mistirion

Ο Κωνσταντίνος Τίκης και ο Γιώργος Έξαρχος ασχολούνται με τη χορευτική μουσική εδώ και χρόνια. Φτιάχνουν χορευτικούς ήχους, παίζουν μουσική σε κλαμπ, εμφανίζονται σε φεστιβάλ και ως 9West είναι από τις πολύ γνωστές μορφές της ηλεκτρονικής σκηνής της Ελλάδας. Το πρώτο τους άλμπουμ που κυκλοφορεί αύριο από την Klik Records είναι ένας τέκνο δίσκος [οι ίδιοι τον χαρακτηρίζουν dark romance] που σε γυρίζει στις παλιές καλές μέρες, τότε που η εποχή ήταν πιο ανέμελη και οι άνθρωποι διασκέδαζαν με λιγότερες σκοτούρες. Το Heart Shaped Moon μπορεί να μην αρκεί να τις ξεπεράσεις, αλλά μπορεί να σε κάνει να τις ξεχάσεις έστω και για λίγο. Κι αυτή είναι η ιστορία του:

Γ. Ήταν Χριστούγεννα του ’86 όταν η νονά μου έφερε το πρώτο μου πλήκτρο. Ήταν το μισό μέγεθος, αλλά ήταν αρκετό για να καταλάβω ότι η μουσική θα γινόταν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν rock & metal. Πάντα στο δωμάτιο μου υπήρχε το δυνατότερο ηχοσύστημα, οι αφίσες και κάποιο μουσικό όργανο.

Κ. Η πρώτη μου επαφή με την μουσική ήταν κάπου κοντά στα 9. Αισθάνομαι τυχερός, γιατί η οικογένεια μου έτρεφε πάντα μια ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική, σε διαφορετικά στιλ, από ρεμπέτικα μέχρι μοντέρνα ξένη μουσική της εποχής. Ο πατέρας μου διέθετε μια απίστευτη συλλογή ξένης κυρίως μουσικής, τζαζ, χορευτικής και ποπ. Με μουσική κοιμόμουν, με μουσική διάβαζα, τα πάντα στην ζωή μου είχαν μουσική επένδυση. Μου άρεσε πάρα πολύ να βλέπω ταινίες με δυνατά soundtracks όπως το Τainspotting που οι UNDERWORLD έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και μου ξύπνησαν τα ηλεκτρονικά μου ένστικτα, ακριβώς επειδή υπήρχε έντονο το στοιχείο του ρυθμού. Πιστεύω πως δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω πολλά από τα προβλήματα που κατά καιρούς μου έχουν παρουσιαστεί, αν δεν ταξίδευα με τα ακουστικά στο δικό μου μικρόκοσμο. Η πρώτη μουσική που θυμάμαι ήταν experimental. Κοπανούσα τα πάντα μέσα στο σπίτι, δίνοντας ρυθμό στον χώρο. Κάποιες άλλες φορές παιχνίδι μου ήταν να γρατζουνάω τους δίσκους στo pick up με ό,τι συνέπειες είχε αυτό (χαλασμένα βινύλια κραξίματα κλπ).

promo5

Προλάβαμε μια καλή εποχή όσον αφορά τη μουσική. Από το δημοτικό κιόλας φτιάχναμε ορχήστρες, κάθε τόσο συμμετείχαμε σε καλλιτεχνικές βραδιές. Υπήρχε ένας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ μας, θυμάμαι, η χρονιά ξεκινούσε κι όλοι σκεφτόμασταν και προετοιμαζόμασταν για τη συναυλία που θα κάναμε στο τέλος του σχολικού έτους! Ήμασταν όλοι πολύ ενεργοί, άλλοι σε χορωδίες κι άλλοι σε υπόγεια studios. Τα πρώτα κομμάτια μας γράφτηκαν κάπου στο 1995. Τότε με κιθάρα στην πλάτη γυρνούσαμε από στούντιο σε στούντιο με φίλους και μοιραζόμασταν το ίδιο όνειρο. Έπειτα κάπου το ’98 ήρθαν τα μουσικά προγράμματα και οι κάρτες ήχου με midi. Σιγά-σιγά άρχισαν και οι πρώτες κυκλοφορίες, γύρω στο 2001.

Γ. Είμαι σχεδιαστής εσωτερικών χώρων με εξειδίκευση στην επεξεργασία ξυλείας. Είχα την τύχη να «κλέψω» την τέχνη από τούς καλύτερους και πλέον είναι ανάγκη για μένα να δίνω ύπαρξη στις κατασκευές μου.Ιδιαίτερα όταν παράγουν ήχο.

Κ. Είμαι ανήσυχος τύπος και η τέχνη με γοητεύει, είναι η αφορμή για να αντιλαμβάνομαι την ζωή. Παρακολουθώ συστηματικά εκθέσεις, παραστάσεις και ό,τι συμβαίνει στους χώρους της τέχνης και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ασχοληθώ πιο ενεργά με αυτήν. Τα τελευταία έξι χρόνια έχω διοργάνωση μια από τις καινοτόμες πλατφόρμες τέχνης, το «ART IS HARD» ένα Φεστιβάλ με το οποίο ταξίδεψαν μαζί μου διεθνείς και εγχώριοι καλλιτέχνες σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από αυτή την ενασχόληση ανακαλύπτω στοιχεία του εαυτού μου και μου δίνει τροφή για έμπνευση, για να προσεγγίζω την καθημερινότητα αλλιώς.

Η μουσική είναι το μέσον να εκφράσεις και να εκφραστείς, προϋποθέτει αγάπη και αφοσίωση. Ποτέ δεν αποσκοπούσαμε μέσα από την μουσική μας να βγάλουμε χρήματα, το κάνουμε καθαρά και μόνο για την πάρτη μας και γιατί μας αρέσει να μοιραζόμαστε τους ήχους που δημιουργούμε με τον κόσμο.

promo6

Όπως όλοι οι τομείς που έχουν πληγεί από την κρίση, έτσι και ο χώρος της μουσικής βιώνει τις συνέπειες της, παρόλα αυτά η μουσική θα συνοδεύει πάντα την ζωή μας και θα αντέξει μαζί με μας. Οι άνθρωποι που πραγματικά αγαπάμε την μουσική δεν θα σταματήσουμε ποτέ να την υπηρετούμε, είμαστε καταδικασμένοι να συνθέτουμε με νότες την ύπαρξη μας.

Ο δίσκος ολοκληρώθηκε σταδιακά και διήρκησε 1.5 χρόνο. Το πρώτο και πιο δύσκολο στάδιο ήταν να καθορίσουμε τον ήχο και την χροιά που θα είχε, έπειτα να δημιουργήσουμε ένα «δεμένο» σύνολο κρουστών και ρυθμικών με το μπάσο. Το δεύτερο στάδιο ήταν η σύνθεση των ιδεών και οι ηχογραφήσεις των μουσικών οργάνων (κιθάρες – μπάσο), για να φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο, την μίξη.Θέλαμε το άλμπουμ μας να απορρέει συνοχή και να μην είναι απλά μια συλλογή κομματιών. Καθίσαμε κάτω και σχεδιάσαμε την θεματολογία. Διαμορφώσαμε την ατμόσφαιρα στο στούντιο μας έτσι, ώστε να εμπνευστούμε και να μας βγει η χροιά του ήχου. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήσαμε την ίδια ντράμσετ, κρατήσαμε μία γενική ρύθμιση στο μπάσο και κάποιους βασικούς ήχους σε όλο το άλμπουμ.

Μεγάλη επιρροή σίγουρα ήταν οι μπάντες των ’80ς και ’90s και ο τρόπος εργασίας αυτών μέσα στα στούντιο και εκτός. Υπάρχει τόση μουσική έμπνευση εκεί έξω που αν αρχίσουμε να ονομάζουμε τις επιρροές μας σίγουρα θα φτιάξουμε μια λίστα αποτελούμενη από όλη την σπουδαία μουσική του κόσμου. Μας επηρεάζει το οτιδήποτε!

Μετά από πολλά χρόνια συνεργασίας και δισκογραφίας στο εξωτερικό με αναγνωρισμένες εταιρίες της House σκηνής αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ μας με μια ελληνική δισκογραφική εταιρία, με αυτόν τον τρόπο θέλαμε να συνδράμουμε στην ελληνική ηλεκτρονική σκηνή. Παρακολουθούμε την «Κλικ» πολλά χρόνια και έχουμε αρκετούς δίσκους της εταιρείας, πιστεύουμε πως ο ήχος μας αντιπροσωπεύει την δισκογραφική και το profile της ταιριάζει απόλυτα με τον ήχο μας. Στείλαμε το ντέμο μας και η Klik απευθείας μας έστειλε το συμβόλαιο και φυσικά είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό.

Στην Ελλάδα (σχεδόν) όλοι μεγαλώσαμε με rock, metal, pop και ελληνική μουσική. Δεν υπήρχε το υπόβαθρο της μουσικής παιδείας, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αγγλία κ.τ.λ). Από τα ’90s, οπότε και έκανε την εμφάνιση της η ηλεκτρονική μουσική στην χώρα μας έχουν γίνει σίγουρα άλματα, το τριπάκι ήταν δυνατό και πολύς κόσμος ασχολήθηκε είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά με την μουσική. Νιώσαμε όλοι το κίνημα που άνθιζε. Πολλά παιδιά δημιούργησαν στούντιο, ασχολήθηκαν με την παραγωγή και τα clubs ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια. Πλέον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η ηλεκτρονική σκηνή της χώρας εκπροσωπείται επάξια σε όλα τα επίπεδα παγκοσμίως από παραγωγούς. Αρκετοί επίσης έχουν για βάση τους το Βερολίνο και από εκεί δίνουν μια διαφορετική νότα στην πρωτεύουσα -κατά πολλούς- του είδους.

promo2

Ποια θα ήταν μια ιδανική συνέχεια για μας; Να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό που ξέρουμε πολύ καλά να κάνουμε, να ξεπερνάμε τον εαυτό μας και να εξελισσόμαστε συνέχεια με τους ρυθμούς της εποχής. Να παράγουμε καλή ποιοτική μουσική και αυτή την θετική συνδιαλλαγή και την αρμόνια που βιώνουμε μεταξύ μας στο στούντιο να την εξωτερικεύουμε στην σκηνή.

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που τα συνδυάζει όλα, νιώθεις τον ρυθμό των ανθρώπων και τους ήχους του αστικού περιβάλλοντος, την ταχύτητα της. Αντιλαμβάνεσαι τις επιθυμίες των ανθρώπων και τι ζητούν από τη μουσική. Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, είναι η ίδια η πόλη πηγή έμπνευσης. Δεν σταματάμε να δημιουργούμε και προσπαθούμε να μεταδώσουμε αυτή την αισιοδοξία, για να μεταλλάσουμε αυτό το γκρίζο αστικό περιβάλλον. Δεν μας ενοχλεί κάτι ιδιαίτερα, απλώς θα επιθυμούσαμε τα κριτήρια για έναν μουσικό να βασίζονται ακριβώς σε αυτό που παράγει και σε τίποτα άλλο.

Δυστυχώς είναι εμφανώς λίγοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην πόλη μας που πιάνουν τον ρυθμό της εποχής. Εν μέρει οφείλεται στην κρίση που ήρθε να ισοπεδώσει κάθε τι νέο και καινοτόμο. Από την άλλη έχουν κατακλύσει τον χώρο τα web radio, με σύγχρονες μουσικές και αμεσότητα με τους ακροατές, μιας και είμαστε όλοι συνδεδεμένοι 24 ώρες το 24ωρο. Παρόλα αυτά αξίζει να επιβραβεύσουμε την όποια προσπάθεια κάνουν αυτές οι λίγες συχνότητες στην πόλη μας που κρατούν επίκαιρη την ηλεκτρονική μουσική.

Στο παρελθόν το κοινό ήταν πιο περιορισμένο, όμως τώρα το φάσμα διευρύνεται. Κάποτε ήμασταν μετρημένοι στα δάχτυλα όσοι δημιουργούσαμε ηλεκτρονική μουσική, τώρα βλέπουμε πως στοιχεία έχουν εισβάλει ακόμα και στο λαϊκό τραγούδι. Άρα, θα έλεγα απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που αφήνουν τον ρυθμό να ταξιδεύει την ζωή τους.

Σίγουρα δεν ειναι τυχαίο το όνομα του γκρουπ, μπορεί να είμαστε 2, ωστόσο το 9 είναι ένας αριθμός συμβολικός στην ζωή μας. Στην μουσική μας ακούς την εξομοίωση μιας 9μελούς μπάντας, αυτό είναι και η ηλεκτρονική μουσική, μια ψηφιακή εξομοίωση.

https://soundcloud.com/9west/9west-this-road-snippet-klik-records?in=9west/sets/heart-shaped-moon-album

Το Τesla Noise είναι πολύ διαφορετικό πρότζεκτ, η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη μας να παράγουμε διαφορετικό ήχο και να εξερευνήσουμε άλλες μεθόδους παραγωγής. Δεν θέλαμε να αλλάξουμε την ταυτότητα του ήχου των 9west γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει εξέλιξη. Η ονομασία εδώ έχει να κάνει με το ύφος της παραγωγής, πειραματικό, σε techno γραμμή, με παραμορφωμένα τύμπανα, όξινες υψηλές συχνότητες και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, μελωδία που θυμίζει τον ήχο του ηλεκτρισμού που παράγεται από ένα tesla coil.

Σαφώς μας έχει επηρεάσει και εμάς η κατάσταση και το εκφράζουμε με τους ήχους μας, η δύναμη της μουσικής είναι τεράστια. Με άλλοτε χαρούμενη μουσική και άλλες πάλι φορές με πιο σκοτεινή, πιο σκληρή, ανοίγουμε διάλογο με τις εξελίξεις. Η εποχή που διανύουμε είναι TECHNO.

promo3

Πολλές φορές όταν δεν έχεις να χάσεις κάτι, αφήνεσαι ολοκληρωτικά σε αυτό που αγαπάς άνευ όρων. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος αλλά είμαστε πλέον αισιόδοξοι που έχουμε θέσει υγιείς βάσεις για το μέλλον μας. Όταν αλλάζεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, τα πράγματα που βλέπεις αλλάζουν κι έτσι γεννιούνται καινούργιες και νέες αφορμές να πάμε παρακάτω.

Το άλμπουμ Heart Shaped Moon των 9West κυκλοφορεί από την Klik Records.

www.soundcloud.com/9west

http://www.dessous-recordings.com/artists/9west

http://www.klikrecords.gr/artist/9west/

http://www.residentadvisor.net/dj/9west

www.facebook.com/9westmusic

Eυχαριστoύμε το Bientot Wine για την φιλοξενία.