YR-17

Τα Υπόγεια Ρεύματα βρίσκονται στην τρυφερή και άγρια ηλικία των 20. Δημιουργούν, πειραματίζονται, εξελίσσονται, ταξιδεύουν, ακούν, κρίνουν, συνεργάζονται με δημιουργικούς ανθρώπους, αγαπάνε κι αγαπιούνται και όπως λένε χαρακτηριστικά «τα αναποδογυρίζουν όλα διότι είναι 20 και γεμάτοι ενέργεια». Μιλάμε για τους Γρηγόρη Κλιούμη, Νίκο Γιούσεφ, Μάριο Τσάγκαρη και Τάσο Πέππα. Ένα συγκρότημα που κουβαλά πίσω του μια 20χρονη ιστορία, είναι εδώ και συνεχίζει, αεικίνητα και ορεξάτα. Με το τελευταίο  τους άλμπουμ «20.14», επιλέγουν κομμάτια στα οποία μιλούν  «για τον χρόνο που κυλάει, την πολιτικοκοινωνική κρίση, τους φόβους μας, αλλά και για όλα εκείνα τα μικρά πράγματα που μας δίνουν κουράγιο να σταθούμε όρθιοι όπως η εσωτερική νεότητα, η υπέρβαση και η ομορφιά του κόσμου». Έχουν ζήσει υπέροχες στιγμές με όμορφες εικόνες που δεν θα ξεχάσουν ποτέ και  με ισχυρές αναμνήσεις που αποτελούν τις  αφορμές για να συνεχίζουν. «Η μουσική για εμάς είναι ένα ποτάμι που έχουμε μπει μέσα και το αφήνουμε να μας πάει όπου θέλει. Εξάλλου, άμα καταφέρεις να βάλεις την μουσική μέσα στη ζωή σου μόνο όμορφα πράγματα θα πάρεις», θα πουν.

YR-11

Πώς θα χαρακτηρίζατε την εποχή που ζούμε; Έχει η κρίση επηρεάσει τις μουσικές επιλογές σας;
Η εποχή που ζούμε είναι απλά χαοτική. Η κρίση δεν μας έχει επηρεάσει καθόλου γιατί σε κρίση ήμασταν μια ζωή, όσοι είχαν πολλά πριν την κρίση χάσανε από την κρίση, όσοι δεν είχαν, συνεχίζουν να μην έχουν. Εξάλλου, η βάση ενός μουσικού είναι οι συνθήκες κρίσης.

Παρακολουθείτε τις πολιτικές εξελίξεις και πώς τις σχολιάζετε;
Χμμ… πόσα γκολ μπορεί να φάει η ομάδα σου και να το αντέξεις; Τρία; Τέσσερα; Πέντε; Από ένα σημείο και μετά την κλείνεις την τηλεόραση και λες «του χρόνου πάλι, τι να κάνουμε; είναι δύσκολο το τσουλου».

20 χρόνια στην μουσική σκηνή, τι αλλαγές έχετε διακρίνει από το τότε στο τώρα;
Αλλαγές τα τελευταία 20 χρόνια; Να πούμε 50 χρόνια να είμαστε μέσα; Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή μέχρι τώρα αλλά δεν έχουμε παράπονο, όποιος βιάζεται σκοντάφτει, θα έρθει και η σειρά μας να δούμε τις αλλαγές. Οι πληροφορίες λένε ότι το 2048 θα ασχοληθούν και με άλλα είδη μουσικής. Περιμένουμε να τελειώσει το αφιέρωμα του ρεμπέτικου, του διατροφικού λαϊκού, του σκυλάδικου και βέβαια του de σκυλάδικου που είναι το αγαπητό επαναστατικό έντεχνο. Στην ουρά κύριοι, στην ουρά!

YR-5 YR-4 YR-3 YR-2YR-1

Τι είναι ροκ σήμερα;
Μαμούθ, λύγκας, τυραννόσαυρος, πτερόσαυρος. ΡΟΚ. Στα είδη της πανίδας εντάσσεται εδώ. Στα είδη της χλωρίδας έχουμε απολιθωμένο δάσος Λέσβου, ΡΟΚ.

Τι σύνθημα θα γράφατε σε ένα τοίχο και τι θεωρείτε επαναστατικό αυτή την περίοδο;
ΤΣΙΠΟΥΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! Είναι ό,τι πιο επαναστατικό έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και φέτος θα φορεθεί ακόμη πιο πολύ. Στέκεσαι ετοιμοπόλεμος στο τραπεζάκι σου, ενώ τα βλέπεις όλα τραγικά ρίχνεις το πρώτο τσίπουρο. Τίποτα όμως δεν αλλάζει. Ρίχνεις το δεύτερο, κάτι αρχίζει να γίνεται, έρχεται η ανάπτυξη. Ε, στο τρίτο τους αποτελειώνεις όλους και στο τέταρτο -αφού δεν έχει μείνει εχθρός για εχθρός- αρχίζουν τα νταούλια, παίρνεις λάφυρα εντεχνίλας και χορεύεις τα νησιώτικα σου και τις ρούμπες σου, πιο έντεχνα όμως. Επανάσταση 365 μέρες τον χρόνο, ελάχιστη κατανάλωση 5 ευρώ.

Τι είναι η μουσική για εσάς, μια βαθύτερη ανάγκη για επικοινωνία με τους άλλους;
Η μουσική για εμάς είναι ένα ποτάμι που έχουμε μπει μέσα και το αφήνουμε να μας πάει όπου θέλει. Εξάλλου άμα καταφέρεις να βάλεις την μουσική μέσα στη ζωή σου, μόνο όμορφα πράγματα θα πάρεις. Για να επικοινωνήσεις με τους άλλους πρέπει πρώτα να επικοινωνήσεις με σένα και η μουσική σε βοηθάει πολύ σε αυτό.

Πώς κατακτά κάποιος τα θέλω του;
Στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα; Στο εξωτερικό με πάρα πολλή δουλειά και υπομονή. Στην Ελλάδα απλά στερείς τα θέλω κάποιου άλλου. Εγγύηση.

Μια εικόνα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ και ποιο το ωραιότερο ταξίδι σας;
Είναι αξέχαστη η εικόνα το να βλέπεις νέα παιδιά να παραβρίσκονται στην συναυλία όπου παίζεις και να παρακολουθούν με ενδιαφέρον ό,τι γίνεται και από την άλλη να βλέπεις τους μεγάλους να φωνάζουν όσο πιο δυνατά γίνεται γιατί δεν τους ακούει ο διπλανός τους.

Είναι εύκολο να μας περιγράψετε μερικές εμπειρίες που θα θυμάστε για πάντα από την 20χρονη πορεία σας;
Μια και μοναδική είναι η εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη. Ήρθε μια ηλικιωμένη κυρία και μας ζήτησε τσιγάρο. Μας ρώτησε «παιδιά είσαστε φοιτητές;» και φυσικά απαντήσαμε «όχι, μουσικοί είμαστε». Τότε μας λέει «εντάξει δεν πειράζει, δεν είναι όλοι για γράμματα»!

Η διάρκεια είναι βασικό κριτήριο για την επιτυχία ενός καλλιτέχνη ή ενός συγκροτήματος;
Όχι απαραίτητα. Η επιτυχία μπορεί να έρθει πολύ πιο γρήγορα, η αρπαχτή εξάλλου δεν έχει βγει τυχαία. Η διάρκεια είναι το βασικό κριτήριο στο να ωριμάσεις, να δεις τις εσωτερικές σου αλλαγές, να πειραματιστείς, να απογοητευθείς και  να ελπίζεις.

YR-9YR-16 YR-15YR-13 YR-12

Τα social media έχουν βοηθήσει στην ανάδειξη νέων ταλέντων ή έχουν πολτοποιήσει την μουσική;
Έχουν βοηθήσει στην ανάδειξη νέων. Τα ταλέντα είναι άλλο κεφάλαιο. Κανένα ταλέντο δεν μπορεί να αναδειχθεί αν δεν δουλέψει σκληρά μόνο του. Επίσης έχουν βοηθήσει στην πολτοποίηση της μουσικής.

Την ιστορία, τελικά, την γράφουν οι παρέες;
Όχι. Οι μονάδες την γράφουν την ιστορία. Οι παρέες απλά υπάρχουν για να ξεχωρίσει ο ένας και να συνεχίσει την δική του πορεία.

Τι είναι η ευτυχία για εσάς;
Ευτυχία για μας είναι να πειραματιζόμαστε μουσικά και να σεβόμαστε αυτό που κάνουμε και ακόμα μεγαλύτερη ευτυχία είναι όταν ξέρεις τις συνέπειες. Είμαστε μπροστά σε ένα κοινό που πίνει χυμό χταπόδι και τρώει ρέγγα με μαρμελάδα και αν βάλεις ένα δυο ακόρντα παραπάνω από αυτό που έχει μάθει θα σου πει «η μουσική σας είναι δυσκολοχώνευτη».

Υπάρχει κάτι που νοσταλγείτε;
Δεν υπάρχει χρόνος για να νοσταλγήσουμε κάτι. Το ποτάμι της μουσικής σε πάει μπροστά, ό,τι έζησες το έζησες.

Τι όνειρα κάνετε;
Δεν βοηθάει η εποχή στο να κάνουμε όνειρα. Κάθε μέρα κάνουμε restart μέχρι την επόμενη.

YR-8

ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ – EMPTY FRAME – 29 Μαΐου 2015 – Μεθοδία live stage
Μια γιορτή για το χειμώνα που (μάλλον) τελειώνει! Είσοδος 10 ευρώ
Αγίου Όρους 15 & Κωνσταντινουπόλεως 113, Βοτανικός

https://www.youtube.com/user/ypogeiareymata

Facebook