202445_10151125103684756_1138902173_o

Maplerun, μια από τις πλέον δραστήριες μπάντες της εγχώριας σκηνής, σχηματίστηκαν το 2007 και έχουν ήδη στο ενεργητικό τους δύο άλμπουμ και τρεις επιτυχημένες ευρωπαϊκές περιοδείες πλάι σε ονόματα όπως οι Shadow Gallery, οι American Head Charge, οι Skindread και οι Soll. O Νίκος (κιθάρα/φωνητικά), ο Ορέστης (κιθάρα), ο Χρήστος (ντραμς) και ο Νίκος (μπάσο) είναι πλέον κάτι παραπάνω από μια μπάντα, κάτι παραπάνω από φίλοι και αυτός είναι και ο λόγος που παίζουν ακόμα μαζί. Οι δυνατοί δεσμοί και οι κοινοί στόχοι. Το Σάββατο, 4 Ιουλίου, οι Maplerun θα βρεθούν στο Vibe Stage του Terravibe και το Rockwave Festival μαζί με τους Exarsis, τους Rotting Christ και τους Judas Priest.

483913_10151125104599756_956217375_n

Θεωρείτε ότι για να πετύχει μια μπάντα οφείλει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη τακτική ή αρκεί να αγαπάει και να είναι αφοσιωμένη (σε) αυτό που κάνει;
Όταν ακολουθείς το όνειρό σου δεν πρέπει να σε νοιάζει το πώς θα φτάσεις στον προορισμό σου αλλά το πόσο αποφασισμένος είσαι να μην παραιτηθείς στις άπειρες δυσκολίες που θα βρεις μπροστά σου. Όταν αγαπάς κάτι είσαι διατεθειμένος να κάνεις πράγματα που ξεπερνάνε τον ίδιο σου τον εαυτό και αυτό ισχύει για τα πάντα στην ζωή μας ανέκαθεν. Τhe journey is the reward…

Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από το 2007, που δημιουργήθηκε η μπάντα, μέχρι σήμερα; Όσον αφορά τους στόχους σας, τον τρόπο που δουλεύετε τα κομμάτια σας, τη μεταξύ σας σχέση.
Είμαστε μια χώρα που δεν πολυγουστάρει την ροκ εγχώρια σκηνή, υποθέτουμε ότι δεν είναι πολύ «cool» να βγάζεις selfie για το facebook σε ένα μισογεμάτο Αn Club ακούγοντας 4-5 κάφρους να βγάζουν τα απωθημένα τους επί σκηνής. Οπότε τα πράγματα παραμένουν σχεδόν ίδια, δυστυχώς. Η δύναμη των Maplerun έχει να κάνει με το ότι η μεταξύ μας σχέση είναι κάτι παραπάνω από αδερφική, είμαστε 5 πολύ δύσκολοι χαρακτήρες μεγαλωμένοι σε «rock» καταστάσεις, οι οποίοι βρήκαν την ψυχοθεραπεία τους στο να γράφουν μουσική μαζί. Κάθε κομμάτι το βλέπουμε σαν μια ιστορία, ο καθένας φέρνει τις ιδέες του και σιγά-σιγά, δοκιμάζοντας όσες version μπορείς να φανταστείς, το τελειοποιούμε. Ο στόχος μας είναι κάθε χρόνο να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας από τότε που ήμασταν παιδιά.

Ποια είναι συνήθως η θεματική των στίχων σας και κατά πόσο επηρεάζεται από όσα συμβαίνουν;
Οι στίχοι μας έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες συμπεριφορές και αντιδράσεις που μας σημαδεύουν ή μας σημάδεψαν στο παρελθόν. Σίγουρα κομμάτια όπως το «Bombs» και το «Buried Alive» επηρεάστηκαν από τα γεγονότα που ζήσαμε το 2010-2011 και πιστεύουμε ότι θα αντλήσεις αναπόφευκτα έμπνευση από όσα συμβαίνουν γύρω σου.

616496_10151125105519756_1784463003_o

Μια μπάντα/ένας άνθρωπος που ασχολείται, γενικά, με τις τέχνες οφείλει να εκφέρει την άποψη του για όσα συμβαίνουν ή καλό είναι να διαχωρίζει τις θέσεις του από την τέχνη του;
Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πράττει όπως νιώθει χωρίς περιορισμούς. Τη στιγμή που θα αποφασίσεις να σωπάσεις για να προστατεύσεις την τέχνη σου, την ίδια στιγμή θα προδώσεις τα ιδανικά που ήταν ουσιαστικά και η πηγή της έμπνευσής σου.

Ποια η γνώμη σας για τη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή; Την εναλλακτική, προφανώς. Έχω την αίσθηση ότι έχουμε να επιδείξουμε εξαιρετικές και πολύ δραστήριες μπάντες. Στηρίζει όμως το κοινό τις μπάντες αυτές όσο πρέπει ή απεύθυνση στο εξωτερικό (δισκογραφικές κ.λπ.) είναι μονόδρομος αν θέλουν να ακουστούν και παραέξω;
Σε όλα τα πράγματα που δεν πήγαν/πάνε όπως τα σχεδιάζαμε/σχεδιάζουμε στη ζωή μας δεν φταίει πάντα μόνο η μία πλευρά. Συμφωνώ ότι υπάρχει μια ξενομανία στο ελληνικό κοινό, από την άλλη όμως δεν μπορώ να παραβλέψω το πόσο επιδερμικά αντιμετωπίζουν οι περισσότερες μπάντες κάποια εμφάνισή τους, τόσο σε επίπεδο παικτικό όσο και επίπεδο ηχητικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ο άλλος από κάτω που ήρθε να μας δει δεν μας χρωστάει κάτι, όπως επίσης και το κοινό δεν μπορεί να συγκρίνει μια συναυλία στο six d.o.g.s μιας local band με τους Slipknot στο Λυκαβηττό. Το θέμα του εξωτερικού είναι μια συζήτηση από μόνη της. Μας πήρε σχεδόν 10 χρόνια για να είμαστε σε θέση να είμαστε σε μια major αμερικάνικη εταιρεία και να ανήκουμε σε ένα από τα πιο γνωστά αγγλικά management. Και τα δύο αυτά τα κλείσαμε αφού μας τσέκαραν από κοντά σε κάποιες από τις περιοδείες μας εξωτερικό. Είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατον, να στείλεις ένα demo από τον καναπέ σου στην Αθήνα και να περιμένεις να υπογράψεις με σοβαρή εταιρεία από το εξωτερικό, ειδικά με το επίπεδο ανταγωνισμού που παίζει εκεί.

Τι ελπίζετε και τι φοβάστε (αν φοβάστε κάτι) για το μέλλον; Της μπάντας αλλά και το δικό σας, προσωπικά.
Όσο δίνουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε σε αυτή τη μπάντα, τόσο μειώνουμε τις πιθανότητες μας να βιώσουμε την μεγαλύτερη φοβία μας. Θέλουμε όταν φτάσουμε σε μια ηλικία που θα είναι πλέον ανάμνηση όλο αυτό να μη χρειαστεί να αναρωτηθούμε: «Και αν τότε το προσπαθούσαμε περισσότερο;»

Θέλω να μου περιγράψετε το ιδανικό φεστιβάλ μουσικής. Τι (θα) περιέχει και πώς θα είναι στημένο;
Το ιδανικό φεστιβάλ μουσικής να είχε το line-up του Rock am Ring, θα γινόταν σε ένα τεράστιο χώρο μέσα σε ένα δάσος με εύκολη πρόσβαση, άνετες υπηρεσίες ως προς το κοινό, τέλειο ήχο και θα διαρκούσε όσο το Woodstock.

Πότε με το καλό το επόμενο τουρ ; Πού θα θέλατε να βρεθείτε και με ποιους;
Μετά το τουρ με τους Shadow Gallery, είχαμε την ευκαιρίανα κάνουμε δύο ακόμα ευρωπαϊκές περιοδείες με ονόματα όπως οι American Head Charge, οι Skindread και οι Soil καθώς και να συμμετάσχουμε στο αγγλικό Hammerfest. Περίπου κάτι αντίστοιχο έχουμε στα πλάνα μας για τον χειμώνα που έρχεται. Ιδανικά θα θέλαμε να είμαστε σε περιοδεία συνέχεια. Πού και με ποιον δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα.

Με τι αφορμή ξεκίνησε ο καθένας σας να ασχολείται με τη μουσική;
Ήταν μια διέξοδος για όλους ‘μας.

Πόση σημασία έχει να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας μπάντας; Θέλω να πω, θεωρείτε απαραίτητο να είναι και φίλοι ή μπορούν απλώς να τα βρίσκουν μουσικά;
Υπάρχει ένας περίεργος δεσμός μεταξύ μας – ένας δεσμός που ξεπερνάει τη φιλία και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε/παίζουμε ακόμα μαζί.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Orange; Είστε η μοναδική ελληνική μπάντα με την οποία συνεργάζεται μέχρι στιγμής.
Στο εξωτερικό δυστυχώς κάποια πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα. Οι τύποι της Orange είχαν έρθει να δουν το κιθαρίστα των Skindread ο οποίος έχει endorshment μαζί τους. Σε όλη την περιοδεία παίζαμε support εμείς. Τους αρέσαμε κι έτσι μας προσέγγισαν στο τέλος της περιοδείας προτείνοντάς μας αυτή τη συμφωνία – αφήνοντας μας κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό.

480507_10151125102054756_1199066883_n

Πότε με το καλό αναμένεται η κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ και ποιες οι βασικές διαφορές του με τα προηγούμενα;
Η βασική διαφορά ακούει στο όνομα David Bottrill. Είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε με έναν από τους καλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως στη rock σκηνή. Για όσους δεν γνωρίζουν έχει στην πλάτη του 3 Grammy και έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως οι Tool, οι Stonesour, οι Smashing Pumpkins, οι Muse και οι Godsmack. Δώσαμε προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια – μιας και ο David ήθελε κάθε δευτερόλεπτο μουσικής να έχει λόγο ύπαρξης. Ηχητικά, λοιπόν, είναι άρτιο.

Το Σάββατο, 4 Ιουλίου, οι Maplerun θα βρεθούν στο Vibe Stage του Terravibe και το Rockwave Festival μαζί με τους Exarsis, τους Rotting Christ και τους Judas Priest.

https://www.facebook.com/Maplerun1