IMG_4909IMG_4815

Ο Spiros A. και ο Anastasios T. φτιάχνουν μουσική ως Ice Eyes. Όπως μας λένε οι ίδιοι, τους ένωσε η αγάπη τους για τα αναλογικά συνθεσάιζερ και τον ήχο που βγαίνει επεξεργασμένος από φίλτρα και εφφέ. «Όταν υπάρχει η επιθυμία, αρκεί ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή για να σε κάνει να εμπλακείς σε μια δημιουργική διαδικασία». Κάπως έτσι συμπαρέσυρε ο ένας τον άλλο στην δημιουργία του Quartz, του εντυπωσιακού ντεμπούτου τους που κυκλοφόρησε κατευθείαν σε βινύλιο πριν από λίγο καιρό. Σχετικά με το όνομα του σχήματος, παραμένουν λίγο κρυψίνοι λέγοντας ότι το εμπνεύστηκαν από κάποιο γνωστό βιβλίο φανταστικής λογοτεχνίας που όποιος το έχει διαβάσει ξέρει.

Το Quartz είναι ένας ambient techno δίσκος φτιαγμένος με μπόλικο ενθουσιασμό και τα βασικά συστατικά της καλής ηλεκτρονικής μουσικής. «Οτιδήποτε υπάρχει στο μυαλό μας, στην καρδιά μας, στους δικούς μας ανθρώπους, στον κόσμο γύρω μας αποτελεί εν δυνάμει έμπνευση για σύνθεση, αποδόμηση, αποτύπωση, απεικόνιση», λένε σχετικά με τις εμπνεύσεις τους. Ακόμα πιο ευθείς εξηγούν πως η φάση είναι τα hardware, τα synths, τα drum machines και οι outboard audio processors, όλα τα μπλιμπλίκια, δηλαδή, που κάνουν την παραγωγή της μουσικής μια ωραία διαδικασία. Για τους Ice Eyes, το Quartz συνοψίζει όλα αυτά για τα οποία είχαν λόξα από μικροί: εκείνη την παλιομοδίκη ηλεκτρόνικα της περιόδου 1985-1996 με τις techno απολήξεις, που είναι ρυθμική όσο της χρειάζεται χωρίς να γίνεται hardware/ware techno ή μια new wave εκδοχή της σκηνής του Detroit. Αν έβαζαν hashtag στην μουσική τους αυτό θα ήταν #personal.

IMG_4822IMG_4825IMG_4773 IMG_4772IMG_4862IMG_4886-Edit

Αν και μπορούν εύκολα να σου κατονομάσουν κάποιες βασικές τους επιρροές και ενδιαφέρονται για τις κυκλοφορίες του σήμερα, προτιμούν να φτιάχνουν την μουσική τους απελευθερωμένοι από τη μεταβλητή του χρόνου και του συγχρονισμού με τα μουσικά trends της εποχής τους. Βασικοί πατριάρχες της ηλεκτρονικής μουσικής που επηρέασαν τους Ice Eyes είναι ο Vangelis «με το εξαίσιο Blade Runner OST, που σε κάθε άρπισμα του ανατριχιάζεις», ο Brian Eno και ο Manuel Gottsching, ενώ ξεχωρίζουν τις πρώτες κυκλοφορίες της Warp ως εκείνες που τους έχουν σημαδέψει. Άλλα ονόματα που ρίχνουν στο τραπέζι είναι ο Aphex Twin, οι Boards of Canada, The Black Dog, οι Autechre και ο Carl Craig.

Συζητώντας για το ιδανικό μέρος που θα θελαν να παίξουν live μας εξηγούν ότι σίγουρα θα προτιμούσαν κάποιο μεγάλο φεστιβάλ ή ένα στιβαρό club αλλα «τελικά το μέρος δεν παίζει πάντα ρόλο. Σημασία έχει ο κόσμος και η διάθεση του να ξεφύγει και να αφεθεί. Όλοι έχουμε βρεθεί σε ιδανικά μέρη που ξεχάστηκαν άμεσα, αλλά, από την άλλη, και σε καταγώγια που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».

To Quartz κυκλοφορεί από τη Nutty Wombat Records. Μπορείς να το ακούσεις ολόκληρο εδώ:

http://nuttywombat.com/album/quartz