mixalis delta-05

Κανείς δεν μπορεί να κάνει κουβέντα για την Αθηναϊκή ηλεκτρονική μουσική σκηνή της τελευταίας εικοσαετίας χωρίς να συμπεριλάβει στη συζήτηση τους Στέρεο Νόβα και τον Μιχάλη Δέλτα. Κάπου ανάμεσα στο συναίσθημα και την τεχνολογία, ο Μιχάλης έχει κάνει σαφές μέσα στα χρόνια πως δεν δημιουργεί χωρίς να αισθάνεται, και δεν μεταφράζει ποτέ αυτό το συναίσθημα χωρίς τα αγαπημένα του μουσικά εργαλεία. Είναι σχεδόν οξύμωρο, θα έλεγε κανείς, να συνθέτει κάποιος ηλεκτρονικές φόρμες βυθίζοντας τις αισθήσεις του βαθιά στην καρδιά του, ώστε να κάνει παραγωγή σε μπότες, pads και αναλογικά μπάσα. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που, στο τέλος της ημέρας, η ηλεκτρονική μουσική του Μιχάλη Δέλτα απευθύνεται περισσότερο στις αναζητήσεις της ψυχής και λιγότερο στις ποδηγετούμενες μάζες που θέλουν μόνο να χτυπηθούν και να ιδρώσουν.

Ανάμεσα σε DJ sets, ταξίδια, γράψιμο, πολιτικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις μου μίλησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, όπως συνηθίζει άλλωστε, για ό,τι τον απασχολεί, καθώς έκανε κι ένα rewind στο πρόσφατο παρελθόν του, με σκοπό να συνθέσει μια εικόνα για το πώς ηχογράφησε τη νέα του μουσική και για το ποιος είναι ο ίδιος σήμερα.

Ο νέος του δίσκος, «Inner City Light», κυκλοφορεί στις 16 Μαρτίου, μετά από τέσσερα χρόνια ταξιδιών και πειραματισμών από το ανερχόμενο Techno label, Cold Tear Records, με έδρα τη Λιθουανία. Η επίσημη παρουσίασή του στην Αθήνα θα γίνει το Σάββατο, 28 Μαρτίου, στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ.

mixalis delta-08CS2714420-02A-BIG

Τι συνέβη μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια και ξεκίνησες να ηχογραφείς και να πειραματίζεσαι με τους ήχους του «Inner City Light»;
Συνέβησαν κοινωνικά σκληρά και άγρια πράγματα, που επηρέασαν την καθημερινή μου ζωή, όπως σχεδόν και στους περισσότερους Έλληνες. Το μέγεθος της πολιτικής αγριότητας με ώθησε τελικά, ευτυχώς, με μαθηματική ακρίβεια στον αντίποδα, δηλαδή στη δράση για τη διαφύλαξη των ισορροπιών μου – ταξιδεύοντας και γράφοντας μουσικές και όχι μόνο. Επίσης στα τέσσερα αυτά χρόνια μου έγιναν ξεκάθαρα σε προσωπικό επίπεδο δύο πράγματα·  το πόσο λάθος είναι να θέλεις να βοηθάς, όταν δε στο ζητάνε οι άλλοι, και το ότι πλέον με ενδιαφέρει να συναναστρέφομαι ανθρώπους που προσπαθούν με όποιον τρόπο να θεραπευτούν από τον εγωϊσμό, το φθόνο και τη μνησικακία τους. Έτσι, μέσα από αυτή την επίγνωση απομακρύνθηκα από φίλους και πρόσωπα που τελικά οι δρόμοι μας δεν πρόκειται για κανένα λόγο να διασταυρωθούν ποτέ ξανά.

Τι καινούργιο και τι παλιό μπορεί να εντοπίσει κάποιος στο album, συνθετικά ή τεχνικά μιλώντας; Η παραγωγή είναι όλη δική σου;
Η παραγωγή του δίσκου είναι δική μου, ναι. Συνθετικά, το album βασίζεται σε παλιές τεχνικές, όπως το γεγονός ότι έχω χρησιμοποιήσει analogue synths, που πλέον αποτελούν τη σταθερή αξία μιας καλής και δυνατής παραγωγής. Έχει αναφορές στη Γερμανική Dub Techno σκηνή που έκανε την εμφάνισή της το 1994 και εκπροσωπήθηκε από τη θρυλική δισκογραφική Basic Channel Records. Το «Inner City Light» είναι μια καινούργια μουσική εμπειρία που διαδραματίζεται τα δύο τελευταία χρόνια μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Καιρό τώρα, από την εποχή που έγραψα το τραγούδι για τη Billie Ray Martin, αλλά και τελευταία με το soundtrack της «Στρέλλας», το Βερολίνο αποτελούσε πηγή αστείρευτου ενδιαφέροντος και επιρροών. Αυτός ο προορισμός σε μια πόλη σύγχρονου αστικού τοπίου που με εμπνέει αισθητικά και συναισθηματικά και στη συνέχεια η επιστροφή στην Αθήνα, που με συνδέει με όλα όσα είμαι, δημιουργεί ένα απόλυτο contrast, που αυτόματα γίνεται μια σχέση φωτός και σκιάς με εναλλαγές στους ρόλους των δύο πόλεων.

Πέντε λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό, όταν σκέφτεσαι το νέο album.
«Παρόν», «γέφυρα», «εσωτερικότητα», «από ψηλά», «άνοιγμα».

Γιατί label στη Λιθουανία; Τι ιδιαίτερο έχει η Cold Tear Records, τι άκουσες εκεί και σου τράβηξε την προσοχή;
Η Cold Tear Records είναι ένα ανεξάρτητο μικρό label το οποίο ασχολείται κυρίως με το είδος της Dub Τechno μουσικής. Είμαι προσανατολισμένος σε αυτή τη λογική πάλι των ανεξάρτητων μικρότερων εταιριών, γιατί αισθάνομαι περισσότερο ήρεμος και επειδή σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν έχεις να κάνεις με τα αφεντικά με τα μεγάλα πούρα ή τα διαμαντένια κολιέ. Ο Evaldas Azbukauskas, που τρέχει την εταιρία, είναι ένας συνεννοήσιμος και ευγενής επαγγελματίας. Ξέρω πως αυτό που δημιουργώ μουσικά δεν αφορά στις μάζες του mainstream και πως με τους λιγότερους δεν πνίγεσαι, όπως συμβαίνει με το πλήθος. Προτού αποφασίσω να στείλω δείγμα της μουσικής μου στον ίδιο, εντυπωσιάστηκα από τις κυκλοφορίες του label του.

mixalis delta-02mixalis delta-07

Σε ποιες χώρες θα κυκλοφορήσει το «Inner City Light» και τι ευσεβή πόθο έχεις γι’ αυτό;
Θα κυκλοφορήσει διαδικτυακά παντού σε όλες τις χώρες, μέσω των γνωστών μουσικών portals· Juno, Beatport, Bandcamp και άλλα. Ο ευσεβής πόθος μου είναι να το κυκλοφορήσω και σε βινύλιο, κάτι που το συζητάμε με την Cold Tear Records.

Η Αθήνα σε περιορίζει δημιουργικά ή σε διευκολύνει;
Ούτε με περιορίζει ούτε και με διευκολύνει. Η Αθήνα, όπως είναι τα τελευταία 20 χρόνια, λειτουργεί ως contrast συγκριτικά με άλλες πόλεις, που με εμπνέουν πολύ περισσότερο καλλιτεχνικά. Κι αυτόματα αυτή η σχέση λειτουργεί επίσης δημιουργικά μέσα από τους νόμους των αντιθέτων. Λατρεύω την Ακρόπολη, την οποία βιωματικά αναγνωρίζω ως μια ύψιστη πηγή δημιουργικής ενέργειας και αναλλοίωτο σημείο πνευματικής εμπειρίας.

Θα γινόσουν οικονομικός μετανάστης αν χρειαζόταν;
Ναι, θα γινόμουν οικονομικός μετανάστης αλλά θα ήθελα να είχα την καθαρότητα και τη διαύγεια για τη σωστή επιλογή χώρας και πόλης.

Πού θα ήθελες ιδανικά να βρίσκεσαι, για να δημιουργείς, να γράφεις, να ερωτεύεσαι;
Σε ένα περιβάλλον, σε μια πολιτεία, σε μια χώρα, η οποία θα με αναγνωρίζει ως ένα νοήμον και υπό εξέλιξη πνευματικό ον. Κανείς στον κόσμο δεν απολαμβάνει μια τέτοια καθαρή σχέση αποδοχής και ανέλιξης. Παντού στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό επιτρέπονται συγκεκριμένες ή και άχρηστες ελευθερίες, τις οποίες με αγώνες και κόπους στο παρελθόν οι λαοί διεκδίκησαν. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, το ιδανικότερο μέρος στο οποίο μπορώ και απολαμβάνω τη δημιουργική χαρά είναι το «Μέσα μου».

Τι θες να διαγράψεις από τις επιλογές που έχεις κάνει;
Μαθαίνουμε για τον εαυτό μας και εξελισσόμαστε με τις επιλογές μας μέσα από έναν ξεχωριστό τρόπο. Αυτός ο ξεχωριστός τρόπος είναι η ίδια η ζωή. Αν στη ζωή μου δεν διέγραφα πράγματα που με ταλαιπωρούσαν, ποτέ δεν θα είχα χώρο για τα καινούργια και τις δυνατές αποκαλύψεις. Για όλα εκείνα τα οποία συντονίζονται με έναν υγιή τρόπο με την ύπαρξή μου και την ψυχή μου. Ευτυχώς, συνεχίζω να διαγράφω ή να εγκαταλείπω οτιδήποτε στέκεται νοσηρά απέναντί μου, επιδιώκοντας τον αφανισμό μου. Αναφέρομαι πρώτα στον ίδιο μου τον εαυτό, ο οποίος ενίοτε επιδιώκει την καταστροφή μου, κι έπειτα σε οτιδήποτε άλλο επίκτητο ή εξωγενές.

Σε ενοχλεί να σε ρωτάνε συνέχεια για τους Στέρεο Νόβα;
Μπα, το συνήθισα.

mixalis delta-01

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό, όταν σκέφτεσαι τους Στέρεο Νόβα;
Η αγάπη. Δεν σκέφτομαι, την αισθάνομαι.

Ποιους Έλληνες μουσικούς του σήμερα εκτιμάς και γουστάρεις να ακούς; Υπάρχει κάποιος/α που θεωρείς πως είναι υπερεκτιμημένος/η;
Εκτιμώ τον Hior Chronik με τον οποίο θα κυκλοφορήσουμε το 2015 κι ένα album μαζί, μέσω μιας αμερικάνικης εταιρείας. Μου αρέσουν πολύ οι Mohammand, η thereminist May Roosevelt, η Όλγα Κουκλάκη και άλλοι. Τώρα, για εκείνους που δεν μου λένε κάτι, έχω πάψει να ασχολούμαι.

Τι μουσικές ακούς…
… όταν ξυπνάς;
Δεν ακούω μουσική όταν ξυπνάω, έχω ανάγκη τη σιωπή για τις πρώτες ώρες.
… όταν ταξιδεύεις;
Μου αρέσει να φτιάχνω podcasts με πολλά είδη· Jazz, μπαλάντες, ηλεκτρονική μουσική, κλασική και ambient.
… πριν κοιμηθείς;
Φροντίζω να ακούω Chants, που με βοηθούν να συντονίζομαι με τη γαλήνη εντός μου.

Εκτός από μουσική, γράφεις και ιστορίες. Δουλεύεις κάτι αυτή τη στιγμή, που πρόκειται ή που θες να εκδοθεί;
Δε γράφω ιστορίες γενικά, δεν είμαι συγγραφέας άλλωστε. Παρόλα αυτά, το 2010 σα να έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου και ξεκίνησα ένα μυθιστόρημα, το οποίο, λόγω του ότι είναι αυτοβιογραφικό, έχει μια ιδιαίτερη δυσκολία στο να ολοκληρωθεί. Δεν θα κάνω την παραμικρή επιπόλαιη κίνηση, μιας κι αυτό το βιβλίο, που θα έχει τον τίτλο «Με Θέα Την Καρδιά», είναι ό,τι πιο δυνατό ζω μετά τους Στέρεο Νόβα. Επίσης, έχω δημιουργήσει το  blog «New Frequencies», το οποίο ερευνά και ασχολείται με την επιστήμη της Ψυχολογίας, τη Φιλοσοφία και τον Εσωτερισμό. Τα περισσότερα κείμενα είναι προσωπικές μου απόψεις, στοχασμοί αλλά και διακριτικά ειπωμένες εμπειρίες, μιας και κάποιες από αυτές ανήκουν στη σφαίρα της Παράλληλης Πραγματικότητας, κατά τον κόσμο γνωστή ως «Μεταφυσική».

mixalis delta-09

Κάνε copy/paste μία πρόταση που αγαπάς μέσα από κάτι που γράφεις ή που έχεις γράψει.
Ακούω την καρδιά της να χτυπάει έντονα.
«Τι είναι δύναμη μαμά;»
Μένει σιωπηλή. Φοράει τα γυαλιά ηλίου και τραβάει απαλά πίσω την κυπαρισσί βελούδινη κουρτίνα του στενόμακρου παραθύρου. Ο ήλιος τρυπάει το τζάμι και το πρόσωπό της λάμπει.
«Δύναμη είναι το να γνωρίζεις πως είσαι εδώ για λίγο», αποκρίνεται.
(Απόσπασμα από το μυθιστόρημα)

Συμπλήρωσε τα «δέλτα»:
Δεν…
πιστεύω, ξέρω.
Δυστυχώς… επέβαλαν το Ναζισμό στη χώρα.
Δίνω… επειδή γνωρίζω πως τίποτα δεν μου ανήκει.
Δίχως… παρέα, ούτε στον παράδεισο.
Δαγκωτό… υποστηρίζω το wav. File από το mp3!
Ποια «δεν» δεν αντέχεις;
«Δεν αξίζω», «δεν μπορώ».

Μουσική ή γράψιμο;
Μουσική!

Τεχνολογία ή συναίσθημα (μουσικά);
Συναισθηματική ευφυΐα.

Αθήνα ή Βερολίνο;
Το πήγαινε-έλα!

Το φως της ημέρας ή το σκοτάδι της νύχτας;
Το σκοτάδι της νύχτας με τα υπέροχα φωτεινά αστέρια!

90′s ή 2015;
2015!

Σεξ ή έρωτας;
Έρωτας.

mixalis delta-03mixalis delta-11

Τελικά, είναι η μοναξιά μια σημαντική απόρροια της κρίσης ή είναι το σύνδρομο της εποχής σε παγκόσμια κλίμακα;
Μοναξιά. Δεν την αναγνωρίζω ως σύνδρομο ή απόρροια, αλλά ως αντανάκλαση μιας ατομικής και κοινωνικής επιλογής σε ένα σημαντικό βαθμό. Ακόμα κι αν το σύστημα με απομονώνει μέσω των ΜΜΕ ή μιας οικονομικής κρίσης, είναι επιλογή μου το πώς και μέχρι πού θα το φτάσω κάτι τέτοιο.

Ένα spoiler για τη συναυλία στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ στις 28 Μαρτίου.
Εκτός από το γεγονός ότι τη βραδιά της ζωντανής παρουσίασης του «Inner City Light» θα έχω special guest on stage τον Hior Chronik, καθώς και τη Marsha για ένα δυνατό Tech DJ Set, στη διάρκεια του Live θα αυτοσχεδιάσω με τη νέα συλλογή synthesizer της Roland AIRA, που πρόσφατα οι αρμόδιοι μέσω του Κου Ιωάννη Στόλλα με επέλεξαν για να εκπροσωπήσω τα συγκεκριμένα προϊόντα τους στην Ελλάδα. Κι εδώ να συμπληρώσω πως η επίσημη παρουσίασή μου για τη σειρά Roland AIRA έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Απριλίου στο χώρο του Aegean Omiros College, όπου διδάσκω Music Production. Η ημερομηνία του event θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ένα spoiler για τον Μιχάλη Δέλτα του 2015.
Θα κυκλοφορήσουν συνολικά μέσα στη χρονιά 3 albums σε Ελλάδα και εξωτερικό!

mixalis delta-12mixalis delta-04

Τον Μιχάλη Δέλτα και το «Inner City Light» θα βρείτε στα παρακάτω links:
Album pre-order and download: http://www.junodownload.com/
Facebook Fan Page: https://www.facebook.com/pages/Mikael-Delta/145927825440737
Website: www.mikaeldelta.net
Blog: http://newfrequencies.blogspot.gr/