Η συνάντηση με την Idra Kayne έγινε στην Φωκίωνος Νέγρη, ένα ηλιόλουστο πρωινό. Η επιλογή της περιοχής δεν έγινε τυχαία, αφενός εκεί ήταν η παλιά της γειτονιά και αφετέρου επειδή η Κυψέλη είναι το κατεξοχήν μέρος της πολυπολιτισμικότητας στην Αθήνα. Πριν καθίσουμε για την συνέντευξη, κάναμε μια βόλτα. Οι πρώτες εικόνες που αντικρίζουμε είναι η παλιά αγορά που έχει γίνει ΚΕΠ, παιδιά που έχουν κάνει κοπάνα από το σχολείο και παίζουν χαρτιά σε μια είσοδο πολυκατοικίας. Ηλικιωμένοι που πίνουν καφέ και διαβάζουν την εφημερίδα τους, σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Ένα ταξίδι στην μηχανή του χρόνου είναι αυτός ο πεζόδρομος. Έτσι εξελίχθηκε και η συζήτησή μας, σαν μια διαδρομή από το παρελθόν μέχρι το σήμερα.

Idra Kayne-17Idra Kayne-6Idra Kayne -22

Η Idra είναι μια προσωπικότητα που σε μαγεύει από τα πρώτα λεπτά. Άνετη, επικοινωνιακή και γεμάτη ενέργεια. Από την αρχή αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις μπροστά σου  μια ευαίσθητη ψυχή που γελάει με την καρδιά της. Γεννήθηκε στο Χαλάνδρι από πατέρα Ουγκαντέζο και μητέρα Ελληνίδα. Το όνομα της κρύβει μια περίεργη ιστορία που έχει σχέση με τον πατέρα της. Όταν γεννήθηκε, δεν έκλαψε αμέσως όπως συνηθίζεται και δεν χτυπούσε καρδιά του. Έτσι λοιπόν  νόμιζαν ότι δεν θα ζήσει. Όμως, μετά από λίγο, ανέπνευσε και άρχισε να κλαίει. Idra, στην Ουγκάντα, είναι το παιδί που γεννήθηκε νεκρό, αλλά τελικά έζησε. Ο πατέρας της έχοντας  κόλλημα με το Idra και αφού δεν έδωσαν το όνομα σε αυτόν, αποφάσισε να βαφτίσει έτσι  την κόρη του.

Πάντα στην ζωή της ήθελε να ασχοληθεί με την μουσική. Όπως μου λέει χαρακτηριστικά «νομίζω ότι η μουσική από πολύ μικρή ηλικία μού βγάζει κάτι άλλο από αυτό που είμαι και είναι κάτι που δεν ξέρω αλλά μου αρέσει  πολύ».

Δεν μπορώ να μην την ρωτήσω αν έχει βιώσει ρατσισμό. «Πάρα πολύ ρατσισμό, πρώτα από όλα στο σχολείο. Πήγαινα σε ιδιωτικό και θυμάμαι ότι μέχρι την πρώτη λυκείου ήμουν το μοναδικό μαύρο παιδί ανάμεσα σε 2000. Επίσης, στην γειτονιά με ατάκες του στυλ ‘εσύ δεν θα παίξεις μαζί μας γιατί είσαι μαύρη’. Δεν μπορούσα να καταλάβω τότε το concept (γέλια), αλλά χαλαρώστε λίγο, το δέρμα είναι και τίποτα άλλο.  Στην μουσική, βέβαια, δεν έχω βιώσει ίσως μάλλον επειδή πουλάει».

Στην συνέχεια όταν μιλάμε για την πορεία της, με μια σιγουριά, μου επισημαίνει ότι για να  ανακαλύψεις τους στόχους σου, πρέπει να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου και να ακούς το ένστικτό σου. Πιστεύει ότι  για να τους κατακτήσεις δεν πρέπει να δίνεις σημασία στο τι λένε οι άλλοι αλλά  να δουλεύεις συνεχώς.

Στον ελεύθερο της χρόνο της  αρέσει να βλέπει  ταινίες, σειρές, λατρεύει το House of Cards, να βγαίνει έξω και να βγάζει  βόλτα τα σκυλιά της.

Όταν την ρωτώ να μου πει σημαντικές στιγμές από την ζωή της, ανατρέχει με μια δόση νοσταλγίας στο live που έκανε στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής. «Είχα γενέθλια εκείνη την ημέρα και τους έβαλα όλους να μου τραγουδήσουν  το Happy Birthday, ήταν τέλεια».

DSC_8848Idra Kayne-2

Το ωραιότερο ταξίδι που έχει κάνει  ήταν στην Νέα Υόρκη. «Μου άρεσαν τα πάντα σε αυτή την πόλη, έβλεπα μπροστά μου όλα τα σκηνικά των ταινιών που έχω δει. Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν αισθάνθηκα  καθόλου ότι δεν ανήκω εκεί  κάτι που δυστυχώς  στην Αθήνα το έχω νιώσει. Εδώ πολλές φορές με περνούν για  ξένη, ότι δεν είμαι Ελληνίδα».

Λίγο πιο μετά εντυπωσιάζομαι όταν της ζητώ να μου περιγράψει μια εικόνα που δεν θα ξεχάσει ποτέ. «Όσο και να σου φανεί περίεργο, δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν με βάφτισαν. Έχω μια φοβία με το νερό, για αυτό θυμάμαι ακόμη όταν με πίεζαν προς τα μέσα στην κολυμπήθρα και έκλαιγα πάρα πολύ. Και σήμερα, αν μου πετάξεις απότομα νερό, παθαίνω ένα ψιλοσόκ».

Στην Idra το βλέμμα της τα λέει όλα, καθαρό και ταυτόχρονα βαθύ. «Η ελευθερία της επιλογής είναι η πιο σημαντική ελευθερία που έχουμε. Στην ζωή μας οι χαρές και οι λύπες είναι εξίσου σημαντικές για να μπορέσουμε να είμαστε ισορροπημένοι άνθρωποι».

Idra Kayne-9Idra Kayne-7

Θέλοντας να δω πλευρές του χαρακτήρα της, την ρωτώ να μου πει τι είναι για εκείνη η ευτυχία. «Είναι ένας καφές στην λιακάδα, ακόμη και αν είναι χειμώνας. Μια βραδιά με φίλους που συνέχεια να γελάμε».

Ο έρωτας, η αγάπη, ο φόβος τι σημαίνουν για σένα; «Ο έρωτας είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δεν ξέρω αν λύνεται, αλλά καλό είναι να μην λύνεται. Ο έρωτας είναι ζωή. Η αληθινή αγάπη είναι αυτό που νιώθω για τα σκυλιά μου. Επειδή λείπω πολλές ώρες από το σπίτι, καμιά φορά σκέφτομαι  να τα χαρίσω μήπως και τα βασανίζω που είναι μόνα τους. Αλλά όταν γυρίζω και με κοιτάνε με αυτά τα υπέροχα ματάκια, δεν μπορώ. Φόβο μου προκαλεί η απόρριψη, η μοναξιά και οι θυμωμένοι άνθρωποι».

http://youtu.be/sksvT_jS1jY

Κλείνοντας αναμένω να μου πει τα όνειρα της αλλά ξαφνιάζομαι όταν αυτή η χαρούμενη τύπισσα μου απαντά ότι ονειρεύεται  να γίνει καλύτερη και  να ταξιδεύει. «Είναι πολύ κλισέ τα όνειρα μου, αυτές οι μικρές χαρές της ζωής δεν ανταλλάσσονται με τίποτα».

Κείμενο: Γιάννης Πανταζόπουλος, j.pantazopoulos@yahoo.gr
Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς, karatzas_t@yahoo.gr