1000mods_DSC9117

Τα «χιλιομόδια» -όπως αποκαλούνται από τους μακροχρόνιους fans- είναι τέσσερα παιδιά που ξεκίνησαν στα δεκαπέντε τους να παίζουν μουσική με αυτοσχέδια όργανα και χαρτόκουτα. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ετοιμάζονται να ανέβουν στη σκηνή του Rockwave λίγο πριν τους Black Keys και να μας κάνουν να κουνηθούμε σε ένα ατέλειωτο mosh pit σαν να μην υπάρχει αύριο.

Βρήκαμε τον Λάμπρο και τον Δάνη στο Floral με καυτό ήλιο και ιδρωμένα μέτωπα. Ο Λάμπρος και ο Δάνης είναι οι «Αθηναίοι» της μπάντας αφού τα άλλα δύο μέλη έχουν βάση την Κόρινθο. Και οι τέσσερις περνούσαν και περνούν τα καλοκαίρια τους εκεί και έτσι δεν άργησαν να ξεκινήσουν τους πειραματισμούς με τη μουσική. «Στην αρχή, παίζαμε διασκευές και ακούγαμε metal και Offspring. Τώρα ακούμε ακόμα Offspring αλλά λιγότερο metal» λένε και γελάνε. «Ακούμε και λίγο ό,τι μας καρφωθεί. Για παράδειγμα, ο Δάνης τώρα έχει κολλήσει και ακούει Freddie Mercury». Τα παιδιά ακούνε και πολύ Nightstalker. Στην μουσική τους θα βρεις nightstalker-ικές επιρροές αφού όπως μας λένε, στο ξεκίνημά τους πήραν πολύ μεγάλη έμπνευση από την περίφημη μπάντα. «Πέρα από μπάντες που θαυμάζουμε, μας επηρεάζουν και πολλά πράγματα που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή. Βάζουμε κάτω αυτά που σκεφτόμαστε και που θέλουμε να πούμε και γράφουμε όλοι μαζί μουσική και στίχους». Στις μπάντες που ακούνε μου προσθέτουν τους Planet of Zeus, Stonebringer, Weswilder, Bombing the Avenue και τους Jane Doe. «Γενικά η σκηνή πάει πολύ καλά» λένε τα παιδιά. «Γίνονται πολλά πράγματα σε όλο το φάσμα και όλα τα είδη της εγχώριας μουσικής σκηνής. Συγκριτικά με άλλες χώρες είμαστε πολύ καλά».

Τα παιδιά μετράνε τρεις ευρωπαϊκές περιοδείες στο βιογραφικό τους και εκατοντάδες live. «Τι θυμάστε από την πρώτη σας περιοδεία;». «Ήταν πολύ δύσκολα γιατί τα είχαμε κανονίσει όλα μόνοι μας. Σκέψου ότι τότε έκλεινες τα πάντα με τηλέφωνο, όχι όπως τώρα που έχεις χίλιους δυο τρόπους να επικοινωνήσεις. Τότε μπήκαμε σε ένα βαν και σκεφτόμασταν ότι θα ήταν η πρώτη φορά που θα παίζαμε σε ξένο κοινό. Ήμασταν 23 ετών και δεν ξέραμε πού πάμε. Πρώτο live κάναμε στη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία έχει πολύ δυνατό κοινό, κοντά στο ελληνικό. Μπορεί να μην είναι πολύς ο κόσμος, όμως σε αντίδραση και πάθος είναι πολύ δυνατοί. Οι Γερμανοί είναι επίσης ωραίο κοινό. Κάθονται ήσυχοι, παρακολουθούν. Απλά δεν είναι εκδηλωτικοί. Έχουν διαφορετικό ταπεραμέντο. »

1000mods_DSC9101

«Ποιο είναι το πιο τρελό περιστατικό που σας έχει τύχει σε περιοδεία;». «Ήταν στο τελευταίο τουρ που κάναμε τον Οκτώβρη. Ήμασταν σε ένα club στη Ρουμανία. Έχει τελειώσει η συναυλία και γίνεται πάρτι στο χώρο. Είμαστε λοιπόν με τον Γιώργο και ψιλομαζεύουμε και κάτω είναι κάτι μεθυσμένοι πάνκηδες. Περνάω λοιπόν από μπροστά τους και όπως γυρνάω το κεφάλι μου, βλέπω τον Γιώργο να έχει μείνει και να με κοιτάει. Κοιτάω πίσω του και βλέπω ένα σουγιά καρφωμένο στο πάτωμα. Λέω στον Γιώργο «τι έγινε;» και μου λέει «αυτός ο σουγιάς μόλις πέρασε από μπροστά μου στα τρία εκατοστά και παραλίγο να μου τρυπήσει το κεφάλι». Ήταν από τα πιο ακραία σκηνικά. Ευτυχώς την γλιτώσαμε».

«Και το πιο όμορφο περιστατικό;». «Πήγαμε φέτος Αμβούργο και ήρθε ένα παιδί με την παρέα του και είχαν όλα τα βινύλιά μας. Ήταν πολύ ωραίο αυτό το συναίσθημα. Είναι συγκλονιστικό όταν τους βλέπεις στο live να τραγουδούν τους στίχους. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τον κόσμο. Στα περισσότερα live που κάναμε φέτος, ήμασταν sold out. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Λάρισα, Γιάννενα, Ξάνθη, παντού. Αυτό ήταν φανταστικό συναίσθημα αλλά πάντα στενοχωριόμαστε όταν μένει κόσμος απ’ έξω. Θα το διορθώσουμε όμως αυτό, θα κάνουμε live σε μεγαλύτερους χώρους».

1000mods_DSC9091

«Είναι τόσο τέλεια όμως μια περιοδεία;». «Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τι συμβαίνει σε μια περιοδεία. Όλοι νομίζουν ότι περνάμε γαμάτα, πίνουμε, διασκεδάζουμε, βλέπουμε τόσες πόλεις. Η αλήθεια είναι ότι είσαι έξι με οχτώ ώρες μέσα σε ένα van, φτάνεις, στήνεις, ψευτοτρώς, παίζεις και κοιμάσαι. Αυτό γίνεται επί είκοσι μέρες. Δεν βλέπουμε καμία πόλη γιατί κάθε μέρα μετακινούμαστε σε διαφορετική πόλη. Πρέπει να έχεις ρεπό για να δεις μια πόλη. Και όταν έχεις ρεπό, συνήθως είσαι κουρασμένος και λίγο άρρωστος γιατί είσαι είκοσι μέρες στο δρόμο. Επίσης, δεν είναι road trip γιατί βλέπεις μόνο εθνική οδό. Έχουμε παίξει σε τόσο όμορφες πόλεις και δεν τις έχουμε δει. Ή τις έχουμε δει λίγο. Στο Παρίσι σκέψου είδαμε μόνο το δρόμο έξω από το venue που παίξαμε και το δρόμο έξω από το ξενοδοχείο που μείναμε. Δεν λες εύκολα ότι έχω πάει Παρίσι. Λες έχω περάσει από το Παρίσι. Μπορεί να σου γκρινιάζουμε τώρα αλλά όταν φεύγουμε, η αίσθηση είναι τόσο μαγική που δεν συγκρίνεται με τίποτα» λένε και γελάνε.

Όπως είπαμε, τα «χιλιομόδια» έχουν κάνει εκατοντάδες live. Παρόλα αυτά, έχουν πολύ low profile. Και πολύ μικρό εισόδημα όμως, όπως μου λένε γελώντας. «Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσεις μόνο από τη μουσική. Θέλει προσπάθεια, τύχη, να σου κάτσει και να έχει απήχηση. Για να επιβιώσουμε, κάνουμε διάφορες δουλειές. Ο ένας κιθαρίστας έχει δική του επιχείρηση, ο άλλος έχει δική του επιχείρηση, ο άλλος δουλεύει σε ένα τεχνικό γραφείο και εγώ είμαι DJ και ο πιο φτωχός της υπόθεσης» λέει ο Δάνης. «Για να πούμε ότι επιβιώνουμε από τη μουσική, πρέπει αυτό που γίνεται στην Ελλάδα να γίνεται και στο εξωτερικό και να περιοδεύουμε όλο το χρόνο. Δεν έχουμε ακόμα το ίδιο –ποσοτικά- κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δεν θέλουμε όμως να φύγουμε και μόνιμα στο εξωτερικό. Μας αρέσει που είμαστε εδώ».

1000mods_DSC90741000mods_DSC90701000mods_DSC90651000mods_DSC9062

«Γιατί οι fans σας λένε χιλιομόδια;». «Το όνομα 1000mods είναι λογοπαίγνιο από το Χιλιομόδι, ένα χωριό από το οποίο κατάγεται ο ένας κιθαρίστας, ο Γιώργος. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι προέρχεται από το κίνημα με τις βέσπες των «the Who» αλλά καμία σχέση».

«Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση στην Ελλάδα;». «Την φάση θα την χαρακτηρίζαμε Βαβέλ. Πολύ ψέμα και πολλές λανθασμένες κινήσεις και από τον κόσμο αλλά και από τους πολιτικούς. Φυσικά φταίνε και οι γονείς μας με αυτά που ψήφιζαν. Ο κόσμος δεν αντιδρά. Όλο αυτό το ντου της Χ.Α. με ψηφοφόρους στην ηλικία μας και όχι μόνο ηλικιωμένους ή παλιούς χουντικούς είναι κάτι που θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους».

«Για το μεταναστευτικό τι έχετε να πείτε;». «Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα της Δύσης. Σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, από την άλλη πλευρά, υπάρχει πρόβλημα. Είναι φυσιολογικό να έρχονται άνθρωποι. Όσοι έρχονται, έρχονται για να πάνε μετά κάπου αλλού. Δεν έρχονται για να μείνουν εδώ. Είναι κρίμα γιατί θα μπορούσαν να πάνε αλλού, να μην τους κρατούν εδώ. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο άδεια κτίρια στην Ελλάδα. Η επαρχία σίγουρα θα μπορούσε να βοηθήσει. Υπάρχουν χωριά με πολύ λίγο κόσμο. Η Ελλάδα δεν έχει αγροτική παραγωγή για πολλούς λόγους. Είναι πολύ εύκολο οι μετανάστες να ενσωματωθούν σε κάτι τέτοιο. Και αντί αυτού, τους βλέπουν σαν παράσιτα και τους κυνηγούν γιατί είναι διαφορετικοί στην όψη. Εμείς είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα και η υπάρχουσα κατάσταση μας επηρεάζει. Όχι μόνο στη μουσική αλλά και στη ζωή μας».

1000mods_DSC90591000mods_DSC90581000mods_DSC90511000mods_DSC90491000mods_DSC90561000mods_DSC9046

«Για τη νέα γενιά τι έχετε να πείτε;». «Σε σύγκριση με τη δική μας γενιά, τα σχολιαρόπαιδα που τελειώνουν τώρα έχουν την πληροφορία ανά πάσα στιγμή. Εμείς δεν την είχαμε. Εμείς είχαμε ADSL στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου. Τώρα η πληροφορία είναι συνεχής και ασταμάτητη. Αυτό βέβαια είναι και κακό γιατί παίζει τόση παπαρολογία, τόσες ψεύτικες ειδήσεις και είναι δύσκολο να τα φιλτράρεις όλα αυτά».

Τους 1000mods πέρα από τα live τους, θα τους βρεις στο κέντρο, στα βόρεια προάστια, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Ικαρία, στα Κύθηρα και γενικά, όπου έχει ωραίο ήλιο και δροσιά.

Οι 1000mods θα εμφανιστούν στις 30 Μαΐου στο Rockwave Festival μαζί με τους Black Keys, the Black Angels, the Big Nose Attack και Puta Volcano. Μια βδομάδα πριν, θα παίξουν στην Λευκάδα ενώ όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι θα έχουν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.