ πιο σκοτεινά από αυτά τα είδη. Η αλήθεια είναι ότι πλέον όλοι γράφουν μουσική. Αν κατεβάσεις το Ableton, θα ανήκεις και εσύ σε αυτή τη σκηνή.
Γιάννης: Προσωπικά, δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες. Αυτό μας βγήκε αυθόρμητα κι αυτό είναι. Τόσο απλά. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η χρονική περίοδος που γράψαμε τα κομμάτια. Δεν ήμασταν και στα καλύτερά μας, οπότε αυτό έχει περάσει αυτόματα στη μουσική και στους στίχους μας.

Ποιες αντίστοιχες μπάντες σας αρέσουν στη εγχώρια αλλά και ξένη μουσική σκηνή;
Ανέστης: Από Ελλάδα ξεχωρίζω τους TENDTS, με τους οποίους κάνουμε παρέα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα παίξουμε μαζί στο Plissken -δεν χαιρόμαστε βέβαια που θα λείπουμε την ημέρα τους, θα έπεφτε πολύ στραγάλι. Επίσης μας αρέσουν πολύ οι The Rattler Proxy, Esoteric Sob, Ben Frost, Tycho, Arca και η λίστα δεν έχει τελειωμό.
Γιάννης: Tendts σίγουρα. Είναι και καλά παιδιά και όμορφα.
Ανέστης: Και κοντά!

IMG_0219IMG_0195 IMG_0192 IMG_0189

Τι σας εμπνέει στη μουσική σας;
Ανέστης: Συνήθως το μίσος που νιώθω για την ανθρώπινη απραξία. Κλισέ. Ξέρω.
Γιάννης: Οτιδήποτε μπορεί να είναι πηγή έμπνευσης. Ένα βιβλίο ή ακόμη και μία εικόνα σε ένα αστικό λεωφορείο ή ένας καυγάς στο δρόμο.

Πώς είναι να είσαι μουσικός στη Θεσσαλονίκη; Είναι πιο χαλαρά ή πιο αγχωτικά;
Ανέστης: Σε σύγκριση με την Αθήνα είναι πολύ πιο χαλαρά. Είναι μικρότερες οι αποστάσεις και λιγότερα τα έξοδα.
Γιάννης: Παντού στην Ελλάδα το ίδιο μου φαίνεται. Σίγουρα στην Αθήνα όμως η ζωή έχει πιο γρήγορους ρυθμούς

Επιβιώνετε καθαρά από τη μουσική;
Ανέστης: Εσύ επιβιώνεις καθαρά από την αρθρογραφία;
Γιάννης: Ναι, ασφαλώς. Απλά αναγκάστηκα να απολύσω τον κηπουρό μου στη βίλα μου στο Πανόραμα. Δε μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή.

Τι ετοιμάζετε μουσικά αυτή την περίοδο;
Ετοιμάζουμε συναυλίες, καινούρια κομμάτια και μίξεις για το δίσκο.

Φέτος θα σας ακούσουμε στο Plissken. Πώς νιώθετε για αυτό που έρχεται;
Ανέστης: Θα παίξουμε δίπλα σε καλλιτέχνες που -μέχρι τώρα- έβλεπα μόνο σε περιοδικά. Νιώθω υπέροχα και ελπίζω να προλάβω τον Squarepusher.
Γιάννης: Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις να αναγνωρίζονται οι κόποι ενός χρόνου. Μας τιμά η πρόσκληση σε ένα τόσο μεγάλο φεστιβάλ.

IMG_0186IMG_0218

Τι ονειρεύεστε για την μπάντα σας; Πού ονειρεύεστε να παίξετε;
Ανέστης: Ονειρεύομαι να παίξω στην Ιαπωνία. Ελπίζω να το καταφέρουμε.
Γιάννης: Θα ήθελα να παίξουμε κάποια στιγμή στο εξωτερικό, αφού όμως πρώτα κάνουμε ένα μίνι τουρ στα χωριά μας.

https://youtu.be/ziP0KW7nPME

Οι Gioumourtzina εμφανίζονται στο Plissken Festival την Παρασκευή 5.6 στο Tunnel.