BYQP-EmIgAAJwVp.jpg-large

Είσαι ιδιαίτερα ενεργός στη σκηνή από το 1989 κι έχεις κάνει πολλά κι εξαιρετικά πράγματα. Ποιο είναι αυτό που σε κάνει περήφανο; Έχεις μετανιώσει για κάτι;
Είμαι πολύ περήφανος για το ότι παραμένω επίκαιρος μουσικά και για το ότι έχω το σεβασμό του κοινού, μετά από τόσα χρόνια. Ακόμη αγαπώ αυτό που κάνω ακριβώς όπως όταν ξεκίνησα. Δε μετανιώνω για τίποτα, αφού ζω το όνειρο.

Κατά τη δική σου άποψη, γιατί η δισκογραφική εταιρία, το project και τα events Bedrock είχαν και έχουν τόση μεγάλη επιτυχία;
Πιστεύω πως οφείλεται στη σκληρή δουλειά και το πάθος. Φροντίζουμε για την ποιότητα, είτε πρόκειται για τις κυκλοφορίες, είτε για το merchandise και τα events. Αν ο κόσμος δει ότι σε ενδιαφέρει 100% αυτό που κάνεις, τότε θα σε υποστηρίξει.

JD_Mute Beach Argentina pic byTatianaChausovsky

Έχεις ψηφιστεί και κατακτήσει τον τίτλο του Νο1 DJ παγκοσμίως πολλές φορές και δεν λείπεις ποτέ από αυτές τις λίστες. Είναι μια τεράστια τιμή, αλλά έρχεται με κάποιο κόστος; Έχεις νιώσει ποτέ ότι πρέπει συνεχώς να ξεπερνάς τον εαυτό σου και να γίνεσαι διαρκώς καλύτερος;
Φυσικά και είναι μεγάλη τιμή για μένα να με ψηφίζει ο κόσμος και να κατακτώ την πρώτη θέση, όπως και το ότι βρίσκομαι πάντα στις λίστες διάφορων δημοσκοπήσεων. Όμως το DJing δεν είναι ένας αγώνας δρόμου και νιώθω πως η επιτυχία μου οφείλεται στη σκληρή δουλειά και το πάθος μου. Ψάχνω συνεχώς για καινούρια και ενδιαφέρουσα μουσική και δεν επαναπαύομαι στις δάφνες του παρελθόντος. Είμαι ταγμένος σε αυτό που κάνω 24/7 και το κοινό αναγνωρίζει την αφοσίωσή μου.

Δήλωσες πρόσφατα μετά την εμφάνισή σου στο Ultra Festival ότι ‘αν είσαι ο μεγαλύτερος DJ στον κόσμο είσαι στην ευχάριστη θέση να μπορείς να παίξεις κομμάτια τα οποία δεν τα γνωρίζει ο κόσμος και πάραυτα να τους απογειώνεις, όμως αν επιλέγεις να παίξεις γνωστά κομμάτια απλά και μόνο για να έχεις θετική αντίδραση είσαι φυγόπονος’. Σε συνέχεια αυτής της δήλωσης, πιστεύεις πως αυτό έγκειται στην ανασφάλεια την οποία έχουν κάποιοι, στην έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων, ή είναι απλά άλλο ένα σημάδι των καιρών;
Το mainstream κοινό δεν ψάχνει για το πιο καινούριο και underground techno κομμάτι, βγαίνει για να διασκεδάσει και να δει ένα show. Κι αυτό ‘παίρνουν’ στις διάφορες κεντρικές σκηνές των φεστιβάλ. Αυτό που εννοούσα με τη δήλωσή μου είναι ότι, φυσικά, αν εμφανίζεσαι στο main stage χρειάζεται να παίξεις και κάποια γνωστά (κομμάτια), αλλά συγχρόνως μπορείς να ‘εκπαιδεύσεις’ και τον κόσμο. Όταν ακούς τους DJs εκεί να παίζουν μόνο για 60 λεπτά και να επαναλαμβάνουν δύο, τρία, ή και περισσότερα κομμάτια από αυτά που έπαιξε ο ακριβώς προηγούμενος… ε, τότε είσαι τεμπέλης.

JOHN_ORANGE

Οι DJs έχουν πλέον την αίγλη του pop star. Κάποια χρόνια πριν, τα ‘μεγάλα ονόματα’ κρατούσαν τα ιδανικά του underground με κάθε κόστος.
Στο χώρο του EDM, οι DJs είναι pop stars. Ο Calvin Harris και ο Avicii πωλούν εκατομμύρια αντίτυπα –καλή τύχη τους εύχομαι- και δεν είναι καθόλου παράλογο το ότι γεμίζουν στάδια και φεστιβάλ κάθε βδομάδα. Αυτοί και το κοινό τους προέρχονται από έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από τον δικό μου και των άλλων underground DJs. Είναι καλό το ότι υπάρχουν τόσες διαφορετικές μουσικές σκηνές και στυλ, ώστε να μπορεί να επιλέξει ο κόσμος. Η underground σκηνή, όμως, είναι πιο δυνατή από ποτέ κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος από τον αριθμό των DJs που εισέρχονται σε αυτή, όπως και από τον αριθμό των clubs και των φεστιβάλ που εστιάζουν σε αυτό τον ήχο. Υπάρχουν πολλοί DJs που δεν είναι εμπορικοί, που παίζουν ποιοτική μουσική και βρίσκονται στην κορυφή.

Πότε –σε κάποιες περιπτώσεις- σταμάτησε να ‘μιλάει’ η μουσική και μπήκαν τα μεγάλα και εντυπωσιακά shows στο παιχνίδι;
Όταν κάναμε το Delta Heavy Tour το 2002 ήμασταν από τους πρώτους που ταξιδέψαμε σε όλες τις Η.Π.Α. με full production. Θέλαμε να προσθέσουμε φώτα και εφέ τα οποία θα αναδείκνυαν τη μουσική. Οι φωτιστές και οι υπεύθυνοι των visuals δούλευαν επί τόπου, γιατί δεν παίζαμε τα ίδια sets κάθε βράδι! Σήμερα, η μουσική ‘κουμπώνει’ στο οπτικό κομμάτι πριν από το gig. Στο τέλος της ημέρας, αν ο κόσμος περνάει καλά, αυτό μένει. Νομίζω πως αν παίζεις ζωντανά για τον κόσμο και ζεις τη στιγμή έχεις μια πολύ όμορφη και αυθόρμητη επίδοση, από το να παίζεις το ίδιο set κάθε βράδι, ασχέτου του μεγέθους του χώρου, του αριθμού των ανθρώπων που έχεις μπροστά σου, της χώρας, κτλ.

Είσαι ένας από τους πιο αγαπημένους του ελληνικού κοινού. Υπάρχει κάποιο gig που κρατάς πολύ ζεστά στη μνήμη σου;
Θα έλεγα εκείνο το θρυλικό gig στο Cavo Paradiso το 2002, όταν έπαιξα για 13,5 ώρες! Η ενέργεια ήταν μοναδική και ήταν, επίσης, μια πολύ ξεχωριστή περίοδος για το ελληνικό clubbing.

Ποια είναι τα άμεσα μουσικά σχέδιά σου;
Θα κυκλοφορήσω κάποια πολύ ενδιαφέροντα projects τους επόμενους μήνες: κομμάτια, remixes και συνεργασίες, όπως επίσης και ένα νέο live album.

Ο John Digweed θα βρίσκεται στο Bolivar Beach Bar (Ακτή του Ήλιου, Άλιμος) την Παρασκευή 5 Ιουνίου.

http://johndigweed.com/

https://www.facebook.com/djjohndigweed

http://www.last.fm/group/johndigweedtransitions