sirens_of_lesbos

Οι Sirens Of Lesbos είναι μία μουσική κολεκτίβα από έξι μουσικούς που δηλώνουν ότι το πνευματικό τους σπίτι βρίσκεται κάπου στο Αιγαίο Πέλαγος. Το ντεμπούτο single τους «Long Days, Hot Nights» είναι μία ωδή στις χαρές του καλοκαιριού και το αμερικανικό περιοδικό GQ το επέλεξε ως ένα από εικοσιπέντε καλύτερα τραγούδια για το περσινό καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουν το επόμενό τους single «Ecstasy» και από ό,τι λένε οι ίδιοι: «πρόκειται για έναν καταρράκτη στο χρώμα του ουράνιου τόξου στα δάση και τα βουνά της Ταϊτής. Το Σάββατο 9 Μαΐου οι Sirens of Lesbos θα έρθουν στην Αθήνα για το πρώτο τους DJ set στο The Place στα Εξάρχεια. Λίγο πριν την εμφάνισή τους μιλήσαμε μαζί τους και μας είπαν για την μυστήρια σχέση τους με την Ελλάδα και την Μεσόγειο.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας όταν ακούτε τη λέξη Ελλάδα;
Εκτός από τα κοινά στερεότυπα, είμαστε υποστηρικτές της πνευματικής ανάπτυξης της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα είναι το κέντρο του αρχαίου κόσμου και ιδέες όπως δημοκρατική συμμετοχή, θρησκευτική ελευθερία, πυλώνες ανοιχτής και ειρηνικής κοινωνίας στην οποία οι άνθρωποι μπορούσαν να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι που περιλαμβάνουν ο καθένας τη δική του πνευματικότητα – όλα αυτά έχουν σχηματιστεί και πραγματοποιηθεί.

Γιατί σας λένε Sirens of Lesbos;
Θέλαμε η μουσική μας να είναι αποπλανητική και να έχει την αίσθηση του ωκεανού. H υπνωτική ψαλμωδία από τις Σειρήνες στον μύθο του Οδυσσέα μας φάνηκε μια καλή μεταφορά για να εκφράσουμε τον στόχο μας -σύμφωνα με αυτόν το μύθο ο Οδυσσέας συνάντησε τις σειρήνες στη Λέσβο. Επίσης μας αρέσει το πώς ακούγεται και ολόκληρο το όνομα αλλά και τα αρχικά του. Το SOL σημαίνει ήλιος στα Ισπανικά.

sirens of lesbos 3sirens of lesbos 12

Είναι η πρώτη σας φορά στην Αθήνα;
Μία από τις κοπέλες έχει επισκεφθεί την Αθήνα πέρσι σε ένα προσωπικό της ταξίδι. Θυμάται ότι είχε πολύ ζέστη και είχε πολλή ζωντάνια. Περιμένουμε με ανυπομονησία την επίσκεψή μας στην Αθήνα για αυτό και θα μείνουμε λίγες μέρες παραπάνω μετά το DJ set στο The Place. Θέλουμε να δούμε κάποια αξιοθέατα και να φάμε όσες περισσότερες λιχουδιές γίνεται. Στην τελική, η Ελλάδα είναι το πνευματικό μας σπίτι.

Γιατί κάνετε μουσική;
Για να μεταδώσουμε το μήνυμα της αγάπης σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Το εναλλακτικό θα ήταν για να βρούμε μία θρησκεία – αλλά η θρησκεία είναι δογματική και είναι εχθρός της προσωπικής, πνευματικής ανάπτυξης.

Τι έχει να προσφέρει ένας μουσικός στην κοινωνία;
Με μεγάλη ερώτηση. Πιστεύω ότι ο Πλάτωνας θα το φιλοσοφούσε για μέρες. Οι SOL προσπαθούν να προσφέρουν στον κόσμο στιγμές έμπνευσης.

sirens of Lesbos 10sirens of lesbos 11

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τα ναυάγια που γίνονται στην Μεσόγειο με θύματα ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Δύο από τα μέλη της μπάντας είναι από την περιοχή της Ερυθραίας. Πολλοί από τους φίλους μας είναι από την Ερυθραία και όλοι έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους στην Μεσόγειο. Έτσι για εμάς δεν ήταν κάτι που προβλήθηκε απλά από την τηλεόραση και τις ειδήσεις. Η Ευρώπη έχει αποικήσει την Αφρική, την έχει εκμεταλλευτεί για εκατοντάδες χρόνια και έχει υποστηρίξει μία πολιτική αποσταθεροποίησης στην Εγγύς Ανατολή. Για να σταματήσει αυτή τραγωδία πρέπει να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν πιο δυνατές κοινωνίες σε αυτά τα μέρη. Αλλά όλο αυτό θα πάρει δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια και μπορεί και περισσότερο. Πιστεύω ότι δυστυχώς θα παρακολουθούμε αυτή την τραγωδία για πολλά χρόνια ακόμη.

Οι Sirens Of Lesbos θα εμφανιστούν το Σάββατο στις 9 Μαίου, στο The Placemade in Athens, Κλεισόβης 10, Εξάρχεια, στις 11.30 μ.μ
Περισσότερες πληροφορίες
εδώ.