Οι Ν.Μ.Ο. είναι οι Morten J. Olsen και Rubén Patiñο από τα δυο άκρα της Ευρώπης, ο ένας από τη βόρεια και ο άλλος από τη νότια αντίστοιχα ο οποίοι κάνουν πολύ ιδιαίτερη πειραματική techno. Θα εμφανιστούν σήμερα Τρίτη 24 Μαρτίου στην σκηνή του Six Dogs μαζί με τους No God Ritual και Sinos/Bichakis με είσοδο 5 ευρώ.

Πού σας βρίσκουμε αυτή τη στιγμή;
Στο δωμάτιο που κάνουμε πρόβες στο Βερολίνο. Βάζουμε τις τελευταίες πινελιές και ετοιμαζόμαστε για μια μεγαλειώδη πρωινή αναχώρηση.

Τι πρόκειται να δούμε στην εμφάνιση σας στην Αθήνα;
Ένα συνδυασμό από σκανδιναβικές και μεσογειακές δυνάμεις. Στρατιωτική διαστημική μουσική και/ή fluxus techno.

Πώς γνωριστήκατε εσείς οι δύο;
Γνωριστήκαμε πριν από μερικά χρόνια σε συναυλίες που γίνονταν στην πόλη.

Τι ακριβώς κάνετε;
Προσπαθούμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για πολλά πράγματα, με σκοπό πρώτα να σας κάνουμε να χορέψετε και να αναρωτηθείτε αργότερα.

9_NMOsavefestivalcamilleblake4_1

Γιατί techno; Και γιατί διαστημική;
R. Για μένα η techno είναι μια παγκόσμια γλώσσα με χώρο για πειραματική μουσική.
Μ. Γιατί techo; Θα μπορούσε να είναι ένας τίτλος, με κάνει να σκέφτομαι τον εύστοχο τίτλο του Morton Feldman «Γιατί Μοτίβα;». Το διάστημα είναι ένα μέρος που το βρίσκω γοητευτικό.

Ποια είναι η καλύτερη συναυλία που έχετε κάνει μέχρι στιγμής;
Αυτή είναι μια δύσκολη εξίσωση. Για να κάνεις μια καλή εμφάνιση πρέπει να έχεις το ανάλογο ηχητικό σύστημα, καλή προώθηση, καλή επικοινωνία μεταξύ του προμότερ, του καλλιτέχνη και του ηχολήπτη: αυτά είναι τα βασικά. Έχουμε κάνει πολύ καλές εμφανίσεις ήδη, η συναυλία μας στην Μόσχα ήταν αρκετά καλή, ο ήχος ήταν καλός και ο κόσμος ήταν αρκετά δεκτικός, αλλά φανταζόμαστε ότι τα καλύτερα έρχονται. Εν ολίγοις, για να είσαι στο σωστό πλαίσιο, καλός ήχος, ανοικτό κοινό και εμάς συγκεντρωμένους είναι οι πιο σημαντικοί παράμετροι.

Πώς είναι η σκηνή του Βερολίνου αυτή τη στιγμή;
Είναι κάπως κοιμισμένη και τυποποιημένη αυτή τη στιγμή αν και ξαφνικά μπορεί να σε εκπλήξει και να αποκτήσει ξανά την προχωρημένη φήμη της. Συμβαίνει σίγουρα μια ομαλοποίηση, αρχίζει να μοιάζει με μια τυπική γερμανική πόλη αλλά ακόμη είναι ένα πολιτισμικό κέντρο, μια πόλη για πάρτι και ένα προσωρινό καταφύγιο για ερασιτέχνες καλλιτέχνες και εραστές του ελεύθερου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί τουρίστες έρχονται για να δουν συναυλίες, για τα πάρτι και να πιουν καφέ λάτε. Έτσι υπάρχει μεγάλη προοπτική στην χορευτική μουσική αλλά χρειάζονται περισσότερες ιδέες. Γι’ αυτό από την επόμενη Πέμπτη ξεκινάμε μια σειρά από πάρτι όπου θα αντλήσουμε υλικό από την πειραματική μουσική σκηνή, έτσι ώστε να επεκτείνουμε τα όρια της χορευτικής μουσικής

Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που ακούσατε τελευταία;
R – Το καλύτερο πράγμα που άκουσα ήταν μια συναυλία του Markus Schmickler μερικά χρόνια πριν. Η μουσική που μου αρέσει είναι η acid και συγκεκριμένα μια εταιρεία από τη Γλασκώβη που λέγεται Take The Elevator. Και μουσική από φίλους όπως οι Powell, TCF, EVOL, Continent Exoteric.
M- Νομίζω ότι ήμουν στο ίδιο show και μου άρεσε πάρα πολύ, αν και μου άρεσε περισσότερο το σετ του Hecklers.

Παρακολουθείτε τις ειδήσεις για την Ελλάδα; Ποια είναι η άποψη σας για τον Βαρουφάκη;
R – Δεν ξέρω καθόλου αυτόν τον τύπο αλλά νομίζω ότι είναι η νέα διασημότητα ενάντια στην Γερμανική τραπεζική δικτατορία. Ελπίζω να τα καταφέρετε.
Μ- Είμαι ευχαριστημένος με τις νέες εξελίξεις, που η Ελλάδα τολμάει να πάει ενάντια στην απαίσια αυστηρή πολιτική που έχει προκαλέσει φτώχεια στην μισή Ευρώπη και έχει κάνει την κρίση του 2008 να διαρκεί για άλλα 5 χρόνια. Είναι καλά νέα για μένα. Ακόμη, βέβαια, αναρωτιέμαι σε ποιο βαθμό θα είναι αποτελεσματικό όλο αυτό. Το θέμα είναι ότι οι γερμανοί εργάτες δεν βγάζουν λεφτά, αυτό είναι με ένα τρόπο που κάνει την Γερμανία πλούσια και της επιτρέπει να έχει ένα πλεόνασμα. Αναρωτιέμαι πότε οι εργάτες θα συνειδητοποιήσουν ότι τους δουλεύουν και θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται μέχρι να υπάρξει αλλαγή και εδώ.

Επόμενα σχέδια;
Να κάνουμε τα πάρτι μας για το ‘Naturkunde Museum Ostkreuz’ στην Αθήνα και το Βερολίνο και μετά να παίξουμε σε ορισμένα φεστιβάλ στην Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία, αλλά κυρίως προγραμματίζουμε να επικεντρωθούμε σε νέο υλικό και να το ηχογραφήσουμε για μια μελλοντική κυκλοφορία.

Απόψε Τρίτη 24 Μαρτίου στην σκηνή του Six Dogs μαζί με τους No God Ritual και Sinos/Bichakis με είσοδο 5 ευρώ.